UPDATE Listarea Nuclearelectrica nu se mai face luna aceasta

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2013

Constantin Niţă a fost ferm în intervenţiile publice, declarând că oferta Nuclearelectrica va avea loc în luna mai.

Constantin Niţă a fost ferm în intervenţiile publice, declarând că oferta Nuclearelectrica va avea loc în luna mai.

Update 19:13

Întrebat, astăzi, de jurnalişti, când va avea loc procesul de listare al Nuclearelectrica, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea a răspuns: "În iunie! Nu se amână!", potrivit surselor de presă. Potrivit angajamentului cu FMI, Guvernul trebuia să listeze Nuclearelectrica la jumătatea acestei luni.

...

Surse apropiate situaţiei afirmă că departe să se mai listeze Nuclearelectrica în luna mai şi că oferta va fi fost amânată pentru la toamnă (nu s-a precizat anul!)

Listarea Nuclearelectrica ar putea fi amânată din nou, pentru toamnă, susţin surse apropiate situaţiei. Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă 10% din acţiunile Nuclearelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti în această lună, dar consultanţii şi intermediarul recomandă amânarea pentru toamnă, mai spun sursele noastre, arătând că vara şi perioada înainte de vacanţa de vară nu sunt propice unei astfel de operaţiuni. Autorităţile nu au luat, deocamdată, o decizie privind amânarea.

Perioada listării Nuclearelectrica nu este singurul punct de dezbatere. Se pare că intermediarul şi consultanţii recomandă clarificarea situaţiei construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect care duce lipsă de investitori şi care necesită 6,5 miliarde de euro. Nuclearelectrica deţine 85% din compania de proiect pentru cele două reactoare. Cei care vor să cumpere acţiunile au nevoie să ştie care este necesarul investiţional al Nuclearelectrica pe termen mediu şi lung şi ce şanse există pentru încasarea de dividende.

Sursele citate explică: "Anul aces-ta trebuie clarificată situaţia celor două unităţi, proiect foarte costisitor, care are nevoie şi de o oportunitate de export, cel puţin pentru început. Statul se chinuie să atragă investitori privaţi în proiect, astfel încât Nuclearelectrica să rămână cu o participaţie minoritară - de preferat aportul în natură, evaluat la 20% din valoarea investiţiei. Există o şansă să se implice financiar o mare companie din China. Important este să fie stabilită necesitatea construirii Unităţilor 3 şi 4. Construcţia durează 10 ani. Aceste unităţi ar putea înlocui grupurile termo mari pe cărbune, cu durata de viaţă depăşită. Autorităţile trebuie să-şi stabilească priorităţile pe termen mediu şi lung. Există şi varianta în care se renunţă la construcţia celor două unităţi şi se decide construcţia de grupuri termo noi, mai ieftine. Important este să existe o decizie fermă".

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a fost ferm în intervenţiile publice, declarând că autorităţile respectă angajamentul asumat cu FMI, în privinţa calendarului lis-tărilor companiilor energetice, res-pectiv că oferta Nuclearelectrica va avea loc în luna mai. Desigur, FMI nu poate forţa listarea într-o anumită perioadă, dacă autorităţile demons-trează că operaţiunea este nefavorabilă. Aşa s-a întâmplat şi cu oferta secundară de la Transgaz, care ar fi trebuit să aibă loc în toamnă, dar Guvernul a considerat că preţul obţinut ar fi fost prea mic. 15% din acţiunile Transgaz au fost vândute în aprilie pentru 72 milioane de euro.

Intermediarul vânzării pachetului de acţiuni de la Nuclearelectrica este consorţiul format din SSIF Swiss Capital (lider de sindicat) şi BT Securities.

De puţin timp, Nuclearelectrica are un nou Consiliu de Administraţie (CA), format din Daniela Lulache, Ionel Bucur, Dragoş Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu şi Alexandru Săndulescu. Recrutarea administratorilor s-a făcut în baza ordonanţei privind selecţia managerilor profesionişti, iar noul CA a fost aprobat de acţionari în Adunarea Generală. Daniela Lulache a fost aleasă în funcţia de director general al Nuclearelectrica.

Doamna Lulache a fost director general al Fondului Proprietatea (FP) în perioada 2008-2009. Ionel Bucur este şeful centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă şi reputat specialist în domeniu, iar Dragoş Paul Popescu este directorul general al EnergoNuclear (compania de proiect pentru Unităţile 3 şi 4), de asemenea specialist în domeniu. Alexandru Alexe este adjunctul şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Indus-trie (OPSPI), iar Carmen Radu este vicepreşedintele EximBank. Dan Popescu este secretarul general al Agenţiei Nucleare. Alexandru Săndulescu este director general al direcţiei Energie Electrică din Departamentul Energie condus de ministrul Constantin Niţă. Domnia sa ocupă de mai mult timp poziţia de membru al CA Nuclearelectrica.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Ponta a declarat ieri ca NUclearelectrica se listeaza conform calendarului, chiar daca statul incaseaza bani mai putini

    Nu stiu ce surse aveti, dar luati declaratia premierului facuta ieri la SLatina 

    1. Serios? Ponta? El zice ca rompetrol vjne cu un mld in romania

      Ponta nu minte

      da! sigur....si afara este viscol....

      Prietene daca ai ajuns sa iei de bun tot ce spune ponta inseamna ca esti tare tantalau!

    Vara nu-i ca iarna

    Cam asa e la noi, pai Polonia a facut listari indiferent ca a fost vara sau iarna, la noi de ce nu se poate vara, nu vi se pare ca e o prejudecasta chestiunea ca bursa vara doarme ? In 2007 vara au fost cele mai mari cresteri si cea mai mare lichiditate 

    1. ala a fost cantecul de lebada al bursei

    Titlul se bate cap in cap cu continutul

    Scrieti ca listarea nu se mai face , iar in articol spuneti ca statul nu a luat nici o decizie privind amanarea 

    Si nu inteleg de ce nu nominalizati sursa, ce mare secret e daca se face sau nu listarea 

    Ce exprimare mai e si asta: 

    Surse apropiate situaţiei afirmă că departe să se mai listeze Nuclearelectrica în luna mai şi că oferta va fi fost amânată pentru la toamnă (nu s-a precizat anul!) 

    1. ti se pare ca a fost vreo listare facuta la timp? au fost nenumarate amanari pina acum. despre ce mai vorbim? nu suntem la jumatea lunii mai, cand au spus ei ca se listeaza Nuclearelectrica?

      se va face la sfarsitul lui mai sau inceputul lui iunie, pentru ca in toamna sunt romgaz, Hidroelectrica si Electrica, atunci nu mai e loc de Nuclearelectrica pentru ca acelea sunt listari mari in comparatie cu aceasta

      statul are mare nevoie de bani 

      ca avem printre noi un laudator anonim al celui mai cinstit guvern 3. cred ca baietii s-au aglomerat rau pe celelalte forumuri, au zis sa mai intre si pe economic..

    FMI a fost de acord, ţinând cont de piaţa energiei nucleare europene, cu o eventuală întârziere, însă eu am discutat cu ministrul Niţă şi, chiar dacă preţul pe care îl obţinem nu este cel mai bun posibil, mesajul de continuare a reformelor structurale şi de implicare a capitalului privat este important, motiv pentru care vom continua şi la Nuclearelectrica şi, v-am spus, şi Compania Energetică Oltenia, Romgaz şi Hidroelectrica. Sper că în iunie se termină ultimele procese şi să avem societatea scoasă din insolvenţă, pentru a putea face imediat listarea şi managementul privat", a spus Ponta.

    1. Ponta nu se uita la bani, el vrea sa ia 1 leu, da sa se vada ca e un om de cuvant..ce prost! asta daca nu minte, ii merge prost toata ziua. Se pare ca Ponta a mai invatat de la Nastase si cum se fac privatizarile.

      Oricum, n-ai terminat? Nu ti-ai facut norma pentru articolul asta ca sa-ti iei ratia? 

      Polonezii au facut la fel

      au provatizat pe bursa companiile chiar si pe criza si chiar daca au primit preturi mult mai mici pe actiuni 

      important a fost increderea investitorilor in cuvantul dat

      pe termen lung asta conteaza, nu faptul ca iei la Nuclearelectrica cu 15% mai mult pentru 10% 

      dar ce sa faci daca romanul are mentalitate de speculant

      vrea sa dea tunul dupa care nu mai conteaza 

      Lasa-ne cu polonezii, ca ne dau pogoane in multe privinte, mai ales in cea economica; chiar daca la ei a mers, la noi n-o sa mearga. Nu s-au tinut politicienii de angajamente atatia ani, se apuca Ponta acum. Tocmai Ponta s-a gasit!

      Cu riscul de a ma repeta...n-ai terminat postatul la articolul asta sa te duci sa-ti iei banii? Acus vine pranzul, poate iei un mic. 

    Guvernul sa se tina de cuvant si sa respecta calendarul de listari daca vrea sa mai atraga bani

    eu cred ca domnul Victor Ponta si domnul Nita sunt constienti de acest lucru si vor lansa pe bursa societatile promise, indiferent de conditiile de piata 

    daca pretul este bun, investitorii vin, ca si la Transgaz

    Succes Romania  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb