Vânzarea pachetelor minoritare ale statului, discutată cu BVB

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2010

Vânzarea pachetelor minoritare ale statului, discutată cu BVB

Romgaz, listată în 9 luni

Ministerul Economiei şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poartă discuţii des-pre vânzarea de pachete minoritare ale statului la diverse companii. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, ieri: "Vom începe cu firmele care sunt deja listate şi unde putem vinde uşor pachete minoritare prin ofertă publică. Mă refer la companii precum Petrom, Transgaz, Transelectrica, Conpet sau Oil Terminal. Încă nu am stabilit graficul acestor vânzări, pentru că nu este indicat să ieşim cu toate pachetele odată. Purtăm, însă, discuţii cu BVB să vedem de la ce companie va fi prima ofertă pentru că vrem să fie un succes. Nu am decis, încă, nici cuantumul pachetelor pe care le vom vinde la fiecare companie în parte".

Domnia sa a menţionat că statul îşi va păstra poziţia majoritară în companiile unde deţine deja controlul. În cazul Petrom, unde este minoritar, statul nu doreşte să iasă de tot din acţionariat. Ministrul Videanu a subliniat: "Pentru companiile nelistate, ne dorim privatizarea unui pachet minoritar prin Bursă şi nu prin vânzarea pachetului de control către un investitor strategic. Este şi cazul Romgaz, unde demarăm procedurile de evaluare în vederea listării. Sper ca în 9 luni compania să fie pregătită de listare".

Pachetele minoritare din cadrul filialelor Electrica privatizate vor fi ofertate către acţionarii majoritari, respectiv Enel şi E.ON. La fel se va întâmpla şi în cazul fostelor societăţi Distrigaz.

Adriean Videanu a mai declarat: "Privatizarea prin Bursă este extrem de importantă pentru stat şi pentru economie în general. Este transparentă, aduce Bursei lichiditate şi sper că Bursa de Valori va căpăta rolul ei adevărat de a ajuta companiile să se capitalizeze".

Pentru Electra şi Hidroenergetica, cele două mari companii care vor rezulta în urma restructurării producţiei noastre de energie, statul va începe analiza posibilităţii listării lor la Bursa de Valori Bucureşti, abia de anul viitor. Adriean Videanu a menţionat că este prematur să discute despre un grafic de listare întrucât cele două companii trebuie să aibă un anumit istoric în funcţionare ca să poată fi evaluate şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii ca să fie listate la BVB. Domnul Videanu a mai spus că cele două companii vor fi înfiinţate până la data de 1 iulie a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb