Valentin Ionescu: Problema produselor structurate este exagerată

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2012

Valentin Ionescu: Problema produselor structurate este exagerată

Fostul director al Bursei a contestat amenda CNVM

Ciprian Zah: Segmentul structuratelor nu a avut un început perfect, iar micile probleme trebuie rezolvate pe parcurs

Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti a contestat amenda aplicată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, pe motiv că nu a împiedicat încălcarea de către BCR a parametrilor aplicabili furnizorilor de lichiditate, în cazul produselor structurate emise de "Erste Bank".

Domnia sa a declarat, ieri, că problema produselor structurate este una exagerată, detaliind: "Totul a pornit de la acel client al Confident Invest (n.r. "Muntenia Imobiliare Development") care a semnalat probleme la tranzacţionarea produselor structurate. Întrebarea este dacă brokerul a sunat sau nu la BCR să-i închidă poziţia manual. Însă, pe mine ca bursă, aceas-tă problemă nu mă interesează. În acea zi (n.r. 5 august 2011), a sunat cineva la Bursă de la Confident pentru a anunţa că BCR nu cotează pentru un anumit certificat. Aceste probleme nu au ajuns la mine în acel moment, ci le-au preluat oamenii din departamentele specializate. BCR a confirmat şi ne-a transmis un fax, după care am anunţat piaţa.

Nu este un fapt ilicit că ei au avut la un moment dat probleme tehnice. Codul BVB prevede aceste situaţii, singura condiţie este ca acel broker să informeze BVB, iar Bursa să informeze piaţa. Ceea ce s-a şi întâmplat. Dacă era o faptă care ieşea din regulament, eram obligaţi să anunţăm CNVM. Dar, în cazul problemelor tehnice, raportăm pe site. CNVM are acces la aceste informări pe care le face bursa pe site. Din punctul meu de vedere, Bursa nu a greşit cu nimic. Cred că problema trebuia rezolvată între Confident Invest şi clientul său, pe de o parte, şi BCR, pe de cealaltă parte".

Ciprian Zah: Bursa a impus anumite penalităţi în contractul de market-maker cu BCR, după semnalarea problemelor la produsele structurate

Ciprian Zah, vicepreşedinte al Bursei la momentul semnalării problemelor pe piaţa structuratelor emise de "Erste Bank", a declarat, ieri, că Bursa de Valori Bucureşti a analizat, la momentul respectiv, dacă BCR încalcă prevederile contractului de furnizor de lichiditate şi a constatat că problemele erau mici.

"Este vorba despre un segment de piaţă care nu a avut un început perfect, este adevărat, însă micile probleme trebuie rezolvate pe parcurs", a spus Ciprian Zah.

Domnia sa a precizat că reprezentanţii BCR au fost chemaţi la discuţii. "Apoi, le-am schimbat contractul de market-maker, în sensul că am impus anumite penalităţi; dacă nu se încadrau în termenii contractului pierdeau toate discounturile negociate cu bursa", a declarat Ciprian Zah. Domnia sa mai adaugă că, deşi piaţa produselor structurate nu funcţiona perfect, faptul că în vara anului trecut ajunsese la aproximativ 20% din tranzacţiile zilnice de pe piaţă, era un motiv pentru susţinerea ei şi corectarea micilor probleme apărute.

La începutul acestei luni, CNVM i-a amendat pe Valerian Ionescu, şef Departament Tranzacţionare şi Vânzări Instrumente Financiare în cadrul Băncii Comerciale Romane, şi pe Valentin Ionescu, director general al BVB, considerând că, deşi puteau şi trebuiau să prevină neregulile constatate la furnizarea de lichiditate pe produsele structurate, nu au făcut-o.

Ziarul BURSA a scris, în premieră, în luna octombrie, că unii investitori aveau dubii că BCR îşi respectă obligaţiile de furnizor de lichiditate pentru certificatele turbo (n.r. certificate cu "levier"- un factor de amplificare al variaţiei).

La începutul acestui an, Banca Comercială Română a fost chemată în judecată de către compania "Muntenia Imobiliare Development", care o acuză de nereguli în operaţiunile de pe piaţa bursieră. Alături de BCR, pârâte sunt şi acţionarul său majoritar, "Erste Group Bank", şi Bursa de Valori Bucureşti.

În dosar, BVB este acuzată că nu a supravegheat temeinic activitatea băncii, în calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de "Erste".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Este de notorietate faptul ca Domnii Ionescu si Zah, sunt prieteni buni.Asa ca este evident "abuzul" celor pagubiti si al CNVM.Propun un fan club, care sa ii sustina pe cei doi.Sa ii zicem "Tepes".

    Nu si-a informat clientul cu privirea la tranzactionarea produselor structurate si la riscurile lor.

    Sfaturile fostului CEO al Bursei către succesor: Schimbă top managementul pentru a avea oameni pe care să te poţi baza

    Draga Make,

    Te-as ruga frumos; cand mai scrii de dl.Ionescu te rog du fraza pana la capat pentru interesul investitorilor si anume

    " fostul director general al BVB demis/ concediat cum vrei tu, numai ca lumea sa cunoasca cate ceva despre dl.Ionescu( in caz ca mai sunt alti investitorii noi). Deci acest individ a fost concediat pentru ca nu si-a vazut si nu a facut treabal aBVB ( conform comunicatului si raportului). Acum mi se pare mai corect. Legat de proces, la cum a condus sunt ferm convins ca CVVM-ul se va juca cu el, iar statul ii va cheltuii banii si avocatii la fel. Oricum la cat i-a dat Bursa are destul de cheltuit pe nemerit desigur. 

    1. Stiti ff bine ce a fost in spatele concedierii!!

      da stim ,incompetenta lui crasa banuita de unii dar confirmata pe deplin dupa 1 an de mandat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb