Va mai juca dolarul vreun rol în acordul strategic dintre Rusia şi China?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2014

Va mai juca dolarul vreun rol în acordul strategic dintre Rusia şi China?

Săptămâna viitoare va începe şi se va încheia cu două evenimente care pot influenţa decisiv evoluţia şi configuraţia sistemului financiar din deceniile următoare. Primul este întâlnirea la nivel înalt de la Beijing dintre Rusia şi China din 20 mai 2014, al doilea fiind reprezentat de alegerile europarlamentare.

Cum în Europa jocurile par făcute, pe fondul apatiei alegătorilor, dar mai ales a cadrului legal promovat de Comisia Europeană, care îi permite să ignore deciziile Parlamentului European, ultimul eveniment s-ar putea să nu fie, la urma urmei, chiar aşa de important.

Ceea ce se va întâmpla în capitala Chinei are, însă, potenţialul să declanşeze reconfigurarea centrelor de putere economică pe termen lung.

După cum scriu agenţiile de presă, principalul punct de pe agenda întâlnirii este semnarea unui acord pentru livrarea gazelor ruseşti către China, negocierile pentru acest contract pe 30 de ani fiind începute cu peste zece ani în urmă.

Un memorandum a fost semnat în martie 2013 între Gazprom şi China National Petroleum Corporation, conform unui articol de pe site-ul Russia Today, iar clauzele acestuia arată că vor fi livraţi Chinei 38 de miliarde de metri cubi anual începând din 2018. Aleksei Miller, directorul executiv al Gazprom, a declarat, însă, că volumul anual al gazelor livrate Chinei poate trece de 60 de miliarde metri cubi până la sfârşitul contractului, după cum mai scrie Russia Today.

Compania rusă pare să fie interesată doar de furnizarea gazelor către China, fără a căuta şi eventuale colaborări cu firmele chineze pentru extinderea zonelor de extracţie din Rusia, după cum a declarat directorul executiv adjunct Vitali Markelov pentru Bloomberg.

Lipsa de interes a Gazprom pentru investiţii comune poate să fie doar temporară, existând posibilitatea unei compensări din partea celuilalt gigant energetic al Rusiei, Rosneft. Compania petrolieră va trece curând la exploatarea resurselor din Marea Ohotsk, după ce Rusia a obţinut drepturile exclusive asupra unei suprafeţe de circa 55 de mii de kilometri pătraţi, în urma soluţionării disputei cu Japonia în cadrul ONU.

Extinderea cooperării energetice dintre Rusia şi China este confirmată şi de Anatoly Yanovsky, ministrul adjunct al energiei din cabinetul Medvedev, care a declarat că "dialogul nostru include exploatarea şi transportul hidrocarburilor", conform unei ştiri Reuters.

În condiţiile în care acordului dintre Rusia şi China îi mai lipsesc doar semnăturile celor doi preşedinţi pentru a intra în vigoare, a rămas o singură întrebare. Cum se vor face plăţile, în condiţiile în care preţul negociat se va situa între 360 şi 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, conform unei ştiri din cotidianul financiar Vedomosti? În dolari?

Bloomberg scria luna trecută că preşedintele Putin va semna acordul deoarece "criza din Ucraina forţează Rusia să caute pieţe în afara Europei".

Dar dacă autorităţile actuale de la Kremlin au învăţat câte ceva despre importanţa factorului economic în proiectarea puterii politice la nivel global, iar criza din Ucraina nu este decât un pas pentru diminuarea rolului dolarului ca monedă internaţională de rezervă? Precedente au existat, însă "vinovaţii", care au fost doar de talia Irakului sau Libiei, au plătit scump pentru îndrăzneala lor.

Acum provocarea vine de la "combatanţi" din categoria supergrea, care par hotărâţi să grăbească sfârşitul supremaţiei dolarului.

Justin Yifu Lin, profesor la Peking University şi fost economist-şef al Băncii Mondiale, a declarat în cadrul unei conferinţe organizate de Grupul Bruegel (n.a. institut de cercetări economice din Bruxelles) că "dominaţia dolarului este cauza principală a crizelor financiare şi economice globale". Lin, care este şi consultant principal al guvernului chinez, consideră că "rezolvarea problemei se poate face doar prin înlocuirea monedelor naţionale cu o monedă globală", după cum scria China Daily la începutul anului.

Despre acordul dintre Rusia şi China, Reuters scria, în martie 2014, că este "Sfântul Graal" pentru Moscova, care astfel va arăta lumii că "centrul de putere s-a mutat către est, iar Rusia nu are nevoie de Vest". Şi cum scopul scuză mijloacele, este posibil ca preşedintele Putin să susţină China în promovarea yuanului ca monedă internaţională de rezervă, mai ales pe fondul utilizării acestuia de tot mai multe bănci centrale.

O analiză recentă a băncii Standard Chartered arată că "cel puţin 40 de bănci centrale au investit în yuan, deschizând calea monedei chineze către rolul de monedă internaţională de rezervă, chiar înainte de atingerea stadiului de convertibilitate totală a acesteia", conform unui articol din cotidianul South China Morning Post.

Aceasta să fie calea prin care se va îndeplini prognoza lui James Rickards? "Trăim într-un sistem monetar artificial care a ajuns în ultimul său stadiu", iar "salvarea dolarului s-ar putea să nu mai fie posibilă", scrie Rickards în încheierea cărţii sale "Moartea banilor: colapsul sistemului financiar internaţional".

Despre acţiunile preşedintelui Putin în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, revista Foreign Policy a scris recent că "manipularea conexiunilor financiare transnaţionale şi reconfigurarea alianţelor geopolitice" arată o "mentalitate de secol 21", care plasează Kremlinul în "avangarda geopolitică a globalizării". Mai mult, "războiul neliniar", despre care a scris Vladislav Surkov, unul dintre consultanţii politici ai lui Putin, pare să fie calea adoptată de Kremlin, pe fondul unei situaţii internaţionale în care "paradigmele geopolitice vechi nu mai sunt valabile".

Acordul cu cea mai mare putere economică a Asiei se încadrează în ceea ce se poate numi, parafrazându-l pe Surkov, o "alianţă neliniară", al cărei scop este, cel puţin, reducerea semnificativă a influenţei dolarului şi, implicit, a Statelor Unite asupra economiei globale.

Săptămâna viitoare, după semnarea acordului de la Beijing, vom vedea ce rol vor acorda Rusia şi China dolarului în noua ordine geopolitică.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Tot James Rickards spune ca "The euro is the strongest major currency in the world and will be getting stronger."

    Pe scurt Euro o sa ia locul dolarului, in nici un caz Yuanul. 

    E posibil ca Tratat de Liber-Schimb Transatlantic sa fie o metoda prin care SUA (in alianta cu Europa) sa isi pastreze influenta in sistemul financiar mondial dupa ce dolarul va fi inlocuit de Euro. 

    1. Euro? Euro??? Ce-i ala "euro"?

      Aaaah, acum mi-am amintit, chestia aia de demult dusa dintre cei vii... 

      Ca si useleaua, in opinia unora...

      Doar ca iluzia cum ca parca ar fi viu nu are sanse de a rezista prea mult. 

    ... dupa anumiti analisti, la baza euro sta (si) aur chinezesc, motiv pentru care, China ar fi primit Clauza natiunii cele mai favorizate - poate din acest motiv se explica multitudiniea de facilitati de swap in Europa din ultima vreme ... oricum (astazi), nu este in interesul Chinei prabusirea brusca a dolarului (China detine cele mai mari rezerve in dolari), in acest context se explica si apetitul Chinei pentru aur, suspect aici fiind pretul redus la aur ceea ce avantajeaza China ... este putin probabil ca yuanul va deveni moneda de referinta “peste noapte” cel mai probabil vom avea de a face cu un “cos” de valute care se vor raporta la un nou/noi standard(e) (care poate/pot fi aur, scrisoare de credit emisa in baza aurului detinut, certificate/obligatiuni emise in baza unor resurse, SDR-urile samd.) noul/noile standard(e) capatand “statutul” de referinta intr-un context peer-to-peer ... zilele trecute un news letter anunta: ghiciti unde se construieste cea mai mare rafinarie de aur? (Dubai) asta in timp ce rafinariile elvetiene abia daca fac fata ... unde se regaseste Ucraina in acest context?! si de ce nu se grabeste Rusia sa incheie conflictul intr-un fel sau altul?! pai, dupa cum si domnul Rechea aminteste despe Iraq si Libia si substratul conflictelor de acolo, ce ar putea face America si EU, cu NATO concentrat in Europa de Est in cazul in care, statele golfului vor anunta o noua moneda acceptata de Rusia si China?! ...

    1. yuanul este inca o moneda neconvertibila, cand china va cheltui tot atat cat SUA pt. inarmare atunci vom putea vorbi de reminbi, pana atunci atata timp cat raportarile financiare si indicatorii de piata din china sunt dati de bancile anglo-americane, moneda chineza este la fel ca si cea ruseasca, egala cu zero!

      ... petrolul, aurul, bunurile de larg consum etc. sunt suficient de convertibile?! ... (din dex: CONVERTÍ vb. I. 1. refl. A-și schimba sau a face pe cineva să-și schimbe convingerile, părerile (în special religioase). 2. tr. A schimba un lucru în altul, a preface, a transforma. ♦ A schimba natura, forma unei valori, a transforma o valoare în altă valoare. [< fr. convertir, cf. lat. convertere – a întoarce]. )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb