VA FI TRIMISĂ PARLAMENTULUI Legea de plafonare a plăţilor în numerar, aprobată de Guvern

V.B.
Bănci-Asigurări / 2 aprilie 2014

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege ce prevede plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile prin carduri, iniţiativa legislativă urmând a fi trimisă către Parlament, spre aprobare.

Proiectul a fost întocmit "pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de

încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată". Documentul vizează limitarea plăţilor în numerar se extinde şi la alţi operatori economici decât persoanele juridice: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică. Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

De asemenea, iniţiativa are în vedere limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar la 5.000 lei/persoană în cazul operaţiunilor de plăţi în numerar sau de încasări în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, restituiri sau acordări de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi limitarea operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană.

Altă măsură vizată de acest proiect de lege este limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar efectuate între persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie.

Cei care vor depăşi parametrii stabiliţi de Guvern se vor face pasibili de amenzi în cuantum de 25% din sumele plătite sau încasate care depăşesc plafoanele.

"De asemenea, Proiectul de Lege introduce, pentru instituţiile bancare emitente şi acceptante din România, obligaţia de a respecta plafoanele maxime prevăzute de lege pentru comisioanele interbancare. Totodată instituţiile acceptante au obligaţia de a include în acordurile încheiate cu beneficiarii plăţilor informaţii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate, a comisioanelor interbancare, precum şi a comisioanelor suplimentare aplicate în funcţie de marca şi categoria respectivelor carduri de plată", se mai arată în textul iniţiativei.

Premierul Victor Ponta a declarat în faţa cabinetului de miniştri reunit în această dimineaţă: "Vreau să ştiţi că toţi partenerii noştri internaţionali apreciază seriozitatea noastră, că ne cer să nu mai facem ce s-a întâmplat în 2009, când toată lumea era în campanie prezidenţială şi promitea lapte şi miere şi, după aia, în 2010 a venit prăpădul. Noi trebuie să nu spunem de lapte şi miere, trebuie să le spunem oamenilor care e adevărul. Avem bani mai mulţi şi m-am uitat, avem încasări pe primul trimestru, cu un miliard şi jumătate în plus faţă de primul trimestru al anului 2013, însă banii nu vin din cer, vin din taxe, din impozite şi dintr-o mai bună colectare şi într-un mod mai înţelept prin care cheltuim aceşti bani pe care îi avem la dispoziţie".

Victor Ponta le-a cerut miniştrilor ca, alături de domnia sa, să nu repete "tragedia din 2009, tragedia când le spuneam oamenilor că e totul perfect, că nu trebuie mărit TVA-ul, că nu trebuie crescute taxe, că avem bani de salarii şi pensii, că, după aia, a venit 2010".

"Eu vreau 2015 să fie un an un pic mai bun decât 2014, pentru oameni. Şi asta înseamnă să fim serioşi şi să anunţăm doar ceea ce putem să facem, şi chiar dacă poate pierdem puncte electorale în faţa demagogilor, eu cred că facem bine şi facem bine pentru România", a mai spus Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb