URSACHE, ASF:  "În Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ar trebui să intre numai companiile listate la bursă"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2017

În Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) ar trebui să intre numai companiile listate la bursă, a declarat ieri, pentru News.ro, Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Acesta consideră totodată că proiectul ar trebui realizat urmând mai degrabă exemplul fondurilor similare din Polonia, Franţa sau Italia, şi nicidecum a fondului din Norvegia ori Qatar.

"Listările la bursă devin parte intrinsecă a fondului suveran. În fondul suveran ar trebui să intre numai companii listate. Ar fi cea mai potrivită variantă", a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a subliniat că este doar opinia sa.

Oficialul ASF a vorbit totodată de exemple reuşite în alte state europene.

"Avem exemplul reuşitelor fondurilor suverane din afara ţării. Nu aş vrea să le luăm pe cele particulare. Avem fonduri suverane şi în Italia, şi în Franţa, evaluări foarte mari. Avem în Polonia şi am observat ultima tranzacţie prin care, prin fondul suveran, Polonia a cumpărat 30,6% din a doua bancă a Poloniei", a afirmat Ursache.

Întrebat ar trebui să luăm mai degrabă exemplul fondurilor de investiţii din Polonia, Franţa şi Italia, mai degrabă decât cel din Qatar şi Norvegia, Ursache spune că "unul e modelul pe care îl va stabili clasa politică" şi altceva "este să urmăreşti modelul de plasament, de investiţii".

"Eu cred că totuşi într-o piaţă unică europeană modelul trebuie să fie unul european. Norvegia are particularitatea aceea, este un fond care se alimentează totuşi din redevenţele petroliere, ceea ce nu e cazul aici în România", a menţionat vicepreşedintele ASF.

Acesta a subliniat totodată că există multiple avantaje ale creării Fondului Suveran: "Întâi de toate, disiparea actului decizional încetează, astfel încât ministerele se vor putea ocupa numai de politicile economice şi de strategii. Gestionarea Fondului Suveran a întregii proprietăţi private a statului categoric va însemna politici unitare în materia gestionării şi administrării companiilor din portofoliu. În al doilea rând, Fondul Suveran va asigura, cel puţin în toate companiile din portofoliu, transparenţa deciziilor luate".

El mai spune că, sub aspectul politicilor investiţionale, companiile vor avea un tratament şi o strategie unică.

"S-a văzut că într-un fel administrează un minister o participaţie a statului, ministerul nefiind abilitat neapărat pe acest obiectiv, ci doar pe politici şi strategii, şi într-un fel un fond de investiţii, care va căuta tototdeauna plasamentele cele mai bune, investiţiile cele mai rentabile. E o chestiune de manual care nu trebuie foarte mult dezvoltată", a explicat Ursache.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în urmă cu câteva zile, într-o conferinţă de presă la Sinaia, că, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu membrii Guvernului, ministrul Economiei l-a asigurat că, în două săptămâni, va veni cu draftul final al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, la rândul său, că termenul pentru finalizarea acestui proiect este finalul trimestrului doi.

"După cum ştiţi, finalul trimestrului doi este termen pentru finalizare. Până atunci trebuiau făcute şi parcurse nişte etape, la fel ca la Legea salarizării. La finalul trimestrului doi trebuie, ca şi măsură, realizarea Fondului Suveran", a subliniat Sorin Grindeanu.

Reprezentanţi ai gigantului american BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din lume, s-au întâlnit, luna trecută, la Palatul Victoria cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, discuţiile vizând o posibilă oferire de consultanţă sau expertiză părţii române, în proiectul de înfiinţare a fondului suveran de investiţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acest fond ar trebui sa fie doar un fond de investitii al carui singur scop sa fie obtinerea unui profit cat mai mare. Nu este rolul fondului sa investeasca in spitale si autostrazi. Cu asta trebuie sa se ocupe statul, eventual cu banii obtinuti de acest fond. Daca vor fi la gramada si investitiile si cheltuielile cu infrastructura tarii, se va putea ascunde mult mai usor incompetenta administratorilor lui.

    Nea Ursache cum vine asta?

    "Gestionarea Fondului Suveran a întregii proprietăţi private a statului categoric va însemna politici unitare în materia gestionării şi administrării companiilor din portofoliu." 

    Proprietate privata a statului societatile cotate la BVB? Nu cumva sunt societati cu actionar majoritar statul roman? Nici vorba insa de "proprietate privata a statului"! 

    """S-a văzut că într-un fel administrează un minister o participaţie a statului, ministerul nefiind abilitat neapărat pe acest obiectiv, ci doar pe politici şi strategii, şi într-un fel un fond de investiţii, care va căuta tototdeauna plasamentele cele mai bune, investiţiile cele mai rentabile. E o chestiune de manual care nu trebuie foarte mult dezvoltată"," 

    Alta gogomanie! Deci altfel s-ar administra SNG, SNN, COTE sau TGN daca ar face parte din fondul de investiii al lui Dragnea? Adica? SNG nu ar mai scoate gaz ci bitum ... sau altceva? SNN ar produce ce altceva decit curent electric in centrala nucleara? COTE ar transporta prin conducte olei de floarea soarelui sau apa minerala? La fel si TGN? 

    NU! Nici vorba! E o alta sursa de furat bani acest fond imaginat de Dragnea si PSD. Apropo. Ce realizari a avut in Teleorman dl.Dragnea? Nu cumva Teleorman e printre cele mai sarace judete din Romania? Oare de ce? Daca carmaciul e atat de competent?

    DE AIA! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb