VALENTIN IONESCU, ASF: "Strategia ASF privind educaţia financiară, pilon în dezvoltarea pieţelor financiare nebancare"

A.I.
Bănci-Asigurări / 18 decembrie 2019

Valentin Ionescu

Valentin Ionescu


Strategia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de educaţie financiară se bazează în principal pe patru direcţii principale (după grupul ţintă şi obiectivele urmărite, respectiv: pre-universitar, universitar, adulţi şi formatori), se arată într-un comunicat al Autorităţii remis Redacţiei.

În anul 2015, a fost aprobată Strategia ASF de educaţie financiară pentru perioada 2015-2018, iar în anul 2019 s-a aprobat Strategia ASF de educaţie financiară 2019-2023. Ambele strategii fac referire la programe proprii de educaţie financiară adresată tuturor categoriilor tipologice de grupuri ţintă (copii, adolescenţi, adulţi, formatori) şi au în vedere contextul şi recomandările internaţionale.

Programele adresate mediului (învăţământului) pre-universitar sunt cele mai dezvoltate şi cu cea mai mare sferă de cuprindere geografică (la nivel naţional) dintre toate programele ASF de educaţie financiară. O serie largă de acţiuni logistice şi eforturi administrative considerabile sunt implicate în dezvoltarea şi administrarea acestora.

Să vorbim despre piaţa financiară ne-bancară este programul ASF de educaţie financiară, destinat învăţământului pre-universitar, demarat în 2015 din dorinţa de a contribui la atingerea celui mai important obiectiv al ASF referitor la protecţia consumatorilor, tinerii fiind viitorii consumatori de produse şi servicii financiare ne-bancare. Analiza formularelor de feedback contabilizate pentru anul şcolar precedent (2018-2019) a arătat un feedback foarte bun din partea elevilor 96% dintre aceştia considerându-l foarte bun sau bun ( 70% dintre aceştia au considerat programul foarte bun iar 26% îl considerau bun).

Pe parcursul desfăşurării programului, ocazional, s-au adăugat diferite alte activităţi, la solicitarea unităţilor de învăţământ sau a părinţilor (comitetelor de părinţi), respectiv la propunerea unor parteneri instituţionali sau pentru susţinerea activităţilor GMW (Global Money Week) şi WIW (World Investors Week), precum: Clopoţelul sună la BVB!, Fii deştept!, Ne jucăm şi învăţăm!, Oamenii mici şi Ţara Curcubeului, Săptămâna porţilor deschise. Autobuzul educaţiei, Tabăra Urbană, acţiunea Prima zi de Şcoală, organizarea de sesiuni de debate pe teme financiare, acestea fiind doar o parte dintre acestea.

Continuarea programului, stabilită prin Strategia ASF de educaţie financiară pentru 2019-2023, a fost întâmpinată de entităţile reglementate cu un răspuns pozitiv, observându-se o creştere de peste 260% (faţă de anul şcolar anterior) a numărului lectorilor voluntari cu care s-a demarat noul an şcolar 2019-2020.

Programul TTT (train-the-trainer) este unul de pregătire pentru lectorii voluntari care participă la susţinerea programului Să vorbim despre piaţa financiară nebancară adresat elevilor din gimnaziu şi liceu. Cu sprijinul lectorilor voluntari, acest program a devenit unul extins la nivel naţional. În perioada 2016-2019, un număr total de peste 620 de lectori voluntari şi-au exprimat dorinţa de a participa la acest program.

În plus, faţă de lectorii voluntari ai entităţilor reglementate, profesorii catedrei de Finanţe de la Universitatea de Vest din Timişoara au devenit în anul 2017, voluntar, lectori în acest program. În anul 2019, similar, s-a înregistrat o solicitare a unui grup de profesori de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău.

Creşterea numărului de lectori voluntari la începutul anului şcolar 2019-2020 a fost spectaculoasă şi surprinzătoare, arătând aprecierea entităţilor faţă de eforturile ASF în domeniul educaţiei financiare.

Programul Fii deştept în trafic! - adresat copiilor - derivă din obligaţiile ASF prevăzute de art. 126 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, în care se prevede ca fiind obligatorie desfăşurarea de programe de prevenţie rutieră. Programul s-a realizat în septembrie-octombrie 2017 (prima ediţie) şi o doua ediţie s-a desfăşurat în septembrie-octombrie 2019. ASF a realizat o broşură educaţională, având conţinut dedicat copiilor pentru a-i educa referitor la regulile aferente siguranţei rutiere (în calitate de pieton, participant la trafic cu role sau biciclete).

Programul adresat profesorilor din învăţământul pre-universitar (Start 2 Teach) a avut ca obiectiv principal transferul de informaţii specifice educaţiei financiare ne-bancare către această categorie tipologică de grup ţintă din două perspective (în calitate de consumator şi în calitate de formator). Programul este unul de scurtă durată de tipul train-the-trainer pentru profesorii din învăţământul pre-universitar.

Intensificarea activităţii în acest program a avut loc începând cu anul 2018 deoarece s-a constatat necesitatea transferului de noţiuni specifice educaţiei financiare ne-bancare din prisma viitoarei discipline Educaţie economico-financiară pentru clasa a 8-a (ce va începe să existe ca materie obligatorie în anul şcolar 2020-2021).

Programul adresat mediului universitar (Laboratorul Academic) reprezintă un program prin care în perioada 2015-2019 un număr de 17 centre universitare din întreaga ţară au devenit partenere ale ASF în programele de educaţie financiară. Parteneriatul constă în desfăşurarea de activităţi comune, pe de o parte cele destinate studenţilor, pe de altă parte cele realizate în comun, destinate altor categorii de public ţintă. Se poate observa un trend crescător al numărului de studenţi care au participat în acest program.

În ceea ce priveşte programele adresate adulţilor, în perioada 2015-2019 au fost realizate acţiuni şi programe dedicate adulţilor, de diferite categorii tipologice, în funcţie de obiectivele urmărite: educaţie financiară, informare, conştientizare.

Astfel, în cadrul acestui program se disting mai multe tipuri de interacţiune, precum: Caravana PAD, Colecţia de Ghiduri a ASF, acţiuni de informare şi conştientizare stradale sau în cadrul târgurilor, Conferinţe, seminarii şi cursuri, etc..

În cadrul celor trei ediţii ale Caravanei PAD ce au avut loc până în prezent, demersurilor ASF li s-au alăturat primăriile şi consiliile judeţene care au sprijinit această campanie şi care au angrenat în acest proces administratori de blocuri, proprietari de locuinţe, reprezentanţi IGSU, poliţia locală, reprezentanţi ai cultelor religioase, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, personal propriu dar şi reprezentanţi ai primăriilor sau consiliilor locale învecinate. Întâlnirile publice organizate pe parcursul evenimentelor au conţinut prezentarea asigurării obligatorii de locuinţe versus riscurile la care se expun cetăţenii în cazul în care nu este încheiată o astfel de asigurare, respectiv prezentarea obligaţiilor care decurg din lege şi modalitatea de utilizare a PAD în scopul protecţiei asiguraţilor.

Un eveniment unic în România şi care a fost realizat în cadrul acestui program îl reprezintă organizarea anuală a Galei EduFin (până în prezent fiind organizate 3 ediţii), stabilindu-se din acest eveniment un punct de reper pentru ASF şi pentru pieţele financiare.

Programele de educaţie financiară derulate de către ASF au primit un feedback pozitiv atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional. Începând cu anul 2015 ASF a organizat activităţi de educaţie financiară pentru celebrarea Global Money Week (GMW), mişcare internaţională de susţinere a educaţiei financiare pentru copii şi tineri iniţiată de Child & Youth Finance International (CYFI.) În fiecare an, numărul de evenimente şi acţiuni organizate de ASF sub egida GMW, respectiv de participanţi la acestea, a crescut.

Faţă de participarea ASF la evenimentele GMW, este de reţinut faptul că România a câştigat marele premiu pentru proiectele de educaţie financiară derulate la nivel naţional în anul 2016 de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Banca Naţională a României. Premiul a fost acordat de către Child & Youth Finance International, una dintre cele mai mari organizaţii de educaţie financiară la nivel internaţional. Obţinerea premiului pe ţară de către ASF a venit ca urmare a activităţilor întreprinse în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul GMW. Distincţia a fost oferită în cadrul Global Inclusion Awards 2017, în mai 2017, sub înaltul patronaj al Preşedinţiei Germane a G20. România a fost desemnată câştigătoare la categoria CYFI Country Award, în cadrul căreia au fost acordate cinci premii, câte unul pentru fiecare regiune din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb