• Update 17:50 Analişti: "Transnistria şi Gazprom, aşii din mâneca Rusiei în vederea blocării drumului european al Republicii Moldova"
Republica Moldova va trebui să parcurgă un drum lung din momentul parafării acordului de asociere şi de liber schimb până la dobândirea statului de membru cu drepturi depline în cadrul Uniunii Europene, mai cu seamă din cauza presiunilor pe care Rusia le va exercita, în următoarea perioadă, consideră analiştii politici.
Cele două cărţi pe care Rusia le va juca în vederea blocării parcursului european al Republicii Moldova vor implica situaţia din Transnistria, pe de o parte, şi presiunea care vine pe filieră economică, pe de altă parte, mai cu seamă în sectorul energetic prin intermdiul Gazprom, susţin analiştii în cauză.
---
• Update 17:27 Băsescu: "Drumul integrării îi va garanta Moldovei şanse reale de prosperitate"
Train Băsescu a declarat: "Parafarea acordului de asociere al Republicii Moldova reprezintă pentru noi o mică sărbătoare, este momentul când UE a trecut Prutul".
Domnia sa consideră că Republica Moldova va avea de parcurs un drum extrem de greu, în vederea integrării în UE, însă nu şi imposibil, motiv pentru care România va susţine fără rezerve acest demers al Moldovei.
Cu toate acestea, preşedintele ţării a subliniat că parcurgerea acestui drum al integrării îi va garanta Republicii Moldova, pe termen lung, şanse reale de prosperitate.
În ceea ce priveşte situaţia Ucrainei, Traian Băsescu a precizat că, personal, a avut sentimentul că preşedintele de la Kiev, Viktor Ianukovici a venit "ca la nuntă", pregătit să se târguiască, iar principiile UE nu sunt negociabile.
Ucraina va avea parte, totuşi, în continuare, de susţinerea UE, potrivit declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu.
• Vizită neplanificată la Chişinău
La întoarcerea de la Vilnius, preşedintele ţării a efectuat o vizită neplanificată la Chişinău, unde a declarat că, odată demarat procesul de asociere cu UE, Republica Moldova va cunoaşte perspective temeinice de dezvoltare.
Domnia sa va avea o întâlnire tete-a-tete la reşedinţa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a răspuns pozitiv invitaţiei domnului Traian Băsescu să serbeze 1 decembrie în România.
Întâlnirea dintre Nicolae Timofti şi Traian Băsescu va avea loc cu uşile închise, presa neavând acces.
---
• Update 13:17 Băsescu: "Drumul Moldovei e lung până la atingerea obiectivului actualei coaliţii, de a fi membri ai UE"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Vilnius, că Republica Moldova a făcut un prim pas, "dar drumul e lung până la atingerea obiectivului actualei coaliţii, de a fi membri ai UE".
"Aş face o comparaţie cu noi, şi mă refer la Moldova. România a semnat acordul de asociere în 1993, ratificat în 1995. Dacă luăm timpul de la momentul ratificării şi până în 2007, constatăm că e un drum de 13 ani. Deci a semna acordul de asociere şi de liber schimb nu înseamnă o intrare, ci un drum lung. Dezavantajul unei ţări ca Moldova în raport cu România e spre exemplu că în România toate forţele politice au dorit intrarea în UE şi ne-au trebuit 13 ani. Este mult mai grea misiunea statelor în care opiniile partidelor politice sunt împărţite. Acest drum pe care noi l-am parcurs în 13 ani ar putea fi un drum cu sincope odată cu eventuala alternanţă la putere", a afirmat Băsescu.
Preşedintele României a mai declarat că a solicitat ca semnarea celor două acorduri (cu Republica Moldova şi Georgia) să se facă înainte de terminarea mandatului actualei comisii, astfel încât până la alegerile din Moldova să fie state care să treacă la procesul de ratificare.
"În ce ne priveşte, în intervenţia de aseară şi de azi, susţinerea mea a fost pentru eficienţă, adica până se termină mandatul actualului parlament european, trebuie modificat regulamentul 581 care să permită libera circulaţie a cetăţenilor din Moldova. Am solicitat ca semnarea celor două acorduri să se facă înainte de terminarea mandatului actualei comisii, astfel încât până la alegerile din Moldova să fie state care să treacă la procesul de ratificare.E un obiectiv extrem de dificil, pentru că acordul trebuie tradus în cele 23 de limbi oficiale, 24 cu cea croată. Eu cred că e un efort pe care Bruxelles ar trebui să-l facă.
"Subliniez că Moldova, cultural, nu se poate îndrepta către uniunea eur-asiatică, unde ar vrea să o îndrepte opoziţia. Nu e posibil ca vorbitori de latină să opteze pentru această uniune. Dincolo de partide, cred că populaţia va opta în cea mai mare parte pentru soluţia europeană, pentru că Moldova nu a fost niciodată partea a unui alt spaţiu decât cel european, indiferent de forma de organizare statală", a afirmat Traian Băsescu.
----
• Update 11:26
Parafarea acordului de asociere al Georgiei şi Republicii Moldova a fost urmat de o sesiune plenară, timp în care liderii europeni au discutat despre situaţia Ucrainei, în urma deciziei să întrerupă negocierile în vederea aderării la UE.
Totodată, pe toată durata summit-ului, câteva sute de protestatari din Ucraina au scandat lozinci pro-europene, acuzând Guvernul de la Kiev că a sabotat drumul european al statului ucrainean.
• Update 09:52 Republica Moldova a parafat acordul cu Uniunea Europeană
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a parafat astăzi, la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE, împreună cu şefa diplomaţiei europene, Catherin Ashton.
"Trăim un moment istoric, semnarea unui acord cu ambiţii fără precedent care înseamnă încredere, deschidere, cooperare", a declarat Leancă.
"Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!", s-a adresat el, în limba română, concetăţenilor săi.
Înainte de parafare, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că parafarea documentului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europenană a fost posibilă după ce Republica Moldova a îndeplinit toate cerinţele impuse de către organismul internaţional.
La rândul lor, oficialii europeni au numit Moldova "Povestea de succes a Parteneriatului Estic".
---
• Update 09:13 Băsescu: "Semnarea acordurilor - un pas înainte pentru cele şase state ale Parteneriatului Estic"
Preşedintele ţării, Traian Băsescu a declarat, în această dimineaţă, că semnarea acordurilor de liber schimb şi asociere reprezintă un pas înainte pentru cele şase state ale Parteneriatului Estic, fiind un succes pentru summitul din acest an.
---
• Update 09:07
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit în această dimineaţă, la Villinus, pentru parafarea acordurilor de asociere şi de liber schimb cu cele şase state fost sovietice, printre care se află şi Republica Moldova. Ceremonia care va marca, în mod oficial, orientarea celor şase state către Uniunea Europeană, va începe la ora nouă.
Summitul de la Vilnius reuneşte peste 1.500 de participanţi, dintre care jurnalişti, reprezentanţi de rang înalt din UE şi şase membri ai Parteneriatului Estic: Moldova, Belarus, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.
----
Summitul de la Villnius, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului pentru Uniunea Europeană, a debutat, ieri, cu un gust amar, după ce Ucraina, miza acestei reuniuni, a renunţat pe ultima sută de metri să mai semneze acordul de asociere.
Numeroşi demnitari europeni au declarat că acţiunea guvernului de la Kiev a adus Rusia mai aproape de obţinerea controlului deplin asupra ţărilor din Europa Centrală şi de Est.
Potrivit unor surse diplomatice, summitul de la Villnius stă sub semnul declinului care va marca evoluţia Uniunii Europene în următoarea perioadă, care, pe lângă faptul că nu a prevăzut "virajul" Ucrainei, a început să piardă şi încrederea statelor membre.
Miza summitului de la Villnius rămâne Ucraina, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat, ieri, că va susţine, în continuare, procesul de aderare a guvernului de la Kiev în Uniunea Europeană, dacă preşedintele Viktor Ianukovici va dori acest lucru.
"Summit-ul are o importanţă deosebită întrucât, pe de o parte, prefigurează evoluţii în spaţiul de la est de UE, iar acest lucru este extrem de important. Pe de altă parte, consistenţa orientării europene a celor şase state membre ale Parteneriatului Estic este o altă dimensiune a acestui summit. Cei care vor semna, vor parafa, vor manifesta opţiunea lor definitivă de a se îndrepta către UE", a declarat, ieri, Traian Băsescu.
Potrivit declaraţiilor domnului Traian Băsescu, unul dintre punctele pe care ţara noastră le va susţine la summit este legat de nevoia ca Republica Moldova, după parafarea acordurilor la Vilnius, să poată începe discuţiile cu Uniunea Europeană în vederea eliminării vizelor, astfel încât cetăţenii să poată circula liber în spaţiul european.
Nici declaraţiile preşedintelui cu privire la reîntregirea, pe viitor, cu Republica Moldova, nu au rămas fără ecou, surse diplomatice declarându-ne că, prin astfel de afirmaţii, ţara noastră riscă să fie izolată, în interiorul UE, devenind astfel o ţintă pentru Rusia, care nu nu doreşte să-şi reducă influenţa din Moldova.
Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii John Kerry va vizita săptămîna viitoare Republica Moldova. Despre aceasta se anunţă într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chişinău. Potrivit sursei citate, John Kerry va călători la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah în perioada 3-6 decembrie anul curent. La Bruxelles oficialul va participa la reuniunea ministerială a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.
1. Si rezervele de petrol vor fi izolate?
(mesaj trimis de Dan în data de 29.11.2013, 11:29)
Uneori diplomatia pare rupta de realitate. Basescu nu a facut decat sa exprime un deziderat national, e evident ca tot mai multi romani vor reintregirea, cu timpul spalatura de creier se vindeca si la noi. Iar asta cu izolarea... sa fim seriosi, UE nu e intr-un moment in care sa-si permita luxul de a izola un stat membru. Mai ales ca ar trebui sa izoleze si rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra :)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2013, 17:19)
declaratii menite sa supere vecinii mai din est
2. Felicitari pentru prestatia de la Vilnius
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.11.2013, 22:43)
Intelepciunea unui diplomat nu poate fi evaluata atunci cand variabilele pe care le ai pentru a fi introduse in ecuatia negocierii nu au fost cu atentie observate si apoi folosite. Desi suntem extrem de curajosi atunci cand ne intrecem in invective, devenim extrem de linistiti si tacuti in momentul in care privim la consecintele care ar putea sa ne astepte daca parerile noastre ar starni rumoare sau cel putin irascibilitate. Cati dintre dumneavoastra au auzit despre cele 2 duzini de contracte bilaterale pe care Federatia Rusa si Italia le-au incheiat la sfarsitul saptamanii la Trieste, culminand prin acordul de construire a unor platforme de foraj in portul italian Genua. Cati dintre dvs. sunt interesati de faptul ca OMV este interesat sa preia o parte din contractul South Stream si astfel sunt in negocieri cu renumitul concern Gazprom. Pe de alta parte asa cum OMV a reusit sa obtina o modificare a contractului pe lunga durata cu Statoil pentru livrarea de gaze, asa si aceeasi firma norvegiana doreste o renegociere a contractelor sale incheiate in 1997 cu vecinii slavi. Afirmatia domnului presedinte "principiile UE nu sunt negociabile " este probabil cel putin la fel de importanta ca o marire a ratingului de tara de catre Standard & Poors. Cate tari pe aceasta planeta se pot lauda ca au fost cinstite vizavi de creditorii lor si -au onorat intotdeauna obligatiile financiare. Ne lasam ca popor sa fim categorisiti in cele mai josnice moduri posibile , insa se pare ca nu observam aceste apelari. Un adevarat om de caracter va stii cu siguranta sa faca diferenta intre un mesaj de complezenta si unul care exprima si ceea ce gandeste persoana respectiva.