UPDATE Radu Gheţea, victimă colaterală sau ţintă principală în scandalul CEC Bank?

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 noiembrie 2013

Radu Gheţea, victimă colaterală sau ţintă principală în scandalul CEC Bank?

Update 18:41 Antonescu, de acord cu comisia de anchetă în "cazul Călăraşi"

Premierul Victor Ponta a anunţat, azi, că PNL este de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte retrocedările agricole din judeţul Călăraşi, după ce a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, transmit sursele de presă.

Ponta a arătat că a discutat cu Antonescu despre înfiinţarea unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi" şi că domnia sa ar fi acceptat propunerea, potrivit surselor de presă.

---

Update 16:41 Zgonea: "O comisie de anchetă poate fi cerută doar de un lider de grup"

În ceea ce priveşte posibila înfiinţare a unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi", preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, la Parlament: "O comisie de anchetă poate fi cerută doar de un lider de grup. Liderii grupurilor PSD discută acum cadrul legal despre acest subiect".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat: "Liderii grupurilor parlamentare ale PSD au spus că lucrează la o notă de fundamentare pentru constituirea unei comisii de anchetă sau a unei comisii speciale comune pentru cazul Călăraşi în funcţie de argumentele juridice. Acest document trebuie să precizeze scopul comisiei, durata şi regulamentul acestei comisii. După care este depus la Birourile Permanente reunite ale Parlamentului, iar plenul este cel care decide asupra oportunităţii acestei comisii".

Domnia sa a menţionat, totodată: "Comisia de anchetă nu are legătură cu o eventuală suspendare a lui Băsescu".

Oficialul a subliniat că în ţara noastră o comisie de anchetă nu are aceeaşi putere ca în Franţa sau SUA.

---

Update 16:24 Ponta anunţă comisie parlamentară de anchetă în "cazul Călăraşi"

Premierul Victor Ponta a anunţat, azi, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi", deoarece comisia de la Senat are ca misiune analiza activităţii CEC Bank.

"Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (...) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor persoanelor angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a spus Ponta.

Domnia sa a precizat că acea comisie de la Senat se ocupă strict de activitatea CEC.

"E altă prevedere regulamentară, este doar la Senat, este doar la Comisia de Buget - Finanţe şi are ca obiect o singură problemă: modul în care CEC, bancă integral de stat, a respectat legile", a adăugat Ponta.

"Restul, ce va face comisia, cine e în ea, o să vă spună liderii de grup, că nu o face Guvernul şi nu o fac eu. Nu mă întrebaţi pe mine ce ar trebui să facă comisia", a conchis Ponta.

---

Update 14:04 Gheţea şi Chiţoiu vor fi chemaţi la audieri pe 9 decembrie

Radu Graţian Gheţea şi Daniel Chiţoiu vor fi chemaţi la audieri pe 9 decembrie, a propus Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei buget, finanţe din Senat. Propunerea a fost votată de comisie.

Vicepreşedintele Comisiei, Iulian Dumitrescu, a propus să fie chemat şi Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, dar comisia nu a votat această propunere.

---

Scandalul împrumutului de un milion de euro obţinut de Ioana Băsescu de la CEC Bank continuă să ia amploare, instituţia de credit devenind ţinta verificărilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a Parlamentului şi, probabil, a Băncii Naţionale a României (BNR).

După ce, săptămâna trecută, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a declarat că Traian Băsescu l-a sunat pentru a-l "ruga" să nu îl schimbe din funcţie pe preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea, Senatul a decis, ieri, să înfiinţeze o subcomisie de anchetă în cadrul Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, care să verifice dacă activitatea băncii a fost conformă cu regulile procedurale prevăzute în statutul şi regulamentele proprii. Subcomisia va trebui să prezinte Biroului Permanent al Senatului un raport cu privire la descoperirile sale până la data de 18 decembrie.

Tot ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a declarat la un post de televiziune că Executivul urmează să facă o propunere de control către BNR, pentru a verifica activitatea managerială a conducerii CEC. "Este clar că avem o problemă de gestionare acolo (n.r. la CEC). Cred că se va face o propunere de control către BNR pentru a verifica activitatea managerială", a precizat domnia sa.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, ne-a declarat că legea nu îi permite Băncii Centrale să realizeze audit de management la băncile comerciale, indiferent dacă sunt sau nu de stat, acest lucru fiind responsabilitatea acţionarilor.

Astfel, cea mai mare bancă având capital majoritar de stat şi a patra ca dimensiune din sistemul local pare să fi devenit ţinta unui scandal politic cu mai multe mize.

Pe de o parte, pare că avem de a face cu o nouă răfuială între premier şi preşedinte, tema centrală a anchetelor fiind corectitudinea acordării creditului către cea mai mare dintre fiicele şefului statului.

Crin Antonescu, aşa cum ne-a obişnuit, este pus pe scandal. Mai întâi a caracterizat drept "jenantă" poziţia preşedintelui Traian Băsescu, pentru ca, apoi, să anunţe că ministrul Chiţoiu nu are mandat din partea PNL să-l schimbe pe Radu Gheţea.

Pe de altă parte, însă, este posibil ca un alt obiectiv urmărit să fie îndepărtarea lui Radu Graţian Gheţea de la conducerea CEC Bank, având în vedere că discuţia dintre Traian Băsescu şi Daniel Chiţoiu a avut loc cu câteva săptămâni înainte de declanşarea scandalului legat de împrumut. Intervenţia preşedintelui ţării a fost determinată de procedura de schimbare a statutului băncii, prin modificarea modului de administrare al instituţiei de credit.

CEC Bank este administrată, în prezent, în sistem unitar, Radu Graţian Gheţea fiind preşedinte atât al Comitetului de Direcţie cât şi al Consiliului de Administraţie.

Discuţia dintre cei doi oficiali a avut loc pe 17 octombrie, potrivit purtătorului de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, adică la aproape trei săptămâni după ce ziarul BURSA a scris că în piaţa bancară a circulat zvonul că domnul Gheţea ar fi urmat să părăsească banca pe care o conduce din anul 2007. Schimbarea domniei sale era dorită de factori, însă a încetat să mai fie de actualitate, la un moment dat, potrivit surselor noastre.

Este posibil, acum, ca actorii interesaţi de îndepărtarea lui Radu Graţian Gheţea să folosească scandalul creditului ca să îşi atingă scopul.

Cosmin Nicula: "CEC va trebui să dea câteva explicaţii privind ultimele evenimente relatate de presă"

Preşedintele Comisiei buget, finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a declarat, luni, că CEC va trebui să dea "câteva explicaţii" în faţa subcomisiei de anchetă privind "ultimele evenimente" relatate de presă, însă a precizat că în şedinţa conducerii Senatului nu s-a discutat despre Ioana Băsescu.

"Azi am propus în Biroul Permanent înfiinţarea unei subcomisii în cadrul Comisiei pentru buget-finanţe privind anchetarea activităţii CEC. Fiind o bancă a statului român, cred că este cazul să vină să dea câteva explicaţii cu privire la ultimele evenimente pe care le-am văzut în presă", a declarat senatorul.

Întrebat dacă ancheta vizează creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui pentru achiziţionarea unui teren, Gabriel Nicula a răspuns: "Nu am discutat despre fiica preşedintelui României în cadrul Biroului Permanent. Cred că este o bancă a statului şi fiecare cetăţean din România merită să acceseze un credit atât de performant acordat de către CEC".

Chestionat dacă va fi discutat şi modul în care s-a acordat "un un credit de investiţii imobiliare", acesta a afirmat: "Ne interesează şi acest subiect. Eu consider că în România sunt multe persoane care pot beneficia de credite de la CEC şi, dacă se încadrează ca şi persoanele pe care le-aţi amintit aici, să vedem şi în ce măsură pot şi ei să acceseze credite".

Gabriela Nicula a precizat că la şedinţele subcomisiei urmează să fie invitaţi şi Radu Graţian Gheţea şi Daniel Chiţoiu: "Categoric, la şedinţele subcomisiei va fi invitat şi domnul preşedinte Radu Gheţea, ca să prezinte un raport de activitate pe care o desfăşoară în cadrul CEC şi ulterior vom lua o decizie. Conducerea CEC şi toate persoanele care sunt implicate sau asupra cărora planează suspiciuni de corupţie sau de altă natură vor fi invitate la audieri. De asemenea, va fi invitat şi vicepremierul Guvernului, Daniel Chiţoiu. Vom analiza întreaga activitate managerială a conducerii CEC condusă de Radu Gheţea".

Parlamentarul a adăugat că sunt directori de sucursale ale CEC anchetaţi de către DNA, iar activitatea trebuie să fie cunoscută tuturor cetăţenilor, fiind o bancă a statului român.

"Cred că cel mai în măsură să facă acest lucru este preşedintele CEC, Radu Gheţea, în faţa Parlamentului şi noi, cei din comisie, ne-am sesizat azi şi am şi cerut în Biroul Permanent înfiinţarea acestei subcomisii. Nu ne vom suprapune cu Comisia de la Ministerul de Finanţe. Noi nu suntem subordonaţi Ministerului de Finanţe", a arătat Cosmin Nicula.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, la rândul său, că Parlamentul nu are niciun fel de restricţii în verificarea unei instituţii a statului, pentru că reprezintă voinţa poporului, astfel că rezultatul anchetei comisiei va fi transmis organelor abilitate, de cercetare penală.

"Nu există o instituţie în România să nu se supună voinţei suverane a poporului, ori Parlamentul este voinţa suverană a poporului", a susţinut domnia sa.

Ilie Sârbu a precizat că obiectul subcomisiei de anchetă va fi să se verifice dacă acest credit a fost dat în mod corect, dacă dobânda a fost una corectă.

Vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu (PSD) a afirmat că decizia de înfiinţare a acestei subcomisii a fost luată de Biroul Permanent în urma unei solicitări adresate de Comisia buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.

Domnia sa declarat că acest demers a fost făcut în baza articolului 76 din Regulamentul Senatului, care prevede că o comisie de specialitate se poate sesiza şi poate organiza astfel de anchete dacă acestea fac parte din obiectul de activitate materială al respectivei comisii.

Directori CEC Bank Braşov, trimişi în judecată de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciului Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a Florentinei Tăvălică, director al CEC Bank - Sucursala Braşov la data faptelor, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată privind acordarea ilegală de credite, arată un comunicat al DNA.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi Afrodita Nicoleta Renţea, director operaţiuni la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov (până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite până la 21 martie 2013), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată, (12 acte materiale), şi Mugur Babciuc, administrator al S.C. "On Astor" S.R.L. Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (9 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (7 acte materiale).

Potrivit comunicatului DNA, Florentina Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiţionat acordarea unor credite bancare societăţii S.C. "On Astor" S.R.L. Braşov, de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil, lucrări evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la administratorului societăţii menţionate, inculpatul Babciuc Mugur. Acesta din urmă a acceptat cererea şi a dispus efectuarea lucrărilor.

"După acest moment, inculpatele Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta au oferit inculpatului Babciuc Mugur varianta de obţinere de bani de la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov, prin intermediul altor firme (care să nu aibă datorii la bugetul de stat şi care să obţină credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei) şi garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existenţa unui stoc de marfă nereal", arată sursa citată.

Prin urmare, în perioada aprilie 2008 - februarie 2009, Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta, în calitatea lor de director al sucursalei Braşov, respectiv director operaţiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov), cu ştiinţă şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu aprobând şi acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăţi comerciale deţinute de cunoscuţi ori de angajaţi ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care deţineau firme fără activitate. Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei şi s-a obţinut de către S.C. "On Astor" S.R.L. Braşov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor, precizează DNA.

Mugur Babciuc, care a pus la dispoziţie acte necorespunzătoare realităţii, le-a ajutat pe cele două inculpate menţionate anterior să aprobe şi să acorde, în mod nelegal, un număr de 9 credite în favoarea unor societăţi comerciale. "Totodată, inculpatul Babciuc Mugur, în calitate de administrator al S.C. "On Astor" S.R.L. Braşov, a emis şi semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcţie în favoarea unor societăţi comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov, ca garanţie fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora", mai spune comunicatul DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând Florentinei Tăvălică până la concurenţa sumei de 7.027.693 lei, (compusă din 7.020.000 lei - prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor şi suma de 7.693 lei - contravaloarea lucrărilor de construcţie primite ca mită), precum şi asupra bunurilor aparţinând Nicoletei Renţea până la concurenţa sumei de 7.020.000 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Braşov.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Ilie Sârbu a precizat că obiectul subcomisiei de anchetă va fi să se verifice dacă acest credit a fost dat în mod corect, dacă dobânda a fost una corectă.". Este emotionant ca pentru Sparkasse Rumänien domnia sa are atata aplecare, insa pentru Oltchim nu si-a dat seama cand domnul Ponta a incurcat ziua in care s-a aprobat transformarea datoriilor in actiuni, in fata camerelor de televiziune vorbind despre 6 martie, desi comunicatul a fost pe data de 7. --Agerpres "El a susţinut că, în perioada mai 2009 - 6 martie 2012, timp de doi ani şi jumătate - trei ani, nu s-a întreprins nimic pentru Oltchim, motiv pentru care în data de 6 martie s-a publicat în Buletinul Oficial al UE următoarea decizie....:" Probabil ca se doreste in continuarea pastrarea unei dobanzi ridicate, lucru pe care domnul director Ghetea a dorit sa-l modifice chiar de la inceputul anului 2013 , citind declaratia domniei sale, precum si modul in care a dorit sa se faca auzit pentru marirea capitalului social "

    "Indiferent de modul in care se va realiza, CEC are nevoie de majorare de capital. Daca se doreste ca banca sa aiba in continuare un cuvant de spus in sistem, atunci va trebui majorat capitalul. Deocamdata avem posibilitatea sa mai capitalizam profiturile din urmatorii doi ani. In strategia 2007 -2011 s-a stabilit o majorare de capital cu 2,4 miliarde lei. Cu profitul incorporat aferent lui 2010 ajungem, probabil, undeva in jur 400 de milioane lei majorari de capital, dar fara bani noi", a spus Ghetea, potrivit Mediafax. Diferenta intre domnul Ghetea si domnul Treichl este ca unul dintre ei si-a exprimat dorinta ca ratele la dobanzi sa scada , iar celalalt ca inca mai avem posibilitatea sa ne indatoram pentru a stimula economia prin investitii publice...Multumim ziarului Bursa pentru articolele extraordinare "La sfârşitul anului trecut, Andreas Treichl, directorul executiv al grupului Erste, declara că "măsurile de auteritate luate de guvernul român au fost brutale, de neimaginat în Vest", dar că "oamenii din Est au învăţat să trăiască cu brutalitatea şi pot face faţă unei crize substanţial mai bine decât cei din Vest". Să fie acesta unul dintre motivele pentru care ideea unei bănci punte este fazabilă la noi, dar este inacceptabilă în Austria? 

    Se poate, mai ales că acelaşi Andreas Treichl ne spunea, de curând, că "statul român mai are loc suficient de îndatorare pentru a stimula economia prin investiţii publice". Adică noi trebuie să ne îndatorăm pentru că austriecii nu suportă austeritatea, iar când datoriile devin prea mari, trebuie să "privatizăm" pe nimic şi bruma de resurse care a scăpat jafului generalizat din ultimele decenii, pentru a ne plăti datoriile? 

    Este inutil să analizăm eficienţa investiţiilor publice din ultimii ani din punct de vedere al unei politici anticriză, deoarece lipseşte cu desăvârşire. Motivele sunt cunoscute şi nu există absolut niciun motiv să credem că suplimentarea lor va avea un efect benefic. 

    În condiţiile în care autorităţile noastre monetare şi fiscale vor continua să asculte sfaturile de această natură ale intereselor economice străine, România se va confrunta cu o austeritate per-manentă. 

    Nu este aşa că sacrificiul merită? Nimic nu poate înlocui "mân-dria" participării la un bailout, mai mult sau mai puţin ascuns, al unor economii mult mai dezvoltate, dar care suferă un handicap sever în faţa crizei: naturelul simţitor. 

    Oare până când vom fi sacrificaţi pentru a opri un nou "asediu" al Vienei? 

    ------------- 

    Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.  

    CĂLIN RECHEA§

    1. deja mari banci de renume mondial si l-au acontat pe dl. ghetea ca ceo! are negocieri cu goldman, jp,unicredit si poate va deveni urmatorul guvernator al bancii angliei!!!

      dvs. vorbiti de banci cu renume mondial: goldman, jp, unicredit? UAU Daca era guvernatorul BA domnul Soros facea si astazi analize financiare , in loc sa faca altii pentru domnia sa:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb