UPDATE Siria: Există riscul unui război regional, în cazul unui atac militar occidental

F.A.
Internaţional / 3 septembrie 2013

Siria: Există riscul unui război regional, în cazul unui atac militar occidental

Update 19:03 Obama, convins că va primi aprobarea Congresului pentru o acţiune militară în Siria

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat astăzi convins că va primi aprobarea Congresului pentru o acţiune militară în Siria şi a afirmat că Washingtonul are un plan mai amplu de a ajuta rebelii să învingă forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad, transmite Reuters.

În cadrul unei întrevederi la Casa Albă cu lideri din Congresul american, Barack Obama a cerut un vot rapid la Capitol Hill şi a reiterat că planul SUA va fi limitat ca durată şi că nu se va repeta experienţa războaielor americane lungi din Irak şi Afganistan.

Update 17:29 Antonescu: "România va fi în prima linie, în cazul unei intervenţii în Siria"

Ţara noastră se va afla în prima linie, în cazul în care SUA şi aliaţii săi vor decide să intervină militar în Siria, a declarat preşedintele Senatului, Crin Antonescu, la finalul întâlnirii pe care a avut-o astăzi cu ministrul adjunct de Externe al Israelului, Zeev Elkin.

"Ţara noastră va fi în prima linie a unei asemenea formule de intervenţie împotriva unor lucruri abominabile care se întâmplă în Siria, dar şi de prevenire a uriaşelor pericole care pândesc practic toată lumea civilizată din acea zonă", a precizat Antonescu.

Update 17:10

Armata siriană a preluat astăzi controlul asupra oraşului strategic Ariha din provincia Idleb (nord-vest), după zece zile de bombardamente şi lupte, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), potrivit AFP.

"Forţele regulate, susţinute de trupe auxiliare, au preluat controlul în Ariha după zece zile de bombardament" violent asupra localităţii care a căzut pe 24 august în mâinile luptătorilor aparţinând diverselor grupări rebele, între care jihadiştii din Frontul Al-Nosra, a precizat OSDH într-un comunicat.

Update 10:36 Siria, pregătită de un atac american

Regimul preşedintelui sirian cere evacuarea civililor şi mutarea soldaţilor în apartamente vacante, ameninţând, totodată, cu noi represalii, şi declarându-se pregătit în faţa unui posibil atac american, arată Wall Street Journal.

Un grup de suporteri sirieni au campat în apropierea instalaţiilor militare care ar putea fi ţinte din SUA. Aceştia au început o campanie numită "Peste cadavrele noastre".

Membru al Parlamentului European şi confident al preşedintelui sirian, Khaled Abboud, a declarat: "Rezistenţa şi forţele armate sunt acum un singur organism. În evaluarea mea, Hezbollah va colabora cu Siria în anumite operaţiuni care vizează nave de război în Marea Mediterană".

Update 08:50 Numărul refugiaţilor din Siria a depăşit 2 milioane de persoane

Rapoartele oficiale ale Naţiunilor Unite arată că peste 2 milioane de persoane au părăsit Siria, informează AFP.

Mai mult de 500.000 de refugiaţi ar fi părăsit zona în ultimele trei luni. "În Siria este o hemoragie de femei şi copii, care adesea trec graniţa doar cu hainele de pe ei", se arată într-un comunicat al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).

Aproape jumătate dintre refugiaţi sunt copii şi se estimează că trei sferturi dintre aceştia au mai puţin de 11 ani. Cei mai mulţi nu mai beneficiază de educaţie, fiind numiţi "generaţia pierdută".

Update 08:15 Hezbollah se pregăteşte pentru intervenţia militară a SUA în Siria

Combatanţii Hezbollah-ului şiit libanez, aliat al regimului de la Damasc, au ocupat poziţii ţinute secrete în Liban, în anticiparea unei posibile lovituri Statelor Unite ale Americii (SUA) împotriva Siriei, arată sursele de presă.

"Rezistenţa islamică (Hezbollah) a chemat toate cadrele şi membrii săi să se alăture poziţiilor lor", se arată în presa libaneză.

Localnici din regiunea Tyr au declarat că există o atmosferă de mobilizare generală în sudul Libanului, chiar dacă nimeni nu a vorbit explicit.

---

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a avertizat, ieri, privind riscul unui "război regional" în caz de acţiune militară occidentală, în timp ce Franţa insistă pentru o ripostă militară.

"Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere, iar focul se apropie astăzi. Toată lumea va pierde controlul situaţiei şi butoiul cu pulbere va exploda. Haosul şi extremismul se vor răspândi. Riscul unui război regional există", a declarat preşedintele sirian.

"Poporul francez nu este inamicul nostru, însă, în măsura în care politica statului francez este ostilă poporului sirian, acest stat va fi inamicul nostru", a adăugat Bashar al-Assad.

"Vor exista repercusiuni, negative bineînţeles, asupra intereselor Franţei", a continuat liderul sirian.

SUA deţin arme capabile să distrugă în siguranţă depozite de arme chimice şi biologice

Forţele aeriene ale Statelor Unite ale Americii (SUA) au dezvoltat bombe capabile să distrugă depozite cu arme chimice sau biologice fără a se produce dispersia în zonele înconjurătoare a elementelor toxice pe care acestea le conţin, a anunţat ieri presa internaţională.

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Jennifer Cassidy, a declarat că muniţiile constau în Arme de atac pasiv (PAW) şi CrashPad.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb