Vânzarea constructorului auto falimentar "Chrysler" LLC către grupul condus de "Fiat" SpA din Italia a fost blocată temporar, luni, de către un judecător al Curţii Supreme din Statele Unite, la solicitarea unor creditori ai companiei americane (fonduri de pensii din Indiana).
Judecătorul cazului, Ruth Bader Ginsburg, a declarat că ordinele judecătorului care a aprobat vânzarea sunt suspendate temporar, până la instrucţiuni viitoare, însă nu a dat indicaţii asupra duratei amânării tranzacţiei.
Analiştii sunt de părere că această măsură a fost luată pentru ca oficialii Curţii să analizeze mai îndeaproape cererile celor trei fonduri de pensii din Indiana care au cerut, la finele săptămânii trecute, blocarea afacerii cu "Fiat".
Ginsburg a decis amânarea vânzării înaintea termenului-limită impus de o curte de apel din New York: 8 iunie, ora 16:00 (ora SUA). Dacă amânarea nu ar fi fost dată în acest termen, constructorul auto american putea continua imediat vânzarea activelor către "Fiat", cu sprijinul administraţiei Obama.
Atât oficialii "Chrysler", cât şi cei ai administraţiei SUA au declarat că o amânare îndelungată ar putea duce la eşecul acordului de vânzare şi la lichidarea "Chrysler". "Fiat" poate renunţa la tranzacţie, dacă afacerea nu va fi încheiată până în 15 iunie.
Însă directorul executiv al "Fiat", Sergio Marchionne, a declarat: "Nu vom renunţa niciodată. Niciodată".
Dacă se va finaliza tranzacţia, "Fiat" va prelua de la compania americană mărcile Jeep, Chrysler şi Dodge.
Cazul "Chrysler" ar putea crea un precedent pentru grupul "General Motors" Corp., care foloseşte aceeaşi strategie de vânzare rapidă în procesul său de faliment, desfăşurat la New York.
"În situaţia în care
Amintim că fondurile de pensii din Indiana susţin că preluarea "Chrysler"de către "Fiat" este neconstituţională, deoarece îi favorizează pe marii creditori, în detrimentul celor mici.