UPDATE Vânzare de urgenţă din Petrom

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 noiembrie 2013

Vânzare de urgenţă din Petrom

Update 16:26 BERD şi-a lichidat deţinerea la Petrom

BERD a vândut întreaga deţinere de 1,62% din Petrom, în urma plasamentului privat, iniţiat ieri, potrivit unor surse din piaţă, după ce, iniţial, dorea să vândă numai jumătate din acest pachet.

Pentru cele 918.216.049 titlluri SNP, BERD ar fi obţinut un preţ de 0,42 lei/unitate, conform surselor citate. Acestea n-au mai spus că alocarea nu a fost încă făcută.

----

Ofertantul, ţinut la secret de intermediari

Piaţa a speculat că ar fi vorba de Fondul Proprietatea sau BERD

Acţiunile SNP Petrom au picat, ieri, cu 5,59%, după ce, pe piaţă, s-a răspândit zvonul că cineva are la vânzare 0,81% din acţiuni şi vrea să scape de ele repede. Prin intermediarii Raiffeisen Capital&Investment şi Wood&Company, a fost lansată o ofertă de "book-building" accelerat (n.r. căutare de potenţiali cumpărători).

Se pare că brokerii au ţinut numele vânzătorului la secret chiar şi faţă de cei pe care îi tentau să cumpere, iar acesta a fost, pentru unii, un bun motiv să refuze oferta. Cu toate acestea, unele surse vorbeau deja despre o suprasubscriere a ofertei de vânzare, la finalul zilei de ieri.

Unii investitori s-au declarat surprinşi de ofertă şi, deşi s-au declarat tentaţi, au spus că nu aveau pregătită o sumă atât de mare de bani.

În piaţă, s-a zvonit că un posibil vânzător ar fi Fondul Proprietatea, care a mai făcut această operaţiune o dată în acest an, când a vândut 1,1% din SNP, deşi îşi propusese să renunţe la 1,77%. Presupunerile erau bazate pe faptul că Fondul Proprietatea îşi va încheia astăzi oferta de răscumpărare accelerată pentru 4,3546% din acţiunile proprii, pentru care va plăti 600 de milioane de lei.

În plus, administratorul Franklin Templeton are în faţă o confruntare cu acţionarii, de la care speră să obţină un nou mandat de administrator, şi, în spate, o solicitare clară din partea celui mai puternic acţionar, fondul american Elliott, să grăbească vânzările din portofoliu şi să întoarcă banii către acţionari.

Totuşi, în ocazia precedentă în care a vândut un pachet consistent din Petrom, Fondul Proprietatea şi-a anunţat intenţia în piaţă. Acum, Bursa de Valori Bucureşti nu a afişat nici un raport curent pe această temă.

În plus, Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton, ne-a transmis: "Nu dorim să comentăm speculaţiile din piaţă. Dacă şi când vom avea de făcut orice fel de anunţuri, vom face acest lucru pentru întreaga piaţă în condiţiile obişnuite de până acum".

Astfel, unele voci păreau destul de sigure că vânzătorul celor 0,81% din Petrom este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care, acum un an, a renunţat la 0,4% din SNP.

Raiffeisen Capital & Investment şi Wood au fost brokerii care au intermediat deal-ul iniţiat de BERD, care a rămas ulterior cu 1,6% din Petrom.

De la BERD, SIF Oltenia a cumpărat 0,035% din acţiunile Petrom, iar 0,0266% din companie a revenit fondurilor Franklin Templeton, care, şi în ultima perioadă, şi-au crescut constant participaţia la compania petrolieră.

În noiembrie 2012, Kevin Bortz, director în cadrul diviziei de resurse naturale la BERD, declara: "Exitul parţial de la Petrom are loc în contextul în care atractivitatea României în rândul investitorilor instituţionali a crescut. Suntem în continuare acţionari şi rămânem angajaţi pentru a coopera cu Petrom în calitate de partener de prim rang în regiune".

În cadrul procesului de "book building", brokerii cer oferte din partea mai multor investitori interesaţi să cumpere acţiunile scoase la vânzare, pentru ca apoi, în funcţie de ofertele primite, vânzătorul să decidă dacă acceptă preţurile prezentate.

Oficialii Raiffeisen Capital&Investment nu au dorit să comenteze asupra informaţiilor legate de această tranzacţie. Potrivit unor surse, "dealurile" ar urma să fie încheiate astăzi, iar confirmarea lor să fie făcută vineri.

Schimburile cu SNP, 21% din lichiditatea Bursei

Tranzacţiile cu acţiuni SNP au însumat, ieri, 16,84 milioane de lei, 21% din rulajul întregii şedinţe.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", ne-a declarat: "Pe fondul unor zvonuri privind vânzarea de către Fondul Proprietatea a unui pachet important, acţiune care în trecut a condus la scăderi de circa 20% ale cotaţiilor SNP, acţiunile OMV Petrom s-au depreciat astăzi (n.r. ieri) cu aproape 5,6% în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost unele importante (circa 3,75 milioane euro) reprezentând aproximativ 21,5% din totalul valorii tranzacţiilor cu acţiuni efectuate la BVB.

În opinia noastră, având în vedere fundamentele companiei, dar şi evaluarea pe care piaţa o face în prezent companiei Romgaz, considerăm că investitorii care au fonduri disponibile şi un orizont investitional cel puţin mediu pot folosi ocazia de faţă pentru a urmări cotaţii favorabile unei achiziţii de portofoliu inspirate".

Petrom a obţinut un profit net de 3,66 miliarde lei (831,6 milioane euro), în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cine a vandut a vrut sa arate ca domniilor lor nu au stiut ceea au stiut si altii au stiut ca nu au stiut. Totul este relativ,doar am vazut atunci cand CCL BASE a spus despre esecul vanzarii Petrom ar fi de fapt un succes. E complicat ba esti ba nu esti in index, ba cumperi , ba vinzi actiunile care erau dar nu trebuiau sa fie in portofoliul unui pensionar atent cu punctele din cauza indexarii. De aceasta salbaticie a gandirii nu poti scapa decat in cazul in care esti consecvent. Macar de ochii lumii . Adica virtual. :-)

    1. Ai uitat sa iei pastilele?

      ca erau din acelea de la BIO si acum ca s-a modificat schimbarea in consiliu nu prea am trecere si fac precum cei de la Fukushima cu verificarile o procedura da,una ba , insa in esenta rezultatul e identic :-(

      Atunci lasa piata; o sa trebuiasca sa cumperi tot mai multe si dai faliment.

      Te cam erijezi in Mafalda. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb