• Update 22:00 Premierul francez: "Franţa îşi menţine intenţia de a sancţiona regimul sirian"
Prim-ministrul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat luni că Franţa îşi menţine intenţia de a "sancţiona" regimul sirian pentru folosirea de arme chimice contra populaţiei, cu o acţiune "fermă şi proporţionată" lansată de o "coaliţie internaţională", potrivit presei internaţionale.
"Franţa este hotărâtă să sancţioneze folosirea de arme chimice de către Bashar Al-Assad şi să îl împiedice să le mai folosească din nou, cu o acţiune fermă şi proporţionată", a declarat şeful guvernului francez.
• Update 21:22 Franţa: Atacul din Siria de pe 21 august a fost comis de regimul sirian
Atacul chimic de la 21 august, lângă Damasc, a fost comis de regimul sirian şi s-a soldat cu "cel puţin 281" de morţi, în special în rândul populaţiei civile, potrivit unor informaţii aparţinând serviciilor franceze de informaţii date publicităţii luni de către Guvern, transmite AFP.
Acest atac a fost masiv. "Noi identificăm cel puţin 281 de decese", a precizat o sursă guvernamentală franceză.
• Update 20:19 Putin susţine trimiterea unei delegaţii parlamentare ruse la Washington
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine trimiterea unei delegaţii parlamentare ruse la Washington, pentru a vorbi cu reprezentanţii Congresului SUA despre conflictul din Siria, într-o încercare de a domoli sunetul de război venit din SUA, relatează EFE.
"Iniţiativa este oportună şi corectă. Efectiv, pentru a ne înţelege mai bine nu există altă cale decât deschiderea unui dialog direct, cu argumente, şi prezentarea poziţiilor", a spus el.
Şeful statului rus şi-a exprimat convingerea că membrii congresului SUA vor înţelege mai bine pe care se bazează poziţia Moscovei în conflictul din Siria, ascultând argumentele colegilor lor ruşi.
• Update 17:57 Rusia a trimis o navă de supraveghere informatică în Siria
Rusia a trimis o navă de supraveghere informatică spre coastele siriene, în estul Mediteranei, a anunţat luni o agenţie rusă, pe fondul pregătirii unei intervenţii militare occidentale împotriva regimului de la Damasc, potrivit AFP.
Nava de "război informatic" SSV-201 "Proazovie" a plecat duminică seara de la Sevastopol, un port ucrainean în care se află baza Flotei ruse a Mării Negre, "în vederea (efectuării) unei misiuni în estul Mediteranei", a declarat o sursă militară pentru agenţia Interfax.
• Update 16:59 Un portavion american se deplasează în direcţia Siriei
Un portavion american, desfăşurat de mai multe luni în Marea Omanului, se deplasează în direcţia Siriei, spre Marea Roşie, chiar dacă nu a primit încă ordinul de a participa la eventuale atacuri americane, a transmis, astăzi, ABC News.
USS Nimitz, un portavion cu propulsie nucleară, trebuia să revină la baza sa din Everett, statul Washington (nord-vestul SUA), când a primit ordinul să rămână în regiune. Nicio misiune deosebită nu i-a fost totuşi încredinţată, iar responsabili ai apărării au evocat "o poziţionare prudentă", potrivit ABC News.
• Update 16:34
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, astăzi, că a văzut dovezi care l-au convins că de atacul chimic de la 21 august din Siria se fac responsabile autorităţile siriene, potrivit presei internaţionale. Acesta a apreciat totodată că este nevoie de "un răspuns internaţional ferm".
"Mi-au fost prezentate informaţii concrete şi, fără a intra în detalii, pot să vă spun că personal sunt convins nu doar că a avut loc un atac chimic, dar şi că responsabil este regimul sirian", a declarat într-o conferinţă de presă liderul Alianţei Nord-Atlantice, indicând că a avut acces la informaţii clasificate transmise de ţări membre ale Alianţei.
• Update 13:51
Conferinţa de pace "Geneva 2", convenită de diplomaţiile rusă şi americană pentru soluţionarea conflictului din Siria, ar putea fi amânată sau chiar anulată, dacă Statele Unite vor porni o acţiune militară împotriva acestei ţări, a avertizat astăzi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relatează AFP.
"Dacă acţiunea anunţată de preşedintele american, spre marele regret al nostru, al tuturor, (...) va avea loc, atunci acest lucru va amâna pentru mult timp, sau pentru totdeauna, perspectivele conferinţei", a precizat Lavrov.
• Update 08:20
Un responsabil iranian aflat în vizită la Damasc, a prevenit ieri Washingtonul că interesele americane vor fi "ameninţate" dacă vor lansa un atac asupra regimului sirian, aliat al Teheranului, transmite AFP.
"Sper că Statele Unite nu vor realiza o astfel de acţiune precipitată şi iraţională, dată fiind situaţia sensibilă din regiune", a afirmat Allaeddine Borujerdi, preşedinte al Comisiei de Afaceri externe a parlamentului iranian.
• Update 07:22 Kerry: "Obama poade decide un atac militar asupra Siriei fără aprobarea Congresului"
Preşedintele american Barack Obama poate decide o intervenţie militară americană în Siria fără a mai cere aprobarea Congresului, deoarece Statele Unite ale Americii (SUA) deţin dovezi ale utilizării de gaz sarin în atacul cu arme chimice din 21 august, a declarat ieri secretarul de stat american John Kerry, potrivit HotNews.ro.
Şeful diplomaţiei de la Casa Albă a precizat că preşedintele ţării are dreptul să decidă o acţiune "indiferent de ce face Congresul".
• Update 07:15 Miniştrii arabi: "Comunitatea internaţională să îşi asume responsabilităţile în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite"
Miniştrii arabi ai afacerilor externe au cerut ieri seară Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi comunităţii internaţionale "să îşi asume responsabilităţile" în dosarul sirian.
Aceştia "au chemat ONU şi comunitatea internaţională să îşi asume responsabilităţile în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional pentru a lua măsurile necesare de descurajare împotriva autorilor acestei crime odioase de care regimul este responsabil", arată AFP.
Miniştrii au cerut, totdată, ca autorii acestui atac să fie aduşi în faţa justiţiei internaţionale "ca şi ceilalţi criminali de război".
---
• Putin i-a amintit lui Obama că a luat premiul Nobel pentru pace
Statele Unite ale Americii (SUA) sunt pregătite să intervină militar în Siria şi vor ataca regimul de la Damasc, însă nu înainte de o consultare cu legislativul american, potrivit declaraţiilor făcute, sâmbătă, de preşedintele american Barack Obama.
Întreaga lume a fost, în acest week-end, cu ochii pe preşedintele american, ca să afle dacă va începe un război în Siria, după ce Statele Unite au susţinut că deţin dovezi că regimul Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice într-un atac la periferia Damascului, pe 21 august, provocând moartea a sute de persoane.
"După deliberări atente, am decis că SUA ar trebui să ia acţiuni militare împotriva regimului sirian. Nu va fi o intervenţie nelimitată, nu vom trimite militari la sol, vor fi atacuri limitate în durată şi scop. Armata noastră a poziţionat echipamentele în zonă. Preşedintele Statului Major Interarme m-a informat că suntem pregătiţi să lovim oricând alegem. Mai mult, preşedintele Statului Major a precizat că operaţiunea nu este presantă. Poate avea loc mâine, peste o săptămână sau o lună. Nu avem un program prestabilit. Sunt pregătit să dau acest ordin", a spus Obama.
Apoi, preşedintele american şi-a nuanţat discursul, adăugând că, înainte de orice acţiune militară, va cere acordul Congresului: "Voi încerca să obţin aprobare pentru o acţiune militară de la reprezentanţii cetăţenilor, de la Congres. Am vorbit cu cei patru lideri congresionali în această dimineaţă şi au fost de acord să programez o dezbatere şi apoi un vot de îndată ce începe sesiunea congresională. Toţi trebuie să fim răspunzători pentru ce se va întâmpla, iar asta se poate face doar printr-un vot. Deşi cred că am autoritatea de a ordona această acţiune militară fără aprobarea Congresului, ştiu că ţara va fi mai puternică dacă urmăm acest curs şi că acţiunile noastre vor fi mai eficiente".
Congresul este în vacanţă până pe 9 septembrie, fiind amânată, astfel, o viitoare acţiune militară americană împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
• Putin: Acuzaţiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian, o "absurditate totală"
Tot sâmbătă, anterior discursului lui Obama, principalul oponent al unei intervenţii în SUA, preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut să îi amintească omologului său american, că a primit Premiul Nobel pentru pace.
Putin l-a îndemnat pe Obama ca, în calitate de deţinător al premiului Nobel pentru pace, să se gândească la victimele pe care le-ar face un atac în Siria.
Vladimir Putin a calificat drept o "absurditate totală" acuzaţiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian şi a cerut Statelor Unite ale Americii să prezinte dovezile unei eventuale implicări a regimului sirian, relatează AFP şi Reuters.
"În ceea ce priveşte poziţia prietenilor noştri americani, care spun că trupele guvernamentale (siriene) au utilizat (...) arme chimice şi susţin că au dovezi, ei bine, ei ar trebui să le prezinte anchetatorilor ONU şi Consiliului securitate al ONU", a afirmat Vladimir Putin. "Dacă nu, înseamnă că ele nu există", a adăugat el.
Liderul de la Kremlin s-a declarat "complet surprins" de recentul vot al parlamentului britanic împotriva unei acţiuni în Siria, decizie care, în opinia sa, a fost luată de oameni "motivaţi de interesele naţiunii şi ale bunului-simţ", după cum transmite RIA Novosti.
• Franţa aşteaptă decizia SUA pentru o intervenţie în Siria
Ministrul de Interne francez Manuel Valls a declarat că Franţa nu poate acţiona unilateral în Siria şi că aşteaptă decizia Statelor Unite ale Americii privind intervenţia militară, arată sursele de presă.
Premierul Turciei, Recep Tayip Erdogan, a declarat, totodată, că este nevoie de o "coaliţie" care să lovească Siria, fără o rezoluţie din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
• Siria se aştepta să fie atacată
Înainte ca Obama să decidă amânarea intervenţiei militare în Siria, cel puţin până la decizia Congresului, un înalt responsabil al serviciilor siriene de securitate a declarat, pentru AFP, că Siria se aştepta "în orice moment" la un atac occidental împotriva teritoriului său: "Ne aşteptăm la o agresiune în orice moment şi suntem gata să ripostăm de asemenea în orice moment".
• Ancheta ONU
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat sâmbătă, la Haga, unde au sosit sâmbătă după-amiaza inspectorii ONU, cât ar putea dura analiza eşantioanelor prelevate în Siria de către aceştia asupra armelor chimice.
"Acum, probele culese de echipă vor fi analizate în laborator", a anunţat OIAC într-un comunicat, adăugând că "aceste proceduri pot dura până la trei săptămâni".
"Toate eforturile posibile vor fi depuse în vederea accelerării procesului", a adăugat OIAC, subliniind că anchetatorii vor preda ulterior raportul lor secretarului general al Naţiunilor Unite.
• Iranul ar fi informat SUA, anul trecut, că rebelii sirieni dispun de arme chimice
Şeful unei delegaţii parlamentare iraniene, Allaeddine Boroujerdi, aflat în vizită la Damasc, susţinea ieri că Iranul "a informat oficial SUA" anul trecut că grupările rebele siriene dispun de arme chimice, arată sursele de presă.
"Anul trecut am informat oficial Statele Unite că, în conformitate cu informaţiile noastre, grupurile teroriste au în posesie arme chimice, însă din nefericire SUA nu au ţinut cont de acest avertisment", a declarat Boroujerdi, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a parlamentului.
•
• Merkel denunţă atitudinea Rusiei şi Chinei cu privire la criza siriană
Cancelarul german Angela Merkel a criticat extrem de dur atitudinea Rusiei şi Chinei faţă de criza din Siria, reproşându-le că slăbesc puterea ONU, într-un interviu publicat sâmbătă.
"Este regretabil faptul că Rusia şi China refuză de o anumită perioadă de timp o poziţie comună asupra conflictului sirian. Acest lucru slăbeşte în mod considerabil rolul ONU în prezent", a declarat şefa Executivului german într-un interviu pentru cotidianul regional german Augsburger Allgemeine.
Rusia şi China, care sunt alături de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au blocat în mai multe rânduri proiecte de rezoluţii ale Consiliului care condamnau regimul lui Bashar al-Assad. Ambele se opun totodată unei intervenţii militare în Siria.
1. Corectie
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2013, 18:41)
NESCUZABIL!. Nu SUA, ci presedintele SUA asteapta acordul (in fapt, parerea) Congresului.