UPDATE Putin: Acuzaţiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian, o "absurditate totală"

A.G.
Internaţional / 1 septembrie 2013

Putin: Acuzaţiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian, o "absurditate totală"

Update 11:15 OIAC: "Analiza probelor din Siria poate dura până la trei săptămâni"

Analiza eşantioanelor prelevate în Siria de anchetatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) asupra armelor chimice ar putea dura "până la trei săptămâni", a anunţat ieri Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la Haga, conform surselor de presă.

"Acum, probele culese de echipă vor fi analizate în laborator", a anunţat OIAC într-un comunicat, adăugând că "aceste proceduri pot dura până la trei săptămâni".

"Toate eforturile posibile vor fi depuse în vederea accelerării procesului", a mai menţionat OIAC, subliniind că anchetatorii vor preda ulterior raportul lor secretarului general al Naţiunilor Unite.

---

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat, sâmbătă, drept o "absurditate totală" acuzaţiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian şi a cerut Statelor Unite ale Americii să prezinte dovezile unei eventuale implicări a regimului sirian, relatează AFP şi Reuters.

"Forţele siriene se află în ofensivă şi câştigă teren în faţa (forţelor) opoziţiei în mai multe regiuni. În aceste condiţii, a oferi un asemenea pretext celor care doresc o intervenţie armată ar fi o absurditate totală", a declarat Vladimir Putin pentru ziarişti la Vladivostok, răspunzând unei întrebări privind presupusa utilizare de arme chimice de către regimul sirian, anunţă Agerpres.

Preşedintele rus a insistat totodată că, dacă SUA deţin dovezi că forţele lui Assad ar fi deţinut şi folosit arme chimice în Siria, Washingtonul ar trebui să prezinte aceste dovezi Consiliului de Securitate al ONU, subliniind că "interceptarea de conversaţii telefonice nu poate servi ca bază pentru luarea de decizii fundamentale, în special recurgerea la forţă împotriva unui stat suveran".

"În ceea ce priveşte poziţia prietenilor noştri americani, care spun că trupele guvernamentale (siriene) au utilizat (...) arme chimice şi susţin că au dovezi, ei bine, ei ar trebui să le prezinte anchetatorilor ONU şi Consiliului securitate al ONU", a afirmat Vladimir Putin. "Dacă nu, înseamnă că ele nu există", a adăugat el.

Preşedintele rus şi-a exprimat convingerea, după cum notează Reuters, că presupusul atac chimic "nu este nimic mai mult decât o provocare a celor care doresc să atragă şi alte ţări în conflictul sirian şi care vor să câştige sprijinul membrilor puternici ai scenei politice internaţionale, în special al Statelor Unite".

Liderul de la Kremlin s-a declarat totodată "complet surprins" de recentul vot al parlamentului britanic împotriva unei acţiuni în Siria, decizie care, în opinia sa, a fost luată de oameni "motivaţi de interesele naţiunii şi ale bunului-simţ", după cum transmite RIA Novosti.

Vladimir Putin a amintit în acest context că preşedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru pace şi l-a îndemnat ca, în această calitate, să se gândească la victimele pe care le-ar face un atac în Siria.

"Aş dori să mă adresez lui Obama nu ca unui coleg, nu ca unui preşedinte al SUA, nu ca unui şef de stat, ci ca unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace: înainte de a folosi forţa în Siria trebuie luate în considerare viitoarele victime", a declarat preşedintele Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Vladimir Putin a mai insistat că apropiatul summit G20, care are loc săptămâna viitoare la Sankt Petersburg, poate fi o "platformă de discuţii" privind criza siriană. "Summitul G20 este o platformă bună pentru a discuta această problemă. De ce să nu o facem?", a întrebat liderul de la Kremlin.

Aceasta este prima reacţie publică a lui Vladimir Putin în legătură cu raportul serviciilor de informaţii americane care acuză regimul preşedintelui Bashar al-Assad că ar fi folosit arme chimice într-un atac la periferia Damascului, pe 21 august, provocând moartea a sute de persoane.

Siria se aşteaptă la un atac "în orice moment"

Siria se aşteaptă "în orice moment" la un atac occidental împotriva teritoriului său, a declarat sâmbătă pentru AFP un înalt responsabil al serviciilor siriene de securitate.

"Ne aşteptăm la o agresiune în orice moment şi suntem gata să ripostăm de asemenea în orice moment", a subliniat responsabilul citat.

"Ne vom apăra poporul şi patria cu toate capacităţile de care dispunem", a mai afirmat acesta, insistând că o "agresiune (occidentală n.red.AFP) nejustificată nu va rămâne fără ripostă".

Responsabilul sirian a atras totodată atenţia că "opinia publică este împotriva" Statelor Unite ale Americii şi a ţărilor occidentale care vor să lanseze un atac militar împotriva Siriei şi că susţinătorii intervenţiei apără "o cauză greşită, care nu are nimic de-a face nici cu etica, nici cu dreptul internaţional". "Este vorba de o agresiune internaţională nejustificată", a conchis el.

SUA şi Franţa se pregătesc pentru o acţiune militară limitată împotriva regimului sirian, acuzat că a ucis peste 400 de copii şi 1000 de adulţi într-un atac cu gaz toxic survenit săptămâna trecută în apropiere de Damasc, menţionează France Presse. O echipă de experţi ai ONU, cu misiunea de a ancheta acuzaţiile de atac chimic, a plecat sâmbătă dimineaţa din Siria, după ce au prelevat probe de pe teren. Analiza acestor eşantioane ar putea dura mai multe săptămâni, dar experţii urmează să-i transmită rapid observaţiile secretarului general al ONU Ban Ki-moon, la New York.

Regimul sirian a respins anticipat orice "raport părtinitor" al misiunii de experţi al ONU, în timp ce preşedintele american Barack Obama a condamnat "neputinţa" Consiliului de Securitate al ONU, care nu a reuşit să vorbească pe o singură voce de la începutul conflictului din Siria, în martie 2011, conflict soldat până în prezent cu peste 100.000 de morţi.

În condiţiile în care parlamentul britanic a respins o intervenţie militară şi în faţa impasului din cadrul ONU, Washingtonul a indicat că poate conta pe aliaţi ca Franţa, Liga Arabă şi Australia, în vederea unei acţiuni "limitate" în Siria. Deşi a afirmat că nu a luat încă decizia "finală", Obama a evocat o asemenea acţiune, dând asigurări că nu se prevede o intervenţie cu "soldaţi desfăşuraţi la sol şi o campanie îndelungată".

Sâmbătă, la Damasc străzile erau mai curând goale, iar locuitorii încercau să-şi facă provizii de carburant pentru generatoarele electrice, în cazul unor lovituri. Într-o înregistrare video difuzată pe internet, opoziţia siriană i-a îndemnat pe locuitori să ia măsuri de precauţie pentru a "depăşi dificultăţile din următoarele zile": să-şi facă provizii de lumânări şi apă potabilă şi să se doteze cu truse de prim ajutor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb