Ursula von der Leyen vrea reînscăunarea în fruntea CE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2024

Ursula von der Leyen (Sursa: facebook / European Commission)

Ursula von der Leyen (Sursa: facebook / European Commission)

English Version

CDU propune ca Ursula von der Leyen să fie "Spitzenkandidatin" a PPE pentru europarlamentarele din luna iunie PPE se va pronunţa prin vot la Congresul din 6-7 martie de la Bucureşti Primul mandat al Ursulei von der Leyen, marcat de decizii controversate, printre cele mai importante fiind Green Deal şi achiziţia vaccinurilor anti-Covid

Ursula von der Leyen îşi doreşte un nou mandat în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, potrivit declaraţiei făcută ieri de domnia sa în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de Friedrich Merz, preşedintele CDU (Uniunea Creştin Democrată), formaţiune politică ce a propus-o pe actuala şefă a Executivului comunitat drept Spitzenkandidatin (cap de listă) al Partidului Popular European, propunere ce ar urma să fie aprobată la Congresul PPE care va avea loc pe 6 şi 7 martie la Bucureşti.

Ursula von der Leyen a declarat: "Iau astăzi o decizie conştientă şi cugetată: doresc să mă prezint pentru un nou mandat. Lumea este total diferită faţă de acum cinci ani. (...) Trebuie să continuăm să ne apărăm împotriva celor care ne divizează în interior şi în exterior, trebuie să ne consolidăm (...), este obiectivul pe care mi l-am stabilit".

Numirea drept cap de listă al PPE nu are nimic de-a face cu o candidatură la alegerile europarlamentare, deoarece von der Leyen nu este un candidat în acest sens, ci ea va fi propusă de popularii europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei în cazul în care formaţiunea politică va câştiga alegerile de la începutul lunii iunie. Conform practicii, candidatul grupului politic din Parlamentul European care obţine cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare are prima şansă de a deveni preşedinte al Comisiei Europene. Cum sondajele situează PPE pe primul loc, Ursula von der Leyen este bine plasată pentru a obţine încă un mandat.

Cu toate acestea, numirea ei s-ar putea să fie rodul unor negocieri mai anevoioase în Parlamentul European decât în anul 2019, deoarece sondajele efectuate în statele Uniunii Europene arată că o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificil de realizat în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, dar totuşi acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.

Ursula von der Leyen ar putea avea însă dificultăţi în Parlamentul European şi în obţinerea voturilor grupurilor de dreapta, sceptice faţă de agenda ecologistă cuprinsă în Green Deal, pact pe care ea l-a susţinut intens în actualul mandat.

Actualul preşedinte al Comisiei Europene ar putea avea probleme şi din cauza stilului ei de conducere, deoarece pe o serie de subiecte sensibile, de la sprijinul ei pentru Israel în războiul său împotriva Hamas, până la politica faţă de China, Ursula von der Leyen a luat decizii fără a consulta statele membre, stârnind furia diplomaţilor europeni şi, uneori, chiar a propriilor comisari.

Von der Leyen mai trebuie să facă faţă celor care o acuză de implicarea în aşa numitul scandal Pfizergate, privind negocierea prin intermediul mesajelor pe WhatsApp, cu Alrbert Bourla, CEO al companiei Pfizer, a contractului privind achiziţia vaccinurilor anti-Covid. În urma acestei negocieri, care a fost dezvăluită de publicaţia americană New York Times, Comisia Europeană a încheiat în mai 2021 un contract de achiziţie de la compania Pfizer a 2,4 miliarde doze de vaccin anti-Covid în valoare de 35 miliarde dolari. Pentru că preşedintele von der Leyen a refuzat să prezinte conţinutul mesajelor schimbate cu Albert Bourla, publicaţia New York Times a dat în judecată Comisia Europeană.

Referitor la acest caz s-a pronunţat şi Ombudsmanul european în raportul său pentru anul 2022, în care acuză lipsa de transparenţă a Comisiei Europene cu privire la mesajele respective.

În urma acuzaţiilor formulate şi de unii deputaţi europeni, Parchetul European, condus de procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi anunţa în septembrie 2022 deschiderea unui dosar penal in rem, în care se efectuau cercetări cu privire la fapte, dar până acum instituţia cu sediul în Luxemburg nu a mai furnizat nicio informaţie referitor la stadiul cercetării penale şi nu a emis nicio rezoluţie, deşi în curând se va împlini un an şi jumătate de când a recunoscut deschiderea acestui dosar.

Mai mult, un lobbist belgian, Frederic Baldan, a dat-o în judecată, la începutul anului trecut, pe Ursula von der Leyen acuzând-o de abuz în funcţie şi deturnare de fonduri, pentru că a negociat în numele Belgiei cantitatea de vaccinuri pe care urma să o achiziţioneze statul respectiv. Dosarul deschis în urma solicitării lui Baldan s-a împotmolit în instanţele din Belgia în hăţişul declinărilor de competenţă de la un tribunal la altul sau de la un parchet la altul.

Deşi atenţia acordată acestui caz până acum s-a limitat la cercurile de la Bruxelles, încă se aşteaptă ca o instanţă să se pronunţe asupra achiziţiei vaccinurilor anti-Covid negociată de Ursula von der Leyen. Dacă va interveni o hotărâre nefavorabilă a instanţei în acest an, sentinţa respectivă va avea implicaţii majore pentru intenţia Ursulei von der Leyen de a îşi reînnoi mandatul de preşedinte al Comisiei Europene.

Este însă greu de crezut că dosarele respective vor fi finalizate în cursul anului 2024 de instanţele în care se află, iar în ceea ce priveşte dosarul aflat pe rolul Parchetului European se pare că lucrurile vor stagna atât timp cât von der Leyen se va afla la butoanele de comandă ale Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte un viitor mandat în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat încă de sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că vrea să înfiinţeze funcţia de comisar european al apărării, iar persoana care va ocupa această funcţie ar urma să se ocupe de consolidarea apărării europene şi de sporirea producţiei militare, atât pentru nevoile UE cât şi pentru a ajuta în continuare Ucraina în războiul cu Rusia.

Pentru a primi un al doilea mandat de preşedinte al Executivului comunitar, von der Leyen trebuie să fie nominalizată de liderii europeni şi confirmată prin vot de Parlamentul European. Amintim că, în urmă cu cinci ani, când a fost susţinută de o coaliţie a Partidului Popular European cu socialiştii europeni şi cu grupul Renew Europe, Ursula von der Leyen a ajuns preşedinte al Comisiei Europene cu o majoritate de doar nouă voturi, primind 383 de voturi pentru. Odată cu ascensiunea prezisă a extremei drepte la următoarele alegeri europarlamentare, nu se ştie dacă o coaliţie formată din cele trei mari partide pro-europene ar avea suficiente voturi pentru a o susţine din nou.

Între timp, von der Leyen va trebui să respecte un set de reguli care guvernează campania pentru un mandat în UE, rămânând în acelaşi timp funcţionar al Comisiei, ceea ce s-ar putea dovedi un act de echilibru periculos. Conform regulilor de campanie pentru comisarii europeni, Ursula von der Leyen va trebui să creeze conturi separate pe reţelele sociale, să facă o distincţie clară între declaraţiile făcute în calitate de preşedinte al Comisiei Europene şi în calitate de candidat şi nu va putea folosi în scopuri de campanie niciun fel de resurse ale Executivului comunitar.

Preşedintele Iohannis şi liberalii români susţin candidatura lui von der Leyen

Într-un mesaj oficial postat pe reţeaua X (fostă Twitter), preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia CDU de nominalizare a Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene şi a precizat că este "încrezător în capacitatea ei de a consolida unitatea şi influenţa strategică a UE, găsind soluţii fiabile pentru toate statele membre şi pentru toţi cetăţenii".

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a salutat şi el anunţul făcut de von der Leyen privind candidatura pentru un nou mandat şi a susţinut că actuala preşedintă a Comisiei Europene "a demonstrat că poate gestiona crize complicate şi că poate găsi soluţiile cele mai bune pentru toate statele membre UE".

La rândul său, deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE a declarat pe pagina oficială de Facebook: "Sunt convins că, în cadrul Congresului de la Bucureşti, PPE va fi unit şi va da un vot clar pentru susţinerea Ursulei von der Leyen drept candidat. Preşedinta Comisiei Europene, susţinută de familia noastră politică, încheie un mandat cu rezultate pozitive semnificative, în pofida crizelor majore pe care a trebuit să le gestioneze, precum pandemia de COVID-19 şi războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Printre reuşite actualei Comisii Europene se numără: adoptarea Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă - cel mai mare plan de investiţii din istoria Uniunii Europene şi din care ţara noastră primeşte aproape 30 de miliarde de euro; reducerea dependenţei energetice faţă de Federaţia Rusă şi începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina".

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Locul ei nu este in fruntea Comisiei Europene,locul ei este la puscarie.

    1. Tre sa clarifice mai intai acuzatiile din dosarul tinut la sertar de OLAF si Parchetul European.

      Si sa explice public de ce au fost secretizate informatii din contractul ala cu Pfizer. 

      Nu poti avea democratie cu astfel de escroci la conducerea institutiilor europene

      Presa e un JEG ! 

      locul tau unde e? Medicamenteeeee

      vai de capul tau!

      Absolut. Trebuie sa raspunda pentru sarlataniile si atrocitatile pe care le face.

    Daca aceasta persoana aservita intereselor SUA.

    mai ramane in fruntea CE atunci va fi de groaza pentru Europa. Este compromisa total. Afaverile Pfizer. Este o rusine pentru UE. 

    1. sa-l propunem pe Simeon sau Sosoaca, ar fi mai adecvati

    s-au dezlantuit toti cercopitecii misogini ca de obicei

    Franta si Germania i au dat de inteles ca nu mai are sanse dar pricepe greu...industriile celor doua puteri europene nu uita si nu iarta, iar politicienii de la Paris vor vota contra convingandu i pe italieni si spanioli sa faca la fel. Ramane doar...Ciolannis sustinator!

    1. Cand si cum i-au dat de inteles? Nu gasesc nicaieri!

    Estul european în frunte cu vajnicii politicieni de pe malurile Dambovitei nu au de gand sa revendice sefia UE în secolul asta?

    E sprijinită de SUA

    Eu zis ca individa ar trebuie sa mai primeasca un mandat.sa finalizeze ce a inceput si nu a terminat:distrugerea ue.ROEXIT!

    1. visele haur cica roexit. dupa ce ne-am chinuit atat sa fim pimiti.

      si dupa ce cand am fost " suverani", ba ne calcau turcii, ba hungurii, ba rusnacii ne-au luat bocovina , ba urss ul ne-a bolsevizat cu tot restul europei de est.

      nu , plecati voi cu haur /soso cu tot in asia dc nu va place europa 

    ...e pe jumatate aleasa :) o baga ei pe listele alea comune cu PeeeeSeeeDeeee.

    Von Layen omul SUA pus sa distruga UE nu mai trebuie lasata sa candideze vreodata la europarlanentare… PPE ul daca nu se debaraseaza de ea v a pierde alegerile..

    ... conversatie in familie:... "tata, hai sa jucam un joc" ... tatal: "care joc?" ... copilul: "eu conduc!" ... tatal: "si care sunt regulile?" ... copilul: "eu conduc!" ... intr-un context familial, o asemenea conversatie apare nostima si indreptatita ... de altfel, inca europa are de ales un legislativ ... n ow; what's the trump card?! ... what's a cbdc without energy?! ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb