UPDATE/ MINISTRUL FINANŢELOR: "Fondurile de pensii Pilonul II iau comisioane de sute de milioane din pensiile românilor"

S.A.
Bănci-Asigurări / 7 august 2017

Ionuţ Mişa (Sursa foto: Gov.ro)

Ionuţ Mişa (Sursa foto: Gov.ro)

Actualizare 17:22 APAPR: "Românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro"

Cetăţenii noştri au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale, a transmis Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), ca reacţie la afirmaţiile ministrului de Finanţe privind fondurile de pensii din Pilonul II.

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, APAPR arată: "În cei nouă ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde RON, diferenţa până la activele nete de 35,1 miliarde RON (7,7 miliarde EUR) în sumă de 6,91 miliarde RON (peste 1,51 miliarde EUR) reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanţilor români. Cu alte cuvinte, românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale".

În plus, potrivit calculelor Asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în ţara noastră. "Astfel, banii de pensii private ai românilor contribuie la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţară", subliniază reprezentanţii Asociaţiei.

Potrivit calculelor APAPR realizate pe baza informaţiilor publice, în ultimele douăsprezece luni pentru care există date (iunie 2016 - iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeaşi perioadă (iunie 2016 - iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

Sursa citată precizează: "Acest nivel de eficienţă se datorează şi investiţiilor importante făcute de administratori în infrastructura sistemului şi asigurarea respectării celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participanţilor. În marea majoritate a cazurilor, aceste investiţii nu au fost încă recuperate, dar administratorii au înţeles încă de la început faptul că sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Întârzierea recuperării investiţiilor iniţiale a venit şi pe fondul abaterii de la calendarul iniţial de creştere a contribuţiei".

Reprezentanţii asociaţiei reamintesc că nivelul contribuţiei trebuia să ajungă la 6% din venitul brut al tuturor participanţilor încă din 2016.

Ei explică: "Amânările succesive de majorare a contribuţiei faţă de calendarul iniţial au venit însă, în special, în detrimentul participanţilor care ar fi avut în plus, în conturi, o sumă de cel puţin 4,2 miliarde RON dacă nu ar fi existat «îngheţarea» contribuţiilor în 2009, 2015 şi 2016.

Din toate evaluările interne şi la nivelul Uniunii Europene (de exemplu studiul european independent realizat de Federaţia Asociaţiilor Consumatorilor de Produse Financiare Better Finance), nivelul costurilor administrării Pilonului II în România se numără printre cele mai scăzute din UE, în contextul celor mai bune performanţe financiare".

APAPR susţine că potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizaţia Internaţională a Autorităţilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din ţara noastră are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, în condiţiile unui procent de 8,67% faţă de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durată de 20 de ani şi, respectiv, de 12,29% faţă de o medie de 16,14%, pe o durată de 30 ani. Acestea reprezintă ratele compuse de comisionare şi confirmă, în opinia reprezentanţilor APAPR, că sistemul de pensii din ţara noastră este printre cele mai ieftine pentru participanţi dintre cele aproape patruzeci de pieţe analizate.

De asemenea, APAPR îşi exprimă "deplina disponibilitate" pentru dialog cu autorităţile şi factorii de decizie pentru a clarifica orice aspecte legate de funcţionarea sistemului, în beneficiul participanţilor.

--------------

Comisioane de câteva sute de milioane de lei pe an ajung în conturile administratorilor de fonduri de pensii private Pilonul II în loc să vină în pensiile românilor, a declarat ieri ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

El a afirmat, într-o emisiune la Antena 3: "Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii Pilonul II iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor".

Pe 29 iunie, după audierea sa din comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, Ionuţ Mişa a afirmat că Executivul va desfiinţa Pilonul II de pensii.

La câteva ore după această declaraţie, el a precizat, într-un comunicat, că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi nici naţionalizat, susţinând că la Parlament a răspuns unei întrebări ''care probabil a fost interpretată greşit''.

În aceeaşi zi, atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD Liviu Dragnea au negat desfiinţarea Pilonului II de pensii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mirare de ministru! Pai asta-i regula generala; de la cea mai mica regie locala banii amarastenilor sunt papati de salarii babane, prime, bonificatii. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb