UPDATE Nemeth Zsolt: "Regionalizarea, drapelul secuilor şi UMF Târgu Mureş, probleme ce ţin de democraţie"

F.A
Politică / 24 iulie 2013

Update 20:28

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, consideră că declaraţiile oficialilor ungari reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre, conform unui comunicat de presă.

"Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad, şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul < < Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI > >. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora", a precizat secretarul de stat.

Domnia sa a adăugat: "Mă simt obligat să reamintesc că măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaţionale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplină conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România prin tratatele la care este parte. Aceste măsuri iniţiate de autorităţile române - în baza principiului bunei guvernări - nu au la bază raţiuni de natură etnică şi nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor şi libertăţilor garantate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, a căror respectare statul român şi-a asumat-o în plan internaţional şi ca membru al Uniunii Europene".

----

Nemeth Zsolt, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, a afirmat, astăzi, că regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş" sunt probleme care ţin de democraţie, potrivit surselor de presă.

"Când mă refer la Ţara Secuilor, la regionalizare, la drapelul Ţării Secuieşti şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, pot să subliniez că sunt probleme care privesc democraţia, aici. Dacă există o comunitate însemnată într-o ţară care şi-a exprimat doleanţele, care a formulat nişte solicitări şi acele solicitări nu contravin legilor în vigoare ale ţării respective, noi considerăm că trebuie să se dea curs solicitărilor respective. Pe de altă parte, Guvernul ungar, Ungaria, nu poate să facă altceva decât ceea ce este obligat prin Constituţia Ungariei şi anume dacă comunitatea maghiarilor din Transilvania şi-a manifestat solicitările legitime prin organizaţiile care reprezintă această comunitate în mod legitim, atunci noi trebuie să o sprijinim. Nu putem face altceva decât ceea ce prevede Constituţia", a afirmat Nemeth Zsolt, prezent la deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediţii a Universităţii de vară şi taberei "Balvanyos" de la Băile Tuşnad.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei a menţionat că rezultatul cel mai important al politicii externe a Ungariei îl reprezintă crearea condiţiilor "coexistenţei paşnice", ofertă care a fost făcută de Guvernul de la Budapesta şi din România.

"În ce priveşte Europa Centrală şi relaţia România şi Ungaria, pot să vă spun că noi considerăm că această regiune a Europei reprezintă soluţia la problemă şi nu problema în sine. Această problemă se va soluţiona dacă legăturile vor deveni şi mai strânse, cooperarea va deveni şi mai strânsă între România şi Ungaria, pentru că există un potential uriaş în această regiune, în relaţiile româno-maghiare, un potenţial pe care trebuie să-l exploatăm", a adăugat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb