• Update - Ora 14:15 - Ordin de 44 de milioane de euro pe tranşa mică din oferta Romgaz
Un investitor a subscris 6.121.250 de titluri Romgaz, pe tranşa investitorilor mici, în cadrul ofertei Romgaz, potrivit brokerilor.
Valoarea acestui ordin se ridică la 44 de milioane de euro, fiind cel mai mare ordin plasat până acum, în cadrul ofertei, pe acest segment.
Deşi oferta s-a închis astăzi, la ora 13.00, brokerii se aşteaptă ca procesarea ordinelor primite să dureze până la ora 23.00.
---
• Update 12:45 - Oferta Romgaz, suprasubscrisă de peste 12 ori
Micii investitori au subscris, până la ora 12:45, peste 111 milioane de titluri, reprezentând 1290% din acţiunile Romgaz oferite acestui segment, ne-au declarat brokerii.
Dintre acestea, 29,25 milioane de acţiuni Romgaz au fost subscrise pe tranşa cu discount, iar 82,68 milioane de titluri, pe segmentul fără reducere, potrivit brokerilor.
Oferta Romgaz se închide astăzi, la ora 13.00.
---
• Cătălina Sava, şeful Supravegherii din ASF, spune că este doar o măsură de supraveghere proactivă
• Tranşa mică a fost suprasubscrisă de 5,4 ori, înainte de ultima zi de ofertei
• Daniel Dăianu: "Suprasubscrierile din oferta Romgaz sunt un vot de blam pentru cei care au aclamat că nu există potenţial intern"
Brokerii au fost luaţi la verificat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, chiar în penultima zi a ofertei Romgaz.
ASF a luat prin surprindere intermediarii, ieri, cerându-le să prezinte urgent valoarea fondurilor proprii şi balanţele de verificare.
Mai multe voci sunt de părere că ASF vrea să vadă dacă nu cumva intermediarii s-au expus prea mult, în oferta Romgaz, garantând subscrieri pentru clienţi peste valoarea capitalurilor proprii.
Controlul "inopinat" are loc, în condiţiile unei suprasubscrieri de peste cinci ori a tranşei mici din oferta Romgaz, dar şi a unui ordin de 38 de milioane de euro plasat ieri.
Cătălina Sava, Şef Departament Supraveghere în cadrul ASF, ne-a spus ca măsura ASF să ceară brokerilor, în 24 de ore, valoarea fondurilor proprii şi balanţele de verificare, are la bază, în primul rând, o altă filozofie în materie de supraveghere care include componenta proactivă.
Cătălina Sava ne-a declarat: "Şeful supravegherii ia decizii în acord cu modul în care evaluează informaţiile şi analizele pe care le primeşte. Sunt pe aceasta funcţie de trei luni şi am o anume viziune, încerc să schimb nişte lucruri, să impun noi standarde, iar decizia la care vă referiţi trebuie judecată în această cheie".
Deşi oficialul ASF nu se referă la o legătură cu Romgaz, nu trebuie pierdut din vedere că măsura de supraveghere proactivă a ASF vine, după ce, ieri, un investitor a plasat un ordin de 168,3 milioane de lei (38 de milioane de euro) pe tranşa de retail din oferta Romgaz.
Investitorul doreşte să cumpere 5,26 milioane de acţiuni, adică 1,36% din Romgaz.
Până ieri seară, tranşa mică (15% din ofertă) fusese suprasubscrisă de 5,4 ori, potrivit brokerilor, ordinele cumulând 1,5 miliarde lei.
• Dăianu: "Oferta Romgaz a depăşit toate aşteptările"
Interesul mare al investitorilor pentru acţiunile Romgaz arată faptul că există economisire internă în România, a declarat, ieri, Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Suprasubscrierile din oferta Romgaz sunt un vot de blam pentru cei care au aclamat că nu există potenţial intern", a spus Dăianu, citat de Agerpres. Domnia sa a adăugat: "Acest lucru trebuie să ne dea de gândit pentru viitoarele demersuri. Este dovada faptului că există economisire internă".
În vară, autorităţile noastre au decis ca oferta Romgaz să fie oferită şi pe Bursa din Londra, prin certificate globale de depozit (GDR), motivând că pe piaţa locală de capital nu ar exista suficienţi bani. Atunci, autorităţile estimau că vor strânge maxim 600 de milioane de euro pentru 15% din producătorul naţional de gaze, însă, Guvernul se mulţumeşte, acum, cu cel puţin 311 milioane de euro.
Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), din oferta programată să se încheie astăzi.
Statul vinde Romgaz prin acţiuni la Bursa de la Bucureşti şi prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 00:27)
Cum a reusit ea sava sa se mute de la (...) de miclaus la astia noi.
Oare paiata a bifat si ia sau inca mai spera?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 14:20)
Painta bifeaza numai la urate si rat ate. Cine se uita la el? Arata si nasa si nu are nici potential. Spune o sursa interna. Sub 10 cm.
2. Trick or treat?
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 31.10.2013, 06:54)
Frumos cadoul "pro-activ" oferit de ASF brokerilor in prag de halloween desi poate era mai indicata o masura de tip preventiv...Probabil cei de la supraveghere au impresia ca brokerii se cam plictisesc in aceste zile si au vrut sa-i trezeasca din amorteala. Oricum daca fapta incriminata s-a produs, controlul putea sa astepte macar inchidera ofertei. Li s-o fi parut ca sa da mai bine la imagine?
3. fără titlu
(mesaj trimis de xx în data de 31.10.2013, 07:30)
si data trecuta, ASF sa gasit sa controleze fondurile in ultimele 2 zile de subscriere la SNN
4. actiuni vs gdr?
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 07:32)
Cel mai trist ar fi ca investitorul cu 38 de milioane EUR sa vrea gdr-uri. sa speram ca nu este asa
5. Investitori si investitori
(mesaj trimis de Theraflu în data de 31.10.2013, 08:40)
Constatam acum ca transa investitorilor mari si transa investitorilor mici sa transformat in lipsa de reglementari la cnvm in transa investitorilor institutionali si transa restului de investitori.
Cum poate fi investitor mic un investitor care plaseaza un ordin mai mare de 500.000 Euro ?
ASF faceti un control si la CNVM !
d) anumite persoane fizice, subiect al recunoaşterii reciproce. C.N.V.M. poate decide să autorizeze persoane fizice rezidente în România, care solicită în mod expres să fie considerate ca investitori calificaţi, dacă aceste persoane îndeplinesc cel puţin două din următoarele criterii:
1. investitorul a efectuat tranzacţii de o mărime semnificativă pe o piaţă reglementată cu o frecvenţă medie de cel puţin 10 tranzacţii pe trimestru în ultimele patru trimestre calendaristice;
2. valoarea portofoliului de valori mobiliare al unui investitor depăşeşte 500.000 euro;
3. investitorul a lucrat sau lucrează în sectorul financiar cel puţin de un an, având o poziţie care necesită cunoştinţe privind investiţiile în valori mobiliare;
5.1. Tu emani prostie prin toti porii!! (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de crash în data de 31.10.2013, 09:06)
ASF este CNVM prietene. Tu ai pretentia sa iti dai cu parerea despre piata de capital cand nici macar nu ai habar cum e organizata!
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 09:26)
cata incrancenare! cred ca Theraflu se referea la un control la sectiunea piata de capital din ASF... adica fostul CNVM... ca sa intelegem la ce se refera. Dupa opinia postata, nu mi se pare ca nu stie ce vorbeste.
5.3. Aceeasi Marie cu alta palarie ... (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 31.10.2013, 10:06)
ASF este CNVM zici ?
Oare esti singurul care a muscat "momeala" ?
Tu crezi ca cnvm a disparut ?
Chiar nu intelegi ca aparenta prostie servita cu lingurita mai sus este licoarea care tine in viata habarnisti de ocazie si dovada vie ca prostia nu are limite .
Stii ce zicea Patriciu "cu prostu sa nu te pui ca are mintea odihnita !"
Cum e organizata piata de capital pe care o cunosti atat de bine "prietene" ?
Studiaza pe acest site cnvmr.ro/structuracomisiei/en/ cnvm.htm sa vezi ca cnvm chiar a existat si exista.
Mai vrei exemple ?
6. Bataie de joc pt. micii investitori.
(mesaj trimis de Gigi în data de 31.10.2013, 09:20)
Sunt pur si simplu indigtnat de bataia de joc cu care au fost tratati investitorii cu adevarat mici (printre care ma numar si eu, dupa ce timp de 3 ani n-am mai vrut sa aud de "jegul" asta de BVB) la oferta Romgaz.
Daca un investitor care vrea sa cumpere cateva sute de actiuni e bagat in aceeasi oala cu unul care cumpara de 40 de milioane de euro, si care beneficiaza de conditiile preferentiale de "mic" investitor, atunci suntem deja in domeniul aberatiilor.
In asemnea conditii, cred ca din nou, cel putin pentru cativa ani, nu mai vreau sa aud de "jegul" asta de BVB, care numai bursa nu poate fi numita (ci mai degraba o salbaticie capitalista fara reguli).
6.1. INDIGNADOS (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de RADU în data de 31.10.2013, 09:29)
Cel de 40 mil de euro nu primeste discountul de 5 % decta in limita a 10000 de actiuni. Probabil te referi la suprasubscriere, dar piata de capital trebuie alimentata cu bani, nu face favoruri unuia ca e mai mic si a mai pierdut si bani aniii trecuti."salbaticie capitalista"! Tare, credeai ca e CAR?
6.2. Oferta aprobata ca "primarul' de cnvm(ASF) (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 31.10.2013, 10:34)
Toti investitorii mici chiar si cel cu 40 mil de euro este dezavantajat fata de cei din transa institutionalilor. Statul pierde cel mai mult .
Foarte bun intermediarul(pentru clientii sai), foarte prost cnvm(ASF).
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 12:11)
Pe ce criteriu e considerat investitor "mic" unul care a subscris cat doua treimi din toata transa investitorilor mici (10% din toata oferta publica) ?
Si e fair-play ca un "investitor" care vine cu 80% din bani dati de banca sa concureze cu unul care-si poate aduce doar economiile din salariu ?
Astea sunt reguli normale pe o piata bursiera normala ?
7. pentru Daianu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 10:42)
Dl Daian, exista bani dar nu vor romanii sa-i dea pe mina hotilor.
8. e nebunie cu Romgaz
(mesaj trimis de Simona în data de 31.10.2013, 11:19)
dragilor , e sfarsitul lumii , suprasubscrierea la Romgaz pe transa mica a trecut de 6,5 ori
la ora 11:15 ... e (...) lumii !!!!
8.1. Care sunt cei mari ? (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 31.10.2013, 12:06)
Din ce vedem investitorii mici sunt de fapt cei mari si vor primi o transa mica iar cei mari se vor da mici, vor subscrie aproape de minim si vor primi transa mare.
Foarte buna treaba domnu Dumitrascu, e ca la BTT.
9. BVB nu-i Romgaz...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 31.10.2013, 11:32)
Dl. Daianu se indoia de economiile din piata? Pai cum asa? Pai nu au fost semnale in ultimii 2 ani a majoritatea romanilor au inceput sa-si tina banii la saltea? Sau in seifurile bancilor? Pai nu este concludent faptul ca n-au ce cauta in piata de capital decat daca sunt avantajati s-o faca? Nu e evident ca nu sunt atrasi banii in dezvoltarea economica in mod natural? Pai chestia cu Romgazul nu va fi doar o modalitate de confiscare a succesului extraordinar de mare al ofertei, de catre politicienii momentului? Acum dupa ce CFR si celelalte au picat? Acum dupa ce este evident ca PSD este pro-rusi si restul la mijloc sau pro-americani? Ca este o batalie aiurita intre grupurile din servicii care sustin sau nu pe unii sau pe altii? Iar ideea de baza este ca totul trebuie sa protejeze oamenii care au finantat politicienii si sa le aduca noi fonduri de furgasit de prin ograda UE sau FMI? Si noi ne miram ca de ce nu merge piata... Alte oferte de vanzare n-au mers, cu toate ca erau profitabile si incercau sa dezvolte niste afaceri, in timp ce marele Romgaz se vinde repede, de parca i-ar ajuta cu ceva pe subscriitori micsorarea consumului de gaze de la an la an... Iar de subscriitorul mare, o fi Ioan Niculae, avand acceptul rusilor sa-si bage si ei coada putin, ca doar n-or sa lase la o parte Romanica, acum cand incep iar sa traga de c...ie Europa (prin Ucraina), ca nu mai au bani pentru Olimpiada.
9.1. E simplu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 31.10.2013, 12:13)
ASF sa publice clasamentul pe tari al investitorilor institutionali care au subscris la Romgaz. Ghici cine este pe primele doua locuri ? A...... si ....a posibil.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 14:08)
Transa mica de obicei se limita la un numar de actiuni si acestea daca erau depasite (suma de 500.000 lei de exemplu) se incadrau in transa mare, a investitorilor mari. Unirea celor doua categorii la IPO SNG a condus la aceste dezavantaje. LA IPO SNN aceste doua categorii erau separate si investitorii mari nu beneficiau de discount.
Cine a fost cu ideea de a se uni cele doua categorii si a se subscrie nelimitat la transa mica, iar primele 10.000 actiuni sa beneficieze de discount, STIA care vor fi mecanismele pentru ca bancile sa poata castiga foarte mult si numai o parte din clienti sa fie extrem de mult favorizati. Pe viitor este bine sa nu se mai accepte astfel de conditii injuste.
Din acest punct de vedere, principalul vinovat este sindicatul de intermediere (BCR si Raiffeisen), care trebuie “AMENDAT” ca a profitat pentru a castiga cei mai multi clienti, dar si bani, si care seamana mai mult cu o concurenta neloaiala fata de restul participantilor.
11. nenorocireeeeeeee
(mesaj trimis de Alina în data de 31.10.2013, 14:37)
vaaaaiiiiiii , nenorocireeeeeeeeeeeee
la ora 14:35 suprasubscrierea pe transa mica a trecut de 14,21 ori !!!!!
si ma continua sa creasca ....
valeu mamaaaaaaa
11.1. anti-nenorocire (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de Vasile trombom în data de 31.10.2013, 14:44)
Vai, intra repede pe Acasa TV. Urmeaza telenovela favorita "Iubiri patimase", dupa Cireasa de pe tort!! Bonus o sa primesti la 20:00 Neveste disperate.
Nu comenta daca habar nu ai. Nu e normal sa subscrii 400 de actiuni ca sa primesti 40. Iar e anormal sa iei credit de cel putin 100.000 pentru a subscrie 3000 actiuni.
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de Alina în data de 31.10.2013, 15:02)
(...), ce-am comentat eu ?!?! (...) !!!!
11.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.2)
(mesaj trimis de Alinuta suge P..ta în data de 31.10.2013, 15:22)
Mars inapoi la cratita !
11.4. Pentru Alina (răspuns la opinia nr. 11.2)
(mesaj trimis de Vasile în data de 31.10.2013, 15:33)
Cre*tin*! Ai comentat ca : vaaaaiiiiiii , nenorocireeeeeeeeeeeee
la ora 14:35 suprasubscrierea pe transa mica a trecut de 14,21 ori !!!!!
si ma continua sa creasca ....
valeu mamaaaaaaa
Esti idi*at* ! IN plus, scoate degetele de acolo ca p*te a peste!!!
11.5. Curs pentru Alina!! (răspuns la opinia nr. 11.2)
(mesaj trimis de Vasile în data de 31.10.2013, 15:39)
Curs special pentru femei organizat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Ministerul Educatiei si Invatamantului
Tema: Dezvoltarea functiunilor creierului la femeia moderna.
Scop: Participantele vor fi confruntate cu o experienta fascinanta (folosirea creierului).
Conditii: Vointa de a invata ceva nou (chiar daca se va dovedi a fi ceva greu)
Durata: Brunete 1,5 luni fiecare modul
Roscate 3 luni fiecare modul
Blonde 6 luni fiecare modul
Cursul contine 4 module
Modulul I
1) Acceptarea soartei: m-am nascut femeie
2) Cunoasterea locului de desfasurare a vietii: bucataria
3) Cum pastrez ordinea in poseta? (sub control strict)
4) Cum fac cumparaturi in mai putin de 4 ore: notiuni elementare
5) Pastrarea limitelor: Cum ma machiez corect
6) Curs de programare I (toate categoriile): folosirea cuptorului cu microunde
7) Curs de programare II (numai brunetele si roscatele): Videorecorderul
Modulul II
1) Ecuatia cu o necunoscuta: Automobilul
2) Exercitii de dinamica grupului: Ce trebuie sa fac cand stam in masina
3) Parcarea, Partea I: Notiuni elementare
4) Parcarea, Partea II: Manevre
5) O adevarata provocare: Frana si acceleratia.
6) Cutia de viteze. Descriere completa (pentru blonde numai cutia automata)
7) Folosirea corecta a semnalizatorului.
8) Notiuni elementare de fizica: Corpuri in miscare
9) Adevaruri optice: Luminile rosie, galbena si verde ale semaforului.
10) Curs special: Parcarea in garaj.
11) Ecuatia cu mai multe necunoscute: Cutia de scule
12) Curs de supravietuire I: Unde se afla lumina de avarie
13) Curs de supravietuire II: Schimbarea unui cauciuc
14) Curs de supravietuire III: Schimbarea mai multor cauciucuri (Da, este posibil!!)
15) Curs de supravietuireIV: Verificarea cu succes a nivelului uleiului si a apei.
Modulul III
1) Notiuni elementare: Nici o cucerire a tehnicii moderne nu ma va putea ridica la nivelul barbatului
2) Vocabular I: Definitia cuvantului ?DA?. Corectarea exercitiului ?Esti gata??
3) Vocabular II: Definitia notiunii ?5 Minute?
4) Sociologie: Fotbalul nu este un sport ci o religie.
5) Drept cetatenesc si morala I: Discutii barbatilor despre tema fotbal
6) Drept cetatenesc si morala II: A nu te amesteca nicicodata in aceste discutii
7) Cum evit intrebarile inutile (de ex. ?Ma iubesti??, ?Sunt frumoasa??, ?Am ceva special??)
8) Adevaruri zilnice: Si femeile ragaie, exercitii in grup.
9) Adevaruri zilnice: Barbieritul (curs intensiv pentru brunete): Partea barbateasca a femeii
10) Comportamentul la cumparaturi: Cardul Visa, Definirea notiunii de limita de suma
11) Comportamentul la cumparaturi: Si eu pot cara naveta de bere
12) De ce mama nu e binevenita la noi? (1000 de studii de caz)
Modulul IV
1) Telefonul: Cand trebuie sa inchid? Exercitii de grup: 4 femei/telefon(nu uitati sacul de dormit)
2) Machiajul: Metamorfoza femeii
3) Terapie TV I: Si fara telenovele se poate trai!
4) Terapie TV II: Filmele de dragoste sant pura fictiune si nu realitate
5) Eu si corpul meu: Legea gravitatiei
6) Oglinzile nu mint: Ma accept asa cum sunt.
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 15:24)
Lacomia bancilor.
Plus
Imbecilitatea ASF
Plus
Incompetenta brokerilor
Egal o mega-msiusiisieeeeeeee
Romane asca
13. fără titlu
(mesaj trimis de Ioan din Ardeal în data de 31.10.2013, 15:24)
Hopa,, se verifica JMECHERII intre ei!!!
Culmea PROSTIEI ROMANESTI (pentru ca prostia s-a nascut la noi)!! Sa ai SUPRASUBSCRIERE de 14-15 ori si sa "vinzi" la pret MINIM, americamilor de la Eliot ,Franklin si "jmecherasilor" din RSR!!
13.1. de la deorde (răspuns la opinia nr. 13)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 16:51)
mha Ioane, suprasubscrierea e virtuala, adica artificiala, adica creata de banci in conditii de risk ZERO.
90% din cashul subscris se va intoarce in banci. Intentia nu a fost de-a cumpara actiuni cu el, ci doar de-al plimba prin contur si a lua commission.
vai de capul nostrum ca sintem tare prosti si ticalosi.
13.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2013, 17:09)
Vere, virtuala au ba,pana una alta ,se da pro rata 1/14,,ceva! !Inteles-ai??Pai daca esti destept "taxezi bancile" si "jmecherii", adica "verifici vreo 3-4 luni de zile!!!!!
14. e periculos sau nu
(mesaj trimis de aurelian în data de 31.10.2013, 16:03)
Daca incepe sa vanda FP actiuni SNG dupa ce intra la cota,la 20-25 sau ? ron ca ei le au cadou la 1 ron si tineti-va bine la o scadere .... DE PROPORTII. De ce spun asta ,la sfarsit de an managerii americani umfla valoarea actiunilor si fondurile fac profituri mari si se dau bonusuri grase,FP e administrat de ..americani si .....
14.1. nu se poate (răspuns la opinia nr. 14)
(mesaj trimis de h2o în data de 31.10.2013, 16:34)
fp nu are voie sa vanda 180 de la ipo deci poentru moment oferta e ok.Ce va fi la anu mai vedem
15. fără titlu
(mesaj trimis de ioan din Ardeal în data de 31.10.2013, 17:14)
Adevarul e ca ne "iubesc" americanii astia foarte mult!!! Ne-au "tras-o!!" Nu degeaba le zice Gold man secs.
16. fără titlu
(mesaj trimis de ioan din Ardeal în data de 31.10.2013, 17:14)
Adevarul e ca ne "iubesc" americanii astia foarte mult!!! Ne-au "tras-o!!" Nu degeaba le zice Gold man secs.
17. Un fleac , v-am ciuruit
(mesaj trimis de Gh. Soros în data de 31.10.2013, 17:45)
Cacialma provocata de intermediarii ofertei , care au si luat milioanele de euro.
De ce sa cumperi din transa mare ? Sa ridici pretul si sa risti sa nu iei nimic ? Mai bine te inghesui in transa mica , tii pretul jos in transa mare si esti sigur ca ai luat ceva, in defavoarea micilor investitori autohtoni.