UVT demarează proiectul "Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile"

F.D.
Miscellanea / 19 august

UVT demarează proiectul "Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile"

În anul în care UVT aniversează 80 de ani de la înfiinţare, orientarea Universităţii de Vest din Timişoara către sustenabilitate şi tehnologiile viitorului devine semnificativă, inclusiv în direcţia strategică de transformare structurală către universitatea verde a viitorului. În acest context, ca urmare a semnării contractului de finanţare din Fondul pentru Modernizare, la care au luat parte reprezentanţii Ministerului Energiei şi cei ai Universităţii de Vest din Timişoara, echipa de proiect a demarat implementarea proiectului "Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile în vederea asigurării autoconsumului pentru Universitatea de Vest din Timişoara, jud. Timiş" (nr contract de finanţare 183/01.08.2024). Proiectul face parte din apelul de proiecte "PFM/169/PFM_P1/NA/P1_OS1/FM_1.1 - Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice" şi are perioada de implementare cuprinsă între 01.08.2024 - 31.07.2025 (dar nu mai târziu de 31.12.2026). Valoarea contractului de finanţare accesat din Fondul pentru Modernizare este de 12.843.600,54 lei, eligibilă în întregime din Fondul pentru Modernizare, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Obiectivul general al proiectului este creşterea nivelului de utilizare al energiei provenită din surse regenerabile, respectiv din surse solare, prin înfiinţarea unei unităţi de producţie a energiei electrice din surse solare pentru asigurarea consumului propriu rezultat din activitatea proprie. Obiectivul general al proiectului este de a contribui la tranziţia către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, investiţia în operaţionalizarea unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice din surse solare favorizând reducerea amprentei de carbon rezultate din activitate curentă a UVT şi reducând gradul de utilizare a energiei electrice din surse clasice cu un nivel mai ridicat de emisii de C02.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "UVT are bucuria să anunţe începerea proiectului finanţat din Fondul pentru Modernizare, prin care vom operaţionaliza o unitate de producţie a energiei regenerabile de 1,98 MW, utilă pentru a realiza o producţie netă totală de energie electrică de 38.634,46 MWh, într-o perioadă de 20 de ani. Demonstrăm astfel o determinare solidă pentru realizarea unui ecosistem în care infrastructura universitară asigură sustenabilitate şi este orientată către protejarea mediului, cu efecte pozitive pe termen lung."

Primul obiectiv specific al proiectului este înfiinţarea unei unităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, respectiv surse solare. Obiectivul specific are în vedere realizarea lucrărilor specifice pentru operaţionalizarea unei unităţi de producţie a energiei regenerabile care să fie caracterizată de următorii parametri funcţionali: capacitate nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile: 2.168.64 kWp /1.980 kWAC; producţia netă de energie primară de 175,80 t.e.p./an din surse regenerabile; producţia netă totală de energie electrică de 38.634,46 MWh într-o perioadă de 20 de ani.

Al doilea obiectiv specific are în vedere reducerea amprentei de carbon şi promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Obiectivul specific are în vedere reducerea amprentei de carbon a UVT prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din producţia energiei necesare desfăşurării activităţii proprii. În acest sens, implementarea proiectului contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră cu 23.640,43 tone de CO2 echivalent într-o perioadă de 20 ani (considerând un factor de conversie de 0,6119 tone CO2 echivalent/MWh). De asemenea, obiectivul specific are în vedere promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, implementarea proiectului contribuind la asigurarea autoconsumului din surse regenerabile în detrimentul utilizării energiei provenind din surse generatoare de emisii de gaze cu efect de seră. Acest al doilea obiectiv specific vizează utilizarea în procent de 100% a energiei electrice produse la nivelul centralei fotovoltaice pentru autoconsumul UVT.

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe mai multe sedii şi clădiri din patrimoniul UVT, printre care sediile aflate pe Strada Pestalozzi Iohan Heinrich nr. 16; Strada Oituz, nr. 4 şi 4C; Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 9A şi nr.23; Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4 şi nr. 5; Aleea F.C. Ripensia, nr. C15; Strada Paris, nr. 1; Piaţa Libertăţii, nr. 1; Aleea Studenţilor, nr. C 17; Strada Cameliei, nr. 9-11; Strada Renaşterii, nr. 26; Strada Aurelianus, Nr. 9-11, căminul 4G; Strada Popa Şapcă, nr. 3 şi nr. 5; Strada Rămneanţu Petre, nr. 11; Aleea Lirei, nr. 2; Strada Aleea Studenţilor nr. C13 etc.

Dintre activităţile proiectului amintim: Derularea procedurilor de achiziţii lucrări şi furnizare centrală fotovoltaică; Implementarea contractelor de servicii , lucrări şi furnizare centrală fotovoltaică şi Activităţi de raportare şi rambursare.

Rezultatele asumate în cadrul proiectului vizează:

Rezultat I - Înfiinţare unitate producţie energie regenerabilă şi

Rezultat II - Reducerea amprentei de carbon a solicitantului.

Indicatorii de realizare (program):

FMS04 - FMS04_Capacitate nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile eolian, solar sau hidro (MW) - 1,980 MW.

Indicatorii de rezultat (program):

FMS06_Producţia medie de energie din surse regenerabile (MWh/an) - : 1.987,87 MWh/an;

FMS09_Factorul de capacitate al centralei (%) - 11,46 %;

FMS07_Producţia totală de energie din surse regenerabile pentru perioada de referinţă (MWh) - 39.757,32 MWh;

FMS05_Reducerea gazelor cu efect de seră: scădere anuală estimată a gazelor cu efect de seră (Echivalent tone de CO2/an) - 1.216,38 Echivalent tone de CO2/an.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb