UPDATE Veniturile încasate la bugetul general consolidat au de peste 52 miliarde lei

C.P.
Macroeconomie / 28 mai 2010

Conform datelor provizorii, execuţia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, superior cu 0,35 puncte procentuale ca pondere în PIB faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 52,6 miliarde lei, cu 1,2% mai mici faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.

La principalele venituri se menţin diminuări importante ale încasărilor faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, astfel: taxa pe valoare adaugată cu - 9,2%, impozitul pe venit -7.3%, impozitul pe profit - 4,6%, contribuţiile de asigurări sociale -3,6%;

Se observă o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor de postaderare, sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană fiind mai mari cu 1,1 miliarde lei comparativ cu perioada corespunzătoare anului precedent;

Încasările din accize au scăzut cu 71,9 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent deşi nivelul de taxare al acestora a crescut de la 1 ianuarie a.c., în timp ce veniturile nefiscale au crescut cu 652,6 milioane lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 64,7 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,7 puncte procentuale, ca procent din PIB.

Astfel, cheltuielile de personal sunt inferioare cu 6,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut iar cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt mai mari cu 6,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, datorită creşterii înregistrate la bugetele locale cu 13,5%, cu toate că la bugetul de stat s-a înregistrat o diminuare a acestor cheltuieli cu 3,5%.

Cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 14,5% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului precedent, cea mai mare creştere (+111,3%) înregistrându-se la asigurările pentru şomaj şi la bugetele administraţiilor locale (+40,8%).

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 22,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare, în sumă de 8,02 miliarde lei, s-au majorat cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent reprezentând 12,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb