Fondurile de investiţii sînt dinamice, dar ele reprezintă unu la mie din investiţiile populaţiei, apreciază preedintele Comisiei de Buget, Finanţe- Bănci din Senat, Varujan Vosganian. "În aces-te condiţii orice corelaţii facem, ele ajung ca la analiza matematică, în zona epsilon. Atunci aces-te fonduri nu sînt relevante la nivelul economiei noastre", continuă domnia sa. Senatorul PNL apreciază că singurul lucru important este că la nivelul mentalului colectiv am depăşit crizele succesive ale fondurilor de investiiţi din 1995-1996 şi 1999-2000. Este cel mai important lucru pentru noi însă dacă se are în vedere importanţa fondurilor în cadrul economiei, nici un fel de corelaţie nu-şi are sensul. O altă categorie a fondurilor este cea a SIF-urilor, iar cea de-a treia este Fondul Proprietatea, care, în opinia domnului Vosganian, este "conceput ca o bicicletă la care poţi să dai la pedale oricît de mult însă ea stă pe loc".
Varujan Vosganian a declarat: "Dezvoltarea pieţei de capital este legată de voinţa politică. Clasa politică românească nu a dat nici un semnal în ceea ce priveşte piaţa de capital. Acest sector nu intră în sfera de acţiune a clasei politice şi aceasta, deoarece nu intră în agenda publică, nu intră cu siguranţă în primele zece teme ale populaţiei". De asemenea, domnia sa consideră că la nivelul mentalului sînt manifestate idei populiste. "Mulţi preferă să se implice mai mult în tema cîinilor decît în cea a Bursei, pentru că prima aduce mai multe voturi. Chestiunea Bursei este una de strategie şi de politici. Varujan Vosganian apreciază că atunci cînd politicienii vor decide că trebuie să treacă de la politică la politici, atunci Bursa va fi în prim-plan. "Avem cam acelaşi număr de investitori activi, acelaşi număr de companii, aceeaşi valoarea tranzacţionată. Acest lucru ne arată că trebuie să mărim baza, să avem mai multe instrumente financiare pentru că, altfel, este o piaţă care tot timpul încearcă să se rearanjeze pe considerente de natură structurală sau de cele mai multe ori pe cele de natură emoţională", concluzionează preşedintele Comisiei din Senat. Domnia sa este de părere că trebuie asumat programul de dezvoltare al pieţei de capital, trebuie inventariate instrumentele financiare, trebuie puse termene şi procedat în consecinţă pentru a lărgi această piaţă. "Nu poţi să ai fonduri de investiţii puternice atît timp cît piaţa de capital nu este dezvoltată, cînd piaţa obligaţiunilor este precară, ele nu se mai dau pentru că avem deficit bugetar foarte mic, obligaţiunile municipale nu se mai dau întrucît municipalitatea a atins limita maximă de îndatorare, iar celelalte firme nu lansează obligaţiuni corporative din motive diferite (ezită să intre pe o Bursă pe care nu o cunosc foarte bine)", ne-a declarat Varujan Vosganian.
• Fondul Proprietatea - o problemă reală
"Fondul Proprietatea rămîne ca un obiect de studiu, ori îl adaptăm şi schimbăm legea la cerinţele actuale ori ne vom resemna la ceea ce este", apreciază senatorul Vosganian. Domnia sa consideră că "au fost scoşi din adormire 200.000 de oameni şi le-am dat semnalul că îi putem despăgubi; trebuie să o facem!". Domnia sa consideră că fondul este un fel de organism de plasament pentru valori mobiliare, însă firmele din componenţa fondului, în proporţie de 80% nu au nici o legătură cu piaţa. Varujan Vosganian concluzionează : "Fondul Proprietatea cu tot ce implică el, necesită o asumare politică şi clară".