Criteriile pentru evaluarea companiilor de asigurări din ţara noastră au fost agreate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Comisia Europeană, după cum a anunţat ASF, ieri.
După valul de scandaluri din asigurări, care s-au lăsat inclusiv cu arestări la nivel înalt, precum Dan Adamescu, proprietarul liderului pieţei - "Astra", sau Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte ASF, instituţiile europene par să fi intervenit în forţă, mai ales în contextul în care şi vicepreşedintele ASF pentru asigurări, Corneliu Moldoveanu, este urmărit penal, pentru trafic de influenţă.
De altfel, chiar reprezentanţii ASF recunosc că au probleme de imagine şi credibilitate: "Această evaluare, care va include o analiză de bilanţ şi un test de stres individual, reprezintă un pas major pentru întărirea viabilităţii şi încrederii în sector".
Deputatul PMP (Partidul Mişcarea Populară) Adrian Gurzău, un cunoscător al pieţei asigurărilor, suspectează însă că acest audit ar lăsa loc pentru presiuni asupra companiilor din sector, în condiţiile în care Autoritatea nu a fost restructurată, iar la conducerea sectorului se află o persoană urmărită penal.
Domnia sa ne-a declarat: "Auditul pieţei reprezintă un demers firesc, dar cu o condiţie: cei care îl efectuează să nu fie politruci. Nu există o bătaie mai mare de joc decât menţinerea în funcţie a unui vicepreşedinte la asigurări urmărit penal. Mai întâi, trebuie ca ASF să rezolve această problemă de imagine.
Categoric vor să pună presiune pe unii jucători (n.r. prin testele de stres), sub acoperirea discursului european".
În opinia domnului Gurzău, dacă ar fi respectate principiile europene, atunci ar trebui disponibilizaţi funcţionarii numiţi pe criterii politice şi angajaţi unii pe criterii de competenţă. "Altfel, orice demers nu va avea susţinere din piaţa asigurărilor şi de la asiguraţi", a adăugat domnia sa.
Adrian Gurzău spune că va face demersuri în Comisia parlamentară pentru abuzuri pentru tragerea la răspundere a celor care au permis ca vicepreşedintele pentru asigurări să-şi păstreze funcţia.
"Voi sesiza şi DNA", a mai precizat deputatul, adăugând: "Să-şi dea demisia vicepreşedintele, care ia mii de euro din banii noştri! Este o sfidare a banului public. În fiecare zi ne sfidează ASF!
Corneliu Moldoveanu se bazează pe prezumţia de nevinovăţie, dar în Europa, pe care o laudă atât, nu le bate nimeni obrazul? Acolo, oamenii demisionează chiar în momentul în care apar suspiciuni. Categoric, voi lua poziţie".
Reprezentanţii ASF au susţinut că, fiind numit de Parlament, doar acest for poate decide demiterea lui Corneliu Moldoveanu.
"Toată lumea fuge de răspundere", a comentat Adrian Gurzău, adăugând: "Şi Parlamentul are vina lui. Dar, nu Parlamentul l-a pus să facă infracţiuni. Este vorba despre bun-simţ. Întotdeauna putem da vina pe cineva.
Corneliu Moldoveanu, împreună cu Fănel Plopeanu, reprezintă un grup de interese şi vor să pună presiune pe anumite firme de asigurări, mai ales că vine campania electorală.
Această piaţă trebuie să se elibereze de vechile metehne. Plopeanu şi Moldoveanu au adus piaţa în situaţia în care se află. Şi nu o fac din neştiinţă. O fac cu multă pricepere şi cu foarte multe interese".
La începutul verii, şeful ASF Mişu Negriţoiu a arătat că a găsit o piaţă a asigurărilor abuzivă, cu jucători slabi, unde regulile de autorizare trebuie schimbate, şi a îndemnat companiile să renunţe la presiuni şi să înceapă un dialog real.
Potrivit ASF, asigurătorii care participă la evaluarea independentă vor reprezenta cel puţin 80% din piaţa din România.
Auditul va fi realizat de către consultanţi independenţi, care vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de către un Steering Comittee (un comitet responsabil pentru stabilirea şi implementarea agendei exerciţiului). Comitetul va fi format din 9 membri (5 reprezentanţi ai ASF, 2 ai Comisiei Europene şi 2 din partea EIOPA). Evaluarea independentă este programată să se încheie până la 30 iunie 2015.
1. ASF sfidează
(mesaj trimis de păgubit pe piata de capital în data de 02.09.2014, 09:38)
ASF sfidează pe INVESTITORII FURAȚI prin Harinvest și totodată dovedește lipsă de respect și față de toți cei care investesc pe piața de capital din România. Se așteaptă împlinirea unui an de la prăduire și Fondul de compensare n-a fost accesat! ASF de ce nu ai respectat legislația în vigoare când ai văzut că Harinvest e în incapacitate de a returna deținerile investitorilor ? De ce ții partea infractorilor ? DE CE ? Ce interese ai să acoperia HOȚIA ?
2. ASF trebuie desfiintata
(mesaj trimis de Eusebiu în data de 02.09.2014, 11:29)
Cu un urmarit penal aflat in conducerea institutiei, ASF vrea ca sa devina credibila? Ma intreb care sunt performantele obtinute de catre ASF de la infiintare pana in prezent? Eu vad exclusiv jocuri de imagine sub care se ascund activitati infractionale organizate in interiorul ASF.
Desfiintati aceasta CLOACA, domnule deputat!
3. ASF sanctionabila
(mesaj trimis de alinflorian în data de 02.09.2014, 14:15)
Oare ce credibilitate sa mai aibe acesti domni din ASF urmariti penal dar cu salarii ENORME platite de contribuabili romani necajiti si pacaliti de aceste companii de asigurari sub privirea ingaduitoare ale acestui ASF,care a ajuns la performanta de a nu raspunde la peste 50.000 de reclamatii din simplul motiv......ca nu stie ce!!!!!!!!!!!!
Eu cred ca e timpul sa se ia decizii favorabile si in randul pagubitului roman si sa lase oameni de specialitate ( nu cu oamenii care fac parte acum din ASF) care sunt in stare sa raspunda fiecarei intrebari puse si dintr-o parte cat sin cealalta.
Potrivit spuselor D-nului Adrian Garzau niciun angajat al ASF nu poate fi un angajat politic ci oameni experti in domeniu pentru ca altfel numarul pagubitilor in foarte scurt timp se va tripla
E timpul domnilor din ASF sa luati o decizie,chiar impotriva dvs daca se impune
4. Pe mine Gurzau m-a sfidat ani de zile
(mesaj trimis de sandu în data de 02.09.2014, 17:06)
Nu imi place ca indivizi ca Gurzau incep sa repara in viata publica. Gurzau si Andreea Paul au fost interfetele si mesagerii unui sistem extrem de netrebnic si orice competente se presupune ca ar fi dobandit, nu au nici o valoare daca iti lipseste in totalitate caracterul. Vor sa monopolizeze nemultumirea legitima din fata unei guvernari mediocre niste indivizi resapati, hartii igienice folosite pe o singura parte. Cu labele pe putere, Gurzau se arata plin de nesimtire si tupeu iar acum vrea din nou sa se inalte suficient de sus cat sa urineze pe cei ce l-au votat.
4.1. Mie imi place Adrian Gurzau! (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Sandu Geamanu în data de 02.09.2014, 18:22)
A stiut intotdeauna ce vorbeste si a fost singurul care s-a interesat in mod real de piata de asigurari din Romania. Toti ceilalti dau din gura si nu fac nimic....Adrian Gurzau a condus ancheta care l-a demis pe fostul presedinte al CSA, Constatin Buzoianu. A avut cineva in tot parlamentul asta oua sa il demita pe buna dreptate pe nasul lui EBA? Felicitari Adrian Gurzau, sunt convins ca cel care a postat comentariul de mai sus, lucreaza la ASF si isi simte amenintata slujba la CLOACA!
4.2. Te inseli amice (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Sandu în data de 02.09.2014, 18:40)
La voi asa e, ulati doar daca va intersectati cu cineva la ciordeala. Mie imi displac ticalosii spilcuiti care deruteaza lumea, ca si in cazul de fata. La hollywood in anii 50, in westernuri personajul negativ era brunet si nebarbierit ca tot contribuabilul sa il recunoasca usor pe ticalos. Acum, lumea s-a mai pervertit si ne apar tot felul de canalii proclamate competente in cine stie ce domeniu. Scarba fata de Gurzau este autentica, nu izvorata din vreo amentare. Ar mai fi si dorinta de a nu ii vedea in veci pe derbedeii astia intorcandu-se. Sa stii ca in Romania mai sunt si oameni cinstiti, nu numai "competentele" PDL-iste !!! . O canalie oriccat de multe lucruri va cunoaste, nu va aduce bine celor din jur!!!
4.3. Poate te retin de la plimbarea din jurul Cotroceni (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Sandu Geamanu în data de 02.09.2014, 18:50)
Cum stii tu exact cum sta treaba cu altii si aplici etichete ca un "profesor" invitat la A3. Daca ai fi citit activitatea acestui parlamentar, ai fi vazut ca este unul dintre putinii interesati de problemele societatii. E adevarat ca nu este la fel de "onorabil" ca si prof Voiculescu sau Mencinicopschi, dar, eu sustin ca tinerii precum dansul sa ne apere, decat latrine batrane care sa ne fure permanent. Nu sunt deloc un fan PDL, dar pot face diferenta intre un partid si o persoana. Tu poti?
4.4. Si mie imi place de Adrian Gurzau (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Un revoltat în data de 02.09.2014, 19:56)
Dom'le Pdl sau Pmp , mie imi place de dl. Gurzau. Cu atat mai mult , Buzoianu era tot din Pdl. Asa ca, Bravo lui!
I-as mai atrage atentia d-lui Gurzau si asupra unor "miscari" foarte interesante pe care le-a facut dl. Plopeanu, in legatura cu activitatea unor societati (pe care el le controleaza, si unde chiar a lucrat!!!) pe teritoriul Italiei!
Si cu societatea ASTRA, cu "uite decizia, nu e decizia" de achizitionare a societatii AXA, documentele fiind "smenuite" de onorabilul domn Plopeanu!
Asta cand iese la pensie? Sau cand se duce la puscarie? S-a saturat lumea de el si de Moldoveanu si de toti "specialistii" lu' Peste, care au ingropat piata de asigurari!
Bine c-a venit un presedinte de banca la asigurari! Sa vedeti ce bine va merge piata acum J
Unde l-o fi gasit si pe asta? Sa vedeti voi ce restructurare face el: da concursuri doar pentru unii, iar pe altii ii numeste direct. Unora le da 12 salarii sa plece, altora 20 sa vina ;).
Mai bine se ducea si asta la pensie! Apropos, mai aveti tuica de vanzare?
4.5. Afara cu toti penalii si incompetentii din ASF (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Alt revoltat ! în data de 03.09.2014, 00:48)
"Stimabilul domn" Plopeanu este implicat in multe afaceri murdare; iar una dintre acestea este PAID. ASF l-a autorizat in 2012 pe Alexander Adamescu ca Presedinte al Pool-lui desi acesta nu indeplinea conditiile de experienta profesionala, impuse chiar de normele ASF. Desi in toamna anului 2012 acesta isi da demisia din functia de Presedinte Directorat al ASTRA ASIG. ramane in continuare presedinte al PAID. Adamescu jr. este mentinut in functia de presedinte si reprezentant al societatii ASTRA in consiliul Pool-lui chiar daca nu mai avea nici un drept dupa ce ASF a introdus ASTRA in administrare speciala, a suspendat conducerea si actionarii. ASF ce parere are despre aceasta situatie mai ales ca nici directorii societatii nu indeplinesc conditiile impuse de normele ASF. Oare Comisia Europeană,si Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) au cunostinta despre aceste lucruri si despre faptele penale ale angajatilor ASF?