Oficialii Comisiei Europene (CE) sunt în contact strâns cu autorităţile noastre care evaluează Legea conversiei creditelor în franci elveţieni (CHF) şi procedurile juridice legate de aceasta, inclusiv cele ale Curţii Constituţionale, a afirmat, recent, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE) şi comisar european pentru moneda euro şi dialog social.
Domnia sa susţine că executivul european înţelege că există motive pentru care statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt nevoite să reacţioneze în beneficiul bunului public, dar, în cazul adoptării Legii conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, măsurile luate de autorităţi trebuie să fie proporţionale şi ţintite.
Întrebat care vor fi consecinţele adoptării Legii conversiei asupra băncilor europene din România şi dacă executivul comunitar va reacţiona la adresa acestei legi, oficialul european a precizat: "În ceea ce priveşte problema conversiei creditelor din franci elveţieni în valute locale, trebuie spus că discuţiile sunt în derulare cu anumite state membre.
Spre exemplu, în cazul Croaţiei, Comisia a lansat o procedură de infringement pe baza împiedicării liberei circulaţii a capitalului, iar noi suntem în contact strâns cu autorităţile din România care evaluează legea conversiei şi procedurile juridice, inclusiv cele ale Curţii Constituţionale".
În acest context, domnul Dombrovskis a precizat că autorităţile europene de la Bruxelles monitorizează îndeaproape situaţia din ţara noastră şi că acestea sunt pregătite să reacţioneze, dacă va fi nevoie.
Declaraţia oficialului CE este interpretată diferit de părţile interesate de subiect.
Avocatul Gheorghe Piperea, care îi reprezintă pe debitorii cu credite în CHF şi care este susţinător al Legii conversiei, consideră că, prin utilizarea sintagmei "măsuri ţintite", vicepreşedintele Comisiei s-a referit la faptul că această lege nu ar trebui să fie pentru toată lumea, ci doar pentru anumite cazuri. "Ceea ce este esenţial este că Valdis Dombrovskis pare să fie de acord cu ideea de conversie, dar numai pentru anumite cazuri. Declaraţia sa are o parte pozitivă consistentă, pentru că nu respinge total legea, ca în cazul Croaţiei. Este un răspuns diplomatic, dar până când nu se întâmplă o astfel de decizie, nu avem de ce să ne temem. El nu poate vorbi acum, oficial, în numele Comisiei, pe cazul Legii conversiei de la noi".
Specialiştii din sistemul bancar sunt de părere că, dimpotrivă, trimiterea pe care oficialul european o face la Croaţia este semnificativă şi atârnă greu în declaraţia sa. Aceştia subliniază, însă, că legea este la Curtea Constituţională a României (CCR) şi că acolo "este decizia".
Deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea conversiei, consideră că reprezentantul CE "pare să ne ameninţe", subliniind: "Trebuie să ţinem cont că, în Croaţia, s-a dorit conversia creditului iniţial, pe când noi am cerut doar conversia soldului rămas de plată".
În luna octombrie a acestui an, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu a reacţionat la votul din Parlament privind Legea conversiei în lei a creditelor luate în moneda elveţiană, afirmând că acest act legislativ este un exemplu de curent populist care poate genera euforie pe termen scurt în rândul beneficiarilor, dar costuri economice "deloc neglijabile" pentru societate, pe termen lung.
"Asistăm la curente populiste ale căror soluţii magice, între ghilimele, bineînţeles, pot genera euforie în randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori şi la iniţiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu şi lung", a spus, la acea vreme, Mugur Isărescu. Guvernatorul a averizat că principalul risc al acestei legi este nesiguranţa contractelor între părţi.
Printre altele, textul de lege conţine un articol ce prevede posibilitatea ca cei care şi-au convertit deja creditele din franci elveţieni în lei în baza ofertelor negociate cu băncile, să solicite o nouă conversie, la cursul din momentul contractării împrumutului.
După ce a fost adoptată de Parlament, Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost atacată de Guvern la Curtea Constituţională.
Ulterior, Guvernatorul Mugur Isărescu a spus că, după ce Legea conversiei a fost trimisă la Curtea Constituţională şi judecătorii CCR au decis că instanţa va hotărî pe marginea notificărilor de dare în plată, riscurile aferente acestor două reglementări din sectorul bancar s-au diminuat.
CCR urmează să decidă în cazul Legii conversiei în data de 18 ianuarie 2017, după ce a amânat, deja, o dată pronunţarea pe sesizarea Guvernului legată de constituţionalitatea acestui act legislativ.
1. Lacrimă de Cisnădie
(mesaj trimis de Valeriu Trudască în data de 12.12.2016, 01:16)
Una peste alta cam se termină zilele de glorie ale dacului CHF. Cam oricine s-a aliat şi a băgat bani in ăsta a sfârşit prost.
Hădărean şi gaşca au pompat bani şi s-au ales cu Prima Casă pe 5 ani şi cu tot felul de măsuri menite să ajute tinerii să îşi cumpere o casă, nicidecum să îi constrângă să închirieze de la ei. Remetea rămâne goală !
PNL la fel, pe filiera fostului PD-L care au făcut zeci de transferuri in contul dacului de la ING. Să vezi porcăieli la adresa lui Cioloş, excluderi din grup chiar din rândul "eroilor"vechi, atunci când nu au fost de acord cu linia politică, postaci cu duiumul, ameniţări, înjurături. Totul pe filiera din PNL care îl vroia la Victoria pe Predoiu. Uite ca nu s-a ales nimic de ei, la Victoria, vis-a-vis, a rămas doar Filomela, "consumatoarea"amărâtă. Cam oricine s-a lăsat dus de nas de ăsta a rămas si cu banii daţi şi cu ochii în soare. Aviz amatorilor.
Aud mai nou ca [Fragment eliminat, conform regulamentului.] a început să amuşineze pe lângă PSD, că a început să ghiorăie maţu' şi e obişnuit cu luxul, nu prea poate să trăiască doar din banii trimişi de nevastă şi diversele sume stoarse de la creduli, de gen donaţii sau "taxe de reprezentare în lupta cu băncile". Speră că dacă îl văd ăstia de la PSD aşa hârbar poate se milostivesc de el, dar nu cred.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 07:36)
Cu explicatiile tale sfidezi logica. Sunt convins ca cei care "au bagat bani" in chf au avut numai de castigat. Nu la ei se refera articolul. Noapte buna!
1.2. Se strange latul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dincolo de ea în data de 12.12.2016, 09:02)
Inca poti?
Firmituri, cu astea ramai de azi inainte. Esti prea slab sa poti lupta cu suniect si predicat!
Ce face foamea asta din oameni, esti prea disperat sa vezi realitatea!
Repet, se strange latul pentru tine.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 10:55)
Prostacule, Eu cred ca ai fii mai performant daca ai folosi si mai multe personaje. Nu de alta, dar cum ai ramas cu firmiturile, iti mai cresti si tu venitul. :))). Ah sa nu uit, hai sictir :)
1.4. raspuns (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Serena în data de 12.12.2016, 14:05)
Anonimule, este postac al bancherilor ? Vorbesti doar idiotenii.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 15:58)
draga serena mai citeste odata postarile nr 1 si raspunsul 1.1 ca sa intelegi cui te adresezi....le -ai cam incurcat.....
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 16:13)
Nu a incurcat nimic. I-a dat Necula gresit in script.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 07:04)
Bce il trimite in fata cum facea Bnr cu Olteanu?
3. fără titlu
(mesaj trimis de CHF în data de 12.12.2016, 09:23)
Dragnea ai primit votul nostru acum sa vedem daca te poti tine de cuvant (legea conversiei) sau te abureste Isarescu ca pe ''CIOLANIS''
3.1. mesaj din cimitir (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de geox în data de 12.12.2016, 09:48)
Il invit pt domnul Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE), la o plimbare in cimitir ca sa numere cate vieti au fost pierdute si cate vise au fost ucise pentru cel mai mare jaf din UE facut in creditele CHF. Dupa ce terminam numaratoarea si quantificam valoarea cataclismului economic provocat in mod premeditat si asa putem intelege mai bine ce vrea sa zica cu fraza: "măsuri luate de autorităţi trebuie să fie proporţionale şi ţintite". Parca democratia inseamna ca legile si bancile sa vina in sprijinul valorilor umane dar realitatea ne demostreaza ca au fost folosite impotriva umanitatii.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 16:26)
E prea comod trebuie sa ii numarati/tara faceti o poza si o trimiteti. Cred ca sunt 1000 de cruci.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 22:05)
Astea sunt ca milioanele alea de procese, nu Topsac?:))))))
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 16:26)
oficialii UE ar trebui sa invete din Brexit si sa nu forteze nota, bagandu-si nasul prin treburile interne ale statelor. acest individ atrage asupra UE ura oamenilor din Croatia, Polonia, Ungaria sau Romania. asta vrea UE?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 17:34)
O, NU! Adica vrei sa zici ca daca nu-si vede lungul nasului si nu va plateste creditele la ce curs vreti voi sunteti gata sa scoateti Romania din UE??? Si poate iese si Bulgaria???? Doamne, dar cui o sa-i mai plateasca UE fonduri structurale si de coeziune plus tot felul de fonduri europene nerambursabile??? Ar fi ceva foarte crud, un patriot ca tine nu cred ca e in stare sa le faca asa ceva!!! Fie-ti mila macar de roamanii care lucreaza in strainatate si care o sa zboare daca scoti Romania din UE, patriotule de langa Sibiel!!!!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 22:03)
Comicarul [Fragment eliminat, conform regulamentului] nu e in stare nici macar [Fragment eliminat, conform regulamentului] sa scoata Romania din UE. Au dat de dracu' eroii. Cu astia din UE nu merge cu amenintari sau cu puradei legati de gat !
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 22:31)
De-aia nu mai poate UE ...ca se supara cateva milioane pe uniune. Totul este pentru banci...guvernele toate lucreaza pt. banci. La asta s-a redus capitalismul....
Bani Putere . oare asta doreste omenirea?
Singura valoare BANUL.
4.4. postaq (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de morales în data de 12.12.2016, 23:30)
valeruş tepuitule de danuț, iar papi dejectii pa aci?
4.5. @slugachu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2016, 23:37)
[Fragment eliminat, conform regulamentului.], hai noroc. N-ai rasturnat tara pe 8, nu l-ai pus la respect pe contopist si nici nu m-ai sunat. Of, of, of mai Manastur, mai, pai ce facem? Nici 2 lei nu face cuvantul tau [Fragment eliminat, conform regulamentului.] !
4.6. postaq (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de morales în data de 12.12.2016, 23:43)
te sun cind vreau eu [Fragment eliminat, conform regulamentului.] de bancher. spue ma la lume ca te oftici ca tu ai luat 93mii euro si daia faci [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. cum ma sa iei atitia euro si acum nu mai poti plati ca esti somer de la rra ,mazilit de tanase&co. [Fragment eliminat, conform regulamentului.], ca si danut cu 200.