USR: Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor trebuie desfiinţată de urgenţă

C.B.
Politică / 4 mai 2020

Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor trebuie desfiinţată de urgenţă

Uniunea Salvaţi România cere Guvernului să desfiinţeze "de urgenţă" Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), în condiţiile în care plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să ia în discuţie declanşarea concursului pentru şefia SIIJ.

"În loc să susţină desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, unii sunt preocupaţi să impună mai repede noi şefi acolo. Îi solicit premierului Ludovic Orban să se ţină de cuvânt şi să desfiinţeze această secţie prin ordonanţă de urgenţă. Tema a fost arhidezbătută în spaţiul public, nu ia prin surprindere pe nimeni. Este clar că punerea în acord a legislaţiei noastre cu recomandările GRECO, avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările din cadrul MCV reprezintă o urgenţă. Această secţie odioasă, concepută de Liviu Dragnea, trebuie desfiinţată imediat, nu întărită", a declarat deputatul Stelian Ion, conform unui comunicat al USR transmis luni.

Uniunea menţionează că se împlinesc şase luni de la primul vot de învestitură a Guvernului PNL, dar şi că "trenează finalizarea" proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ. În aceste condiţii, USR pledează pentru desfiinţarea Secţiei speciale prin ordonanţă de urgenţă.

"Juridic vorbind, referendumul pe Justiţie din 2019 a fost unul consultativ, iar spiritul său a fost acela de a sprijini Justiţia, nu de a asista la distrugerea ei. De altfel, precedentul a fost creat atunci când Guvernul a modificat Codul penal prin ordonanţă de urgenţă (OUG nr. 28/2020), deşi asta ar fi contravenit literei referendumului prezidenţial, dar nu şi spiritului său. Aşadar, curaj, domnule ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, curaj, domnule premier! Desfiinţaţi odată Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie!", adaugă deputatul.

USR menţionează că se raliază poziţiei formulate de Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie", potrivit căreia organizarea de către CSM de noi concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie din cadrul SIIJ "nu poate fi, sub nicio formă, o soluţie adecvată".

Potrivit Uniunii, desfiinţarea SIIJ "nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma" rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.

"Aceste rezultate, aşa cum reies ele din Raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2019, demonstrează cât de mincinos e discursul cu 'Justiţia este coruptă' şi proporţiile eşecului SIIJ", se arată în comunicat.

Uniunea Salvaţi România reaminteşte că primul punct din acordul politic semnat cu PNL a angajat Guvernul Orban să implementeze recomandările MCV şi să pună în acord legile Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

"Încă o amânare a desfiinţării SIIJ nu este acceptabilă. Justiţia trebuie repusă urgent pe făgaşul ei normal şi dacă Parlamentul, condus încă de PSD, nu poate face acest lucru, este de datoria Guvernului PNL să o facă", apreciază sursa citată.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Asa de repede i-a crescut paru la loc lu Barna? In timp ce lumea moare de foame si libertatile umane sunt in pericol USR moare de grija Sectiei Speciale. Ce sa-ti povestesc...

    1. Dar cu principiile fundamentale ale justitiei sustinute in/de toate tarile democratice aveti ceva parereri sa ne impartasiti si noua , dar in special colegilor dvs. domnule Stelian Ion?

      Sau astea se eludeaza in functie de anotimp si populism ?

      Poate aparati justitia si in fata colegilor dvs. deputati, membrii USR sau din alte partide, cand propun/sustin initiative legislative populiste care desfinteaza total principii de drept consacrate si respectate in intrega lume din motive electoral egalitariste si de "moralitate" financiara!!! 

      Principiile Justiției înseamnă ca dosarele lu Iohannis sa fie scoase de la naftalină și să fie judecate cum se cuvine. Apoi putem sa desființăm Secția specială.

    uite ma ca nu a murit rahatul cu ochi!

    In nici un caz sectia pentru magistrati nu trebuie desfiintata. Poporul roman trebuie sa interzica revenirea la starea dinainte, cand oricine putea fi distrus dupa bunului plac al unui procuror sau a unui judecator corupt, controlat, impostor, fara pregatire, studii temeinice si chemare pentru aceasta nobila activitate. Mai mult, competentele ei trebuiesc extinse si asupra magistratilor CCR astfel incat sa nu mai fie posibile "erate" ca cele ce au facut ca 7milioane de voturi sa fie aruncate la cosul de gunoi si Basescu sa nu poata fi demis de popor. Magistratii nu trebuie sa fie deasupra legii. Procurorii sau judecatorii trebuie sa raspunda pentru faptele lor dac acestea contravin legii.

    Mai mult, personalul din magistratura (majoritatea), cei pregatiti, cei cinstiti, competenti, care isi indeplinesc cu cinste indatoririle, care inteleg rolul si locul lor in societate, nu au de ce sa se teama si probabil nici nu se tem. Numai cei corupti, controlati, slab pregatiti se simt amenintati.

    Si domnul Barna este probabil sustinatorul si vorbeste in numele acestora.  

    pai nu a iesit populimea cu mic cu mare la referendum fara oug pe justitie? aaaaa, a fost la misto!

    Dl Barna a iesit din cuib? Se crede din nou mare si reprezentativ?

    Ce taere esti mai nene! (am vrut sa zic cat tupeu pe tine!) 

    Pai "sefu" de ce judecatorii sa fie mai presus de restul populatiei? 

    Cum dracu vine treaba: ei corupti, ei intangibili ei cu pensii speciale! 

    Nu le mai taie nimeni un pic din lungul nasului! 

    Sau cardasia cu zona politicului este atat de stransa incat stau spate in spate si lupta pentru democratia lor?

    Si in context, va recomand sa revedeti emisiunea ROMANIA TE IUBESC din acest ultim sf de saptamana! 

    1. daca azi injuram TOTI magistratii, maine, TOTI pensionarii, poimaine TOTI bugetarii, etc., etc,

      atunci degeaba mai postam aici.....

      unde este injuratura?

      ai fost delicat ca o floricica de sakura !

      Ce limbaj academic, ce moralitate, ce mai faci cand nu vorbesti asa frumos???. 

      Esti un exemplu!  

      PS 

      Acum serios, mai citeste si tu de justitie in general , asa prin lume... 

      Ai vazut un film US cu ce se mai intampla in sala unui judecator, ACOLO?  

      Pai DA, acolo aia sunt ZEI! (Lasa chestia cu coruptia ca merge unsa si acolo...)  

      De democratie americana ( i-a zile si lor ceva elegant)...

      Ideea este sa nu ii bagi pe TOTI in aceeasi oala (intelegi???) 

      Pai cine ii baga pe toti in aceiasi oala?

      In general se spune ca legea este "o bariera" pentru cei Corecti 

      .Cei "destepti" (relationati) sar peste ea,  

      "Smenarii" se strecoara pe sub ea. 

      Evident totul contra cost! 

      Depinde in ce categorie considerati ca incadrati "visul american".! 

      De principiu un om pe parcursul unei vieti normale nu prea are treaba cu tribunal. 

      In schimb clanurile care cersesc, fura etc se folosesc de serviciile priceputilor pentru a "ramane afara si nu inauntru" 

      Daca ne dorim evolutie, exemplele negative se incadreaza in categoria "asa nu"

      Sa auzim numai de bine! 

      inteleg din mesaj ca esti un om CORECT si ma bucur.

      Eu nu vorbesc de "visul american" ci de realitatea de acolo (daca doreai sa "spui" ca global se viseaza "visul american" asta este alta poveste cu implicatii dramatice). 

      "TOTI in aceeasi oala", erau in discutie (evident acum) magistratii. 

      Cred ca nu exista categorie profesionala /sociala FARA USCATURI si daca aruncam anatema peste o INTREAGA categorie atunci ce asteptam de la cei care "vad/aud" aceasta ? 

      Cei usor de manipulat sau cei care DORESC tocmai asta, cum vor reactiona? 

      Paranteza (cei interesati vor aduce in locul celor inlocuiti cu "manie proletara" prozelitii personali -marionete fara Dumnezeu, sub lozinca moralitatii si corectitudinii 

      (si o luam de la capat iar si iar, cu observatia ca JUSTITIA va avea din ce in ce mai mult de suferit). 

      Mai important : cum evolueaza situatia dupa "discutii" , este de dorit sa promovam o societate CORECTA sau una in care justitia nu poate fi "realizata" pentru ca prin ceea ce "promovam" distrugem increderea in slujitorii ei???? 

      Daca nominalizam individual in categoria "asa nu" OK!  

      Dar daca distrugem ce inseamna justitia in Romania atunci "asa NU)".

      SA auzim NUMAI de bine! 

    alegeri anticipate !!! în 2 tururi ; 300 parlamentari.....

    1. Nu vor mai fi alegeri.

      Vor fi tablouri cu Iohannis în școli, biserici, mijloace de transport, etc 

    Trebuie introdusa răspunderea și apoi pot să desființeze ce vor ei ! De răspundere nu vorbește nimeni. Toți vor sa manipuleze justiția când ajung la putere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb