URMARE A SANCŢIUNILOR SUA ÎMPOTRIVA MOSCOVEI Banca Centrală a Rusiei, nevoită să amâne reducerea ratelor

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 septembrie 2018

Banca Centrală a Rusiei, nevoită să amâne reducerea ratelor

Banca centrală a Rusiei va trebui să amâne un plan de reducere a ratelor, ca urmare a noilor sancţiuni aplicate de SUA împotriva Moscovei, care au dus la o scădere a inflaţiei şi rublei, potrivit datelor unui sondaj lunar realizat de 20 de analişti şi economişti pentru Reuters.

Perspectiva economică a Rusiei s-a deteriorat, după ce, în august, rubla a atins nivelul minim din ultimii doi ani, în raport cu dolarul, ca urmare a deciziei Washingtonului de a aplica noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a avertismentului că ar putea să le extindă în viitor.

Analiştii estimează că banca centrală a Rusiei, responsabilă cu inflaţia şi stabilitatea financiară, va menţine rată dobânzii cheie la 7,25% până la sfârşitul primei jumătăţi a anului 2019. Unii respondenţi nu au exclus, însă, o creştere a ratei dobânzii de politică monetară.

Înainte de ultimele sancţiuni, care au consumat în jur de 8% din valoarea rublei în doar o lună, banca centrală urma să reducă dobânda cheie în primul trimestru al anului viitor, dacă nu până la sfârşitul anului 2018.

"Cel mai probabil, CBR va prefera să aştepte slăbirea rublei cu o rata a dobânzii neschimbată", a declarat Vladimir Osakovsky, economist-şef al Bank of America Merrill Lynch la Moscova.

Banca naţională va continua să evalueze situaţia până în ultimul moment, iar decizia finală va depinde de circumstanţele de pe alte pieţe emergente, a declarat Kirill Tremasov, şeful departamentului de cercetare la Loko-Invest.

Aşteptările la o reducere iminentă a dobânzii au scăzut, de asemenea, pe măsură ce se observă o slăbire a rublei care se infiltrează în preţurile de consum. Aceasta ar ameninţa obiectivul băncii centrale de a menţine inflaţia anuală la aproximativ 4% în următorii câţiva ani.

Inflaţia este estimată să depăşească aşteptările anterioare de 3,8% până la sfârşitul acestui an, având în vedere devalorizarea rublei şi o creştere planificată a taxei pe valoarea adăugată, a declarat Dmitri Dolgin, analist la Gazprombank.

"Şansele de reducere a dobânzii băncii centrale din acest an sunt aproape de zero", a spus el.

Pe fondul ratelor scăzute ale împrumuturilor şi a temerilor legate de sanc-ţiuni, se aşteaptă ca produsul intern brut al Rusiei să crească cu 1,7% în acest an, în scădere de la nivelul de 1,8% - prognozat de precedentul sondaj lunar. Aşteptările privind viitorul rublei s-au schimbat şi în ultima lună. Cursul rublă/dolar este estimat să ajungă la 64,5, în următoarele 12 luni, comparativ cu prognoza de 63,08 ruble/dolar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb