Valul trei al pandemiei dă semne de relaxare. Spitalul Râmnicu Sărat face loc şi bolnavilor nonCOVID

Ana Felea
Miscellanea / 8 mai 2021

Valul trei al pandemiei dă semne de relaxare. Spitalul Râmnicu Sărat face loc şi bolnavilor nonCOVID

Valul trei al pandemiei dă primele semne de relaxare aşa că Buzăul începe să facă loc şi bolnavilor non COVID care până acum erau trataţi doar în anumite spitale, acolo unde unităţile medicale nu au fost transformate în spitale suport COVID. Un exemplu este Spitalul Municipal Râmnicu Sărat care după mai bine de un an în care a primit doar pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 se redeschide şi pentru bolnavii cu alte afecţiuni. Vestea a venit ieri, în jurul prânzului, iar primele internări vor putea fi făcute peste doar câteva zile.

De trei zile, secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă, unde sunt trataţi pacienţii cu forme grave de coronavirus, rămân cu paturi libere, iar pe 6 mai, Buzăul înregistra cel mai mare număr de locuri neocupate. Totuşi, medicii nu pot respira uşuraţi. Greul nu a trecut. În continuarea este o presiune enormă din partea bolnavilor care au rămas cu sechele din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2, pacienţi care nu pot respira singuri şi care au nevoie de internare şi supraveghere medicală. În plus, încep să crească solicitările din partea bolnavilor cronici care după aproape un an şi jumătate de stat acasă cer ajutorul medicilor.

O zi care le dă speranţe medicilor care din martie anul trecut tratează pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Aproape jumătate din paturile de la Anestezie şi Terapie Intensivă sunt libere, iar asta, îi duce cu gândul că valul trei al pandemiei ar putea fi pe sfârşite.

La Spitalul Judeţean Buzău erau ocupate ieri doar 9 din cele 14 paturi, iar din bolnavii internaţi doar trei erau intubaţi.

Şi în unitatea suport de la Râmnicu Sărat este o perioadă liniştită, iar singurul medic specialist din ATI are de îngrijit doar 7 bolnavi, adică aproape jumătate din câţi avea înaintea Sărbătorilor Pascale.

Pacienţii post COVID, presiunea din sistemul medical

Deşi numărul confirmărilor zilnice este în scădere, iar formele cu care ajung la spital bolnavii infectaţi nu mai presupun internarea în secţia ATI, medicii spun că perioada grea nu a trecut. Efectele relaxării din perioada Sărbătorilor Pascale, dar şi revenirii în şcoli a elevilor şi dascălilor se vor vedea abia peste 10 zile. În plus, există o presiune enormă din partea pacienţilor post COVID.

O altă problemă pentru medicii buzoieni o reprezintă şi tratarea restul pacienţilor cu alte afecţiuni decât infectaţia cu SARS-CoV-2. De exmeplu, în Spitalul Judeţean sunt în continuare secţii pline, cum ar fi ATI non covid unde sunt ocupate 21 din cele 26 de paturi, dar şi neurologia, pneumologia noncovid, secţia medicală şi chirurgia, chiar dacă în prezent operaţiile au fost reduse la o capacitate de 60%.

Şi pacienţii non COVID au nevoie de spitale

Situaţie îngrijorătoare este şi în Râmnicu Sărat, unde, chiar dacă o parte dintre bolnavii cornici se adresează cabinetelor din Ambulatoriu, medicii nu fac faţă şi cer, încă o dată, redeschiderea unităţii medicale şi pentru restul bolnavilor decât cei COVID. Demersul a fost reluat şi de autorităţile de sănătate publică împreună cu reprezentanţii Prefecturii Buzău, iar pe 6 mai, a venit răspunsul mult aşteptat.

Primăria Municipiului Râmnicu Sărat anunţa pe pagina oficială de Facebook: "Astăzi, 6 mai, Direcţia de Sănătate Publică Buzău a transmis Spitalului Municipal confirmarea îndeplinirii condiţiilor pentru începerea demersurilor în vederea redeschidii porţilor spitalului şi pentru pacienţii non-covid. Procesul de organizare pentru redeschiderea spitalului va demara mâine, odată ce conducerea Spitalului Municipal, alături de şefii de secţii şi de medici, vor finaliza traseele de intervenţie. La jumătatea săptămânii viitoare se aşteaptă ca Spitalul să fie redeschis".

Într-o delcaraţie în exclusivitate pentru sansanews.ro, Felicia Vasile, directorul medical al unităţii medicale, confirmă vestea şi spune că întregul colectiv de medici a primit cu bucurie vestea aşteptată de luni bune, iar cel mai mare impact al redeschiderii spitalului se va resimţi, cu siguranţă, în sălile de operaţii, acolo unde nu a mai fost făcută nicio intervenţie din martie 2020.

"Noi astăzi am primit avizul favorabil, urmează ca mâine să ne organizăm. Vom avea cinci paturi în ATI pentru pacienţii COVID şi 10 pentru bolnavii nonCOVID. Secţia de Boli infecţioase doar pentru pacienţii COVID. La fel şi secţia pentru secţia Pneumologie, exclusiv pentru bolnavii COVID. De asemenea, pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 vor păstra şi 14 paturi pentru cazurile chirugicale COVID", a spus Felicia Vasile.

Pe 6 mai autorităţile de sănătate publică au anunţat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 23 de confirmări. 3 dintre pacienţii care au prezentat semne de boală au fost testaţi în laboratoare private, restul în spitalele din judeţ. Buzoienii nou infectaţi au vârste între 1 an şi 77 de ani. De la debutul pandemiei, judeţul Buzău înregistrează 12.309 îmbolnăviri cu coronavirus şi 387 de decese.Joi, municipiul Buzău are o rată de incidenţă de 1.17 cazuri de COVID la mia de locuitori, în timp ce judeţul are 0.76.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb