UPDATE/ SIF-URILE VIN LA CONDUCERE Ce are nevoie Bîlteanu de la Biofarm: terenuri sau medicamente?

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2013

Ce are nevoie Bîlteanu de la Biofarm: terenuri sau medicamente?

Update 15:14 Acţionarii Biofarm au ales un nou CA

Acţionarii Biofarm au ales astăzi un nou Consiliu de Administraţie (CA), format din Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana, consilierul său El Lakis Najib, Andrei Hrebenciuc, din partea SIF Moldova, Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 Oltenia, şi Dănuţ Vasile, directorul general al Biofarm.

---

Surpriza ar putea veni de la ASF - unii acţionari au cerut concertarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia

Conducerea "Biofarm" (simbol BIO) se va schimba după Adunarea Generală programată pentru astăzi, însă actualul preşedinte-director general, Dănuţ Vasile, îşi doreşte ca societatea să rămână "ceea ce a fost şi până acum", adică să realizeze creşteri constante ale profitului şi ale cifrei de afaceri.

Dănuţ Vasile şi-ar dori un nou mandat în fruntea companiei şi se pare că are toate şansele să îl primească, având în vedere că Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1 Banat-Crişana (care are împreună cu SIF Muntenia peste 50% din titlurile BIO), îl susţine.

Dragoş Bîlteanu a spus, într-un interviu acordat recent ziarului "BURSA", că ar fi indicat ca actualul preşedinte al Biofarm - Dănuţ Vasile - să continue să contribuie la bunul parcurs al societăţii, în calitate de Preşedinte - Director General.

Domnul Dănuţ Vasile ne-a spus că performanţele viitoare ale fabricii de medicamente depind şi de ceea ce vor şi noii membri ai CA - dacă vor alege să investească pentru dezvoltarea companiei sau dacă vor să acorde dividende. Preşedintele actual al Biofarm este adeptul unui mix în aceasă privinţă : "Mi-aş dori să fie ca până acum. Să se investească şi să se acorde şi dividende".

Potrivit actualului preşedinte, producţia "Biofarm" ar putea creşte în viitor, având în vedere că finalizarea construcţiei unei fabrici noi este aproape gata şi că probabil în 2014-2015 se va instala şi tehnologia necesară.

"Această fabrică creează oportunităţi pentru creşterea producţiei, a cărei destinaţie ar putea fi piaţa externă", ne-a mai declarat Dănuţ Vasile.

Investiţia în acest proiect este de maxim 13-14 milioane euro, din fonduri proprii, din care au fost cheltuiţi deja 7 milioane de euro, potrivit preşedintelui "Biofarm".

Relocarea în noua fabrică ar "elibera" terenurile din apropierea centrului Capitalei, unde "stă" acum "Biofarm". Terenurile "Biofarm" ar putea reprezenta o miză serioasă pentru care Dragoş Bîlteanu, care derulează şi afaceri imobiliare, ar dori să se implice în conducerea "Biofarm".

ASF încă analiza aseară dacă SIF1 şi SIF4 trebuie să facă ofertă publică

În acţionariatul Biofarm au avut loc, recent, schimbări semnificative. Astfel, SIF4 Muntenia a preluat, pe 24 octombrie, de la SIF5 Oltenia un pachet de 28,7% din companie, pentru 21,6 milioane de euro, iar ulterior, a mai achiziţionat 35 milioane de acţiuni Biofarm, pentru 10.675.000 lei. În urma acestor schimburi, participaţia SIF Muntenia se ridică la 32,98% din capitalul social al companiei farmaceutice.

Având în vedere că SIF Banat-Crişana deţine peste 50% din SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4, unele voci consideră că SIF1 şi SIF4 ar acţiona concertat şi, pentru că au depăşit pragul de 33% din BIO, au obligaţia legală să facă ofertă publică de preluare.

ASF nu a elucidat însă misterul până aseară, la închiderea ediţiei, deşi, potrivit unor surse, unii acţionari i-au cerut să declare concertarea şi să limiteze drepturile de vot ale celor două SIF-uri la 33%, pentru AGA de astăzi.

Reprezentanţii ASF ne-au transmis că Autoritatea a luat act de tranzacţiile în urma cărora SIF Muntenia a achiziţionat un număr de 350.000.000 acţiuni emise Biofarm, şi că analizează situaţia.

În acţionariatul Biofarm se mai regăseşte şi SIF Moldova (SIF2), cu 13,06% din capital.

Predecesoarea ASF, fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), a mai "intervenit", în trecut, în Adunările Generale ale emitenţilor de la BVB, prin decizii de concertare date în miez de noapte, aşa că nu este exclus ca noua Autoritate să vină cu surprize şi înainte de Adunarea de la "Biofarm".

În absenţa unei "surprize" însă, dat fiind acţionariatul, se pare că SIF1 şi SIF2 vor face cărţile la alegerile de astăzi.

Astfel, Dragoş Bîlteanu şi consilierul său El Lakis Najib par a avea deja locurile asigurate în Consiliul de Administraţie (CA), precum şi candidatul susţinut de către SIF2 Moldova - Andrei Hrebenciuc.

Exitul SIF Oltenia din acţionariatul Biofarm i-a scos din cărţi pe candidaţii SIF5 - Tudor Ciurezu şi Elena Caliţoiu.

Având în vedere susţinerea declarată a lui Bîlteanu pentru Vasile Dănuţ, care însă nu poate fi confirmată decât la vot, rămâne de văzut care dintre ceilalţi doi candidaţi - Andrei Ion (Director Reprezentanţa Bucureşti a SIF Moldova, între 2002-2009) sau Tudor Dumitru (membru în Consiliul de Administraţie Vidraru SA) - va reuşi să obţină votul acţionarilor, pentru completarea Consiliului de cinci membri.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest", ne-a declarat că cele trei SIF-uri (SIF1, SIF2 şi SIF4), care deţin pachete importante de acţiuni "vor avea ceva de spus" în cadrul alegerii pentru conducerea societăţii. Potrivit domniei sale, nu putem aştepta la surprize, cei aleşi fiind persoane susţinute de către cele trei SIF-uri.

Domnul Mureşian vede perspective bune pentru companie şi crede că rezultatele se vor menţine pe acelaşi trend ascendent, dar că rămâne de văzut strategia noii conduceri.

Sub conducerea lui Dragoş Bîlteanu, SIF1 Banat Crişana a fost singurul SIF care a decis să nu acorde dividende, anul trecut.

Rareş Nilaş, director general al BT Securities, ne-a declarat că, ţinând cont de regulile de acţiune concertată, în opinia sa, SIF1 şi SIF4 nu acţionează în mod concertat la "Biofarm".

Producătorul farmaceutic a raportat, pentru primul semestru, un profit net de 13,53 milioane lei (3 milioane euro), în creştere cu 10,3% faţă de perioada similară a anului trecut, când profitul a fost de 12,27 milioane lei.

Veniturile totale au urcat cu 10,3% în perioada analizată, la 61,63 milioane lei, iar cheltuielile au crescut cu 12,3%, la 45,97 milioane lei, reiese din datele semestriale transmise miercuri Bursei.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli, aprobat în luna aprilie, Biofarm estimează pentru acest an vânzări în creştere cu aproape 10%, la 115,1 milioane lei (26,5 milioane euro), însă profitul net ar urma să scadă cu 10%, la 19 milioane lei (4,3 milioane euro).

De la începutul anului, cotaţia Biofarm a avansat cu 38,5%, închizând şedinţa de ieri la valoarea de 0,2889 lei/unitate.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Daca nici asta nu inseama concertare, au si acelasi sediu in Bucuresti, atunci pe Chelu pe care l-au concertat pentru ca folosea acelasi numar de fax. Din pacate jocurile se fac numai politic nu mai au nimic de-a face cu supravegherea si cu principiile de tranzactionare. ASF sa ia orice declaratie de grup de la orice banca din Romania si va vedea ca sunt grup firmele care au aceleasi persoane ca administratori dar se pare ca se inchid ochii. Pana la urma Balteanu este tot un Chelu, un nou Chelu.

    Balteanu,onoua pacoste

    1. O pacoste de ccare greu vom scapa. Baiat de securist, si afis de grup infractional. Asta-i Romania, tara formelor fara fond.

    Sif1 este singurul sif care nu a acordat dividende catre actionari iar banii cash au fost directionati "tip suveica" catre firme controlate de balteanu si ceilalti care actioneaza concertat numind majoritatea membrilor CA.

    cnvm nu vede ca un grup de actionari care detin mai mult de 5% controleaza CA si deciziile !

    Legea 31 spune multe despre administratori si ce nu au voie sa faca . cnvm nu are legea 31 si 297 la indemana ? 

    1. Asa este, dar asta nu se "vede" de pe scaunele lui Rusanu si Daianu!!!! Doar sunt "profesionisti la vorbit", adica PAPAGALI.La banii lor mi-ar fi rusine sa NU fac NIMIC, doar sa COMENTEZ.

      niste politruci care stau acolo doar pentru salarii si spagi si nu ii intereseaza nimic...putem noi sa depunem adrese...etc.

    Hai ca putem fi linistiti, Rares Nilas, ne-a comunicat pozitia oficiala a grupului infractional. O sa fie interesant astazi la BIO, Dupa aceea adio, dividende adio cresteri de pret.

    Faptul ca nu a dat dividende pentru 2012 ar trebui sa se reflecte in capitalizarea bursiera actuala a SIF1 . Acest lucru nu se intampla nici pe departe.

    Acest personaj numit Bilteanu , care probabil in prezent saliveaza dupa dividendele SIF4 si Biofarm , manevreaza in vidul legislativ din jurul SIF-urilor , conform ideilor (sau intereselor ?) personale.

    Actionarii sa se teama de acest individ iar DNA sa il ia in vizor..  

    dovada :ASF spunea intr-un comunicat emis presei ca a inceput "aprofundarea" asupra tranzactiei Deal de al SIF1 cu 6.27% din actiuni in data de 16.09.2013.

    "Investigaţia a fost declanşată încă de vineri. ( nr.r16.09.2013) Intermediarul a fost imediat chestionat asupra elementelor tranzacţiei, iar investigaţia se află în curs, în sensul că ea se aprofundează. Pentru moment, ASF îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii suplimentare legate de investigaţie". si in continuare nici un rapsuns la o chestiune atat de simpla si evidenta. acesti penali vor trebui sa raspunda la un moment dat dar ei se cred ca controleaza sistemul si vor fi vesnic aparati...sa mai vedem unde isi vor petrece batranetea. 

    1. cum ii acopera ASF pe Bilteanu &Co, cum isi bate joc ASF de investitori de retail si cum o doare in cont de piata de capital prin aprofundarea si neinformarea investitorilor asurpa unor fapte atat de evidente. pentru lucruri ar trebui ca toti participanti la piata (brokeri, bvb, investitori) sa le ceara explicatii dar nu o fac, unii de frica alti din interes.

    Imi pare rau de BIO pentru ca mergea bine si avea perspective bune. Din pacate a ajuns si ea sub controlul nefast al lui Bilteanu si gasca (plus Hrebenciuc), dupa SIF1 si SIF4. Astia sunt intr-adevar o mare pacoste pentru piata asta si-asa plapanda si chinuita de toti. Apoi ne intrebam unde sunt investitorii (ca Polonia are cateva milioane si noi cateva mii)? Au dat bir cu fugitii satui de atata hotie, jocuri de culise, incompetenta si lipsa de supraveghere reala din partea autoritatii. De-abia am scapat de Chelu (care a scos din circuit cateva companii) ca a si aparut "tatal" lui care la fel "delisteaza" emitenti din sfera de interes a investitorilor (societati mari de data asta). Nu-i ramane investitorului roman decat sa plece la munca in strainatate (pe alte piete) sau sa lupte pentru a face ordine in piata din tara lui .

    Stie cineva, Bilteanu asta cind era mic cu ce fel de furaciuini se ocupa? fura jucarii, fura bomboane, ce fura micutul Bilteanu?

    1. Medicamente produse de Biofarm.

    Am si eu 20000 actiuni SIF1 . Cunosteam cum stau lucrurile la SIF1 .Nu am vandut pt. ca consideram ca este imposibil ca actiunea SIF1 sa ramana atat de jos,valoare la care SIF1 are o capitalizare de doar ~135 mil EUR . Este adevarat ca SIF1 nu se poate ridica la nivelul lui SIF5 la care doar 6,3% din BCR valoreaza in jur de 170 mil EUR dar totusi 135 mil EUR este o valoare mica pt. SIF1 atunci cand piata creste . Deci d-le Balteanu , aveti carma in mana la SIF1 si SIF4 ,aveti detineri uriase , rezerve puse deoparte , fonduri ... relatii . Puneti-le in miscare si dezmintiti invinuirile care vi se aduc , in interesul tuturor actionarilor al caror interese reprezentati la SIF1 si SIF4 . Eu sunt optimist !

    1. Si eu subscriu la optimismul tau, insa cu mici rezerve. Totusi, de unde ai calculat valoarea dde piata a 6,3% din BCR? Daca si-ar exercita drepul de a vinde catre ERSTE, participatia de la BCR ar echivala cu vreo 40 milioane de euro cash plus 105 milioane valoarea procentului diin ERSTE! Poate gresesc? SIF1 este singurul sif care nu si-a "prapadit" procentul din ERSTE.Ce a cumparat la COTR, si cu ce mai are acolo ar putea insemna cel putin 40 milioane de euro.Balteanu trebuie insa sa explice detaliat si argumentat clar rentabilitatea achizitiei de la AZUGA TURISM , la fel si infiintarea acelui offshore cu imobiliarele sif-ului, in Cipru , promis a fi listat si 'uitat".Trimiteti scrisori la ASF si daca nu-si fac datoria, suntem tara UE si putem sesiza sora mai mare a ASF-ului romanesc care sigur va avea amabilitatea sa-i "consilieze" pe inocentii nostrii de la ASF.In rest, sif1 trebuie cumparat ier Balteanu , daca nu da explicatii acceptabile, expulzat.

    Pe cei doi ii leaga o prietenie profunda. Asa ca mai usor cu acuzele, la cele 3 SIF-uri se string bani pentru campania din 2014. Balteanu prin Banat, Hrebenciuc la el acasa si impreuna la Bucuresti. Libanezul face jonctiunea cu lumea araba pastorita de tov. Hrebenciuc senior si este acolo sa isi recupereze si el investitia.

    Sif4 a ajuns de cacao...mai bine se dadeau pe mana lui Iaciu!au cele mai multe actiuni la Bio si 0 membri in CA!au ajuns mana cu care scot altii castanele(sif1 si sif2).rusine pt. cei ce au adus sif4 in situatia asta!au pornit la drum cu cel mai bun portofoliu dintre sifuri si au ajuns presul pe care se sterg acum sif 1 si 2!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb