"Uzinexport" Bucureşti şi-a redus dividendul la jumătate

RODICA ORJANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2004

Conducerea societăţii "Uzin-export" Bucureşti a prevăzut în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an un profit brut de 20,23 miliarde de lei, ceea ce ar reprezenta doar 12% din realizările anului trecut. Rezultatul a fost prevăzut să se obţină cu venituri de 209 miliarde de lei pentru care societatea a estimat un nivel al cheltuielilor de 189 miliarde de lei, adică cu 56% mai mici decît în 2003. Cea mai mare parte a veniturilor a fost estimată să se obţină din comisionul perceput pentru exportul mărfurilor, societatea comercializînd, pe pia-ţa externă utilaje pentru indus-trie.

Activitatea "Uzinexport" a fost încheiată anul trecut cu un profit net de 66,64 miliarde de lei, în scădere cu 74% faţă de cel raportat pentru anul precedent. Conducerea societăţii este de pă-rere că rezultatele financiare raportate de companie pentru anul trecut au fost influenţate, totuşi, favorabil de încasarea unor sume importante, ca urmare a executării silite a unor debitori ai societăţii, precum şi a vînzării unor pachete de ac-ţiuni deţinute de "Uzinexport" la unele societăţi, printre care s-a numă-rat şi Banca Româ-nească Radco din Cipru.

Acţionarii înregistraţi la data de referinţă, 5 aprilie, vor primi un dividend de 1.055 lei/acţiune, ceea ce reprezintă doar ju-mă-tate din valoarea repartizată pentru anul 2002.

Creşterea preţului pentru produsele siderurgice a creat dificultăţi societăţii

Numărul redus al contractelor încheiate pe parcursul anu-lui trecut de "Uzinexport" au fost consecinţa directă a dificultăţilor cu care s-a confruntat societatea bucureşteană. Proble-mele care au afecatat activitatea "Uzinexport" pe parcursul anului trecut au fost creşterea concurenţei pe piaţa externă, concomitent cu scăderea impor-tantă a potenţialului de fabricaţie în condiţii eficiente şi de calitate, a societăţilor produ-că-toare de pe plan intern. Majorarea semnificativă a preţului pentru unele materii prime de bază (produse siderurgice), şi creşterea preţului energiei electrice şi gazului şi-a pus amprenta asupra rezultatelor finan-ciare obţinute de societate în 2003. Printre alte dificultăţi întîmpinate de "Uzinexport" pe parcursul anului trecut au fost restrîngerea sau chiar încetarea activităţii unor unităţi de producţie autohtone care realizau utilajele şi echipamentele livrate la extern de societatea bucureşteană, creşterea riscului de nerealizare în termen a produselor contractate la intern destinate exportului precum şi creş-terea generată atît de dificul-tăţile financiare ale producătorilor, cît şi datorită dotărilor neperformante ale acestora.

"Uzinexport" vrea să-şi lărgească piaţa externă

Pe parcursul anului trecut, conducerea societăţii a continuat strategia de consolidare a relaţiilor cu partenerii mai vechi, încercînd totodată să gă-sească noi parteneri, atît în calitate de clienţi, cît şi de furnizori. Conducerea este de părere că efectele măsurilor întreprinse în 2003 vor fi concretizate în anii următori, datorită profilului de activitate al "Uzinexport", res-pectiv livrarea de utilaje şi echipamente complexe. Clienţii externi potenţiali pentru obiective complexe au nevoie de timp atît pentru găsirea furnizorilor cores-punzători, cît şi pentru asigurarea surselor de finanţare.

Lipsa disponibilităţilor bă-neşti ale unităţilor producătoare a determinat şi în anul 2003 susţinerea financiară a acestora de către "Uzinexport", nefiind altfel posibilă realizarea produselor contractate la extern.

Ciclul lung de fabricaţie a echipamentelor şi utilajelor exportate, de minim patru luni, precum şi condiţiile de plată ob-ţinute de la extern, de regulă 15-30 de zile de la livrare pentru o cotă parte din valoarea produselor determină imobilizări financiare, concretizate în principal în sumele avansate furnizorilor. Recuperarea acestor su-me are loc într-un termen ce depăşeşte în multe cazuri limitele exerciţiului financiar, fapt care implică studierea pieţei interne şi externe, întocmirea ofertelor tehnice şi comerciale în colaborare cu specialişti din firmele de proiectare şi produc-ţie susţinerea participării "Uzin-export" în cadrul licitaţiilor internaţionale, încheierea contractelor cu beneficiarii externi, precum şi cu furnizorii interni şi externi.

"Uzinexport" a investit în 2003 în societăţile cu care colaborează

Politica de investiţii adoptată de conducerea societăţii în 2003 s-a concretizat, în principal, în achiziţionarea de acţiuni la unităţile producătoare, al căror obiect de activitatea corespunde structurii echipamentelor şi utilajelor pentru care "Uzinexport" este cunoscut pe piaţa externă. În opinia conducerii, de-ţinerea pachetului majoritar de acţiuni la asemenea societăţi comerciale va permite diminuarea riscului de neexecutare a produselor contractate pentru export de către "Uzinexport". Sus-ţinerea financiară a unităţilor de producţie în care societatea bucureşteană deţine peste 75% din capitalul social, a fost permanentă în cursul anu-lui trecut. "Uzinexport" a majorat capitalul social al acestora cu cel puţin 100 miliarde lei, în scopul reorganizării activităţii, înlocuirii şi modernizării unor echipamente, precum şi al extinderii gamei de lucrări şi produse. Conducerea susţine că re-alizarea acestor obiective a fost necesară pentru diminuarea cos-turilor de producţie, care să fie acoperite de preţurile practicate pe piaţa externă. "Uzinexport" realizează produsele pe care le exportă în cele două unităţi producătoare în care este acţionar majoritar ("Commet" Tecuci şi "Upetrolam" Bucureşti) în proporţie de peste 70%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb