Performanţa companiilor din indicele BET, care şi-au publicat rezultatele preliminare pentru anul trecut şi, în unele cazuri, propunerile de dividende, a făcut ca podiumul fondurilor de investiţii să fie dominat de fonduri care urmăresc pasiv principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, ETF BET Patria-Tradeville, singurul Exchange Traded Fund ce urmăreşte indicele BET, a avut un randament de 3,73%, în perioada 8 februarie - 8 martie, situându-se astfel pe locul al doilea, în topul randamentelor fondurilor de investiţii. Pe poziţia a treia s-a situat Certinvest BET Index, fond ce reproduce în proporţie de minimum 90% structura indicelui principalului indice al pieţei noastre.
La începutul acestei săptămâni, acţiunile Banca Transilvania aveau o pondere de 21,4% în ETF, în vreme ce pentru titlurile OMV Petrom ponderea era de 17,7%. Urmau acţiunile Hidroelectrica cu 17,1%, cele ale Romgaz cu 8,7%, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale aveau o pondere de 8,8%. Acţiunile Nuclearelectrica dădeau cam 4,3% din compoziţia fondului.
Banca Transilvania nu a anunţat încă modul în care intenţionează să distribuie profitul anului trecut, dar în mod tradiţional instituţia de credit propune o combinaţie între dividende şi acţiuni gratuite. BRD a anunţat că vrea să propună ca 60% din rezultat să fie alocat către dividende, echivalentul unui randament de circa 7%.
OMV Petrom a anunţat că vrea să propună un dividend cu randament de peste 6% plus posibilitatea unor dividende suplimentare, în vreme ce Hidroelectrica probabil va distribui cel puţin 90% din profitul istoric al anului trecut, echivalentul unui randament de peste 9%.
În data de 16 februarie, activele nete ale ETF BET Patria-Tradeville au depăşit pragul de 200 milioane de lei, ridicându-se în data de 11 martie de circa 218 milioane lei. Fondul avea aproape 18.270 de investitori, dintre care 72 de persoane juridice.
Un ETF (Exchange Traded Fund) este un vehicul de investiţii care, spre deosebire de fondurile mutuale, se tranzacţionează la o bursă, precum acţiunile.
• Indici - BET s-a apreciat cu 3,68%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 9 februarie - 11 martie 2024, cu 3,68%.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,5%, în intervalul 9 februarie - 11 martie 2024, în vreme ce indicele BET-XT a crescut cu 3,31% în perioada menţionată.
• Condmag - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB
Cu o creştere de 100,4%, în intervalul 9 februarie - 11 martie 2024, în raport cu moneda euro, acţiunile Condamg se situează pe prima treaptă în topul randamentelor de la BVB. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Altur, cu o apreciere de 21,67%, iar pe locul al treilea se află titlurile Zentiva, ce au urcat cu 15,12%.
• Bitcoin - creştere de 48,68%
Bitcoin a înregistrat o apreciere de 48,68%, în intervalul 9 februarie - 11 martie 2024, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a urcat cu 5,5 %, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,20%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2024, 16:17)
when Biden took the keystone XL pipline offline the oil went fr om 30 a barrel to 128 a barrel. - that was inflation!
s c c r e t