Vasile Dâncu: "Nu sunt propunerea PSD, îl ştiu de mai multă vreme pe Cioloş"

S.A.
Politică / 23 noiembrie 2015

Actualizare 21:55 Vicepremierul: "Salarizarea unitară va fi implementată odată cu următorul buget"

Salarizarea unitară va fi implementată odată cu următorul buget, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, în această seară, într-o emisiune televizată.

Vicepremierul a vorbit despre salarizarea unitară în contextul planurilor pe care le pregăteşte, din noua sa funcţie de ministru, pentru următoarele şase luni.

"Salarizarea unitară va veni de la următorul buget. Nu cred că vom putea să facem acest lucru din acest buget, pentru că în mod normal lucrurile sunt hotărâte şi vom începe de la orice hotărâre va fi valabilă de la anul. Dar să sperăm că vom reuşi să reechilibrăm ceea ce înseamnă funcţia publică şi mai ales modul în care este retribuită funcţia publică", a afirmat Dîncu.

Acesta a anunţat că în decurs de două săptămâni va prezenta o strategie care va viza inclusiv criterii de performanţă în administraţia publică, care să atragă după sine o salarizare corespunzătoare, dar şi o serie de ghiduri de carieră al căror scop va fi acela de a-i ajuta pe funcţionarii publici să îşi înţeleagă mai bine atribuţiile.

Dîncu a mai vorbit despre faptul că în administraţie există foarte mulţi oameni care îşi fac munca bine în condiţii grele şi prost retribuite, dar există şi oameni ale căror calificative sunt "foarte bine", deşi performanţele nu se regăsesc în munca lor. A relatat astfel o discuţie avută cu premierul Dacian Cioloş, care a dat un asemenea exemplu.

"Spunea premierul: nu se poate ca o unitate care lucrează cu fonduri europene şi care are absorbţie de 50 la sută să aibă «foarte bine» cel care lucrează acolo, să aibă cel mai mare calificativ. Trebuie să vedem. Şi câştigul salarial să fie legat de performanţa lui în ceea ce priveşte fondurile europene. Dar nu numai asta, şi execuţia bugetară, de exemplu, trebuie făcută corect şi la timp şi aşa mai departe", a mai spus Dîncu.

Vicepremierul a arătat că uneori munca funcţionarilor este îngreunată de o legislaţie stufoasă şi contradictorie, care ar trebui reorganizată.

"Şi mai este un lucru: trebuie să aduni legile şi să le pui în coerenţă şi pe verticală, şi pe orizontală, pentru că astăzi un funcţionar are de luat o hotărâre şi are trei legi care i se par că se bat cap în cap şi câteodată chiar se bat cap în cap. De aceea, îi e frică să semneze, nu ştie ce se va întâmpla în viitor. În două săptămâni voi prezenta o strategie destul de largă pe fiecare dintre aceste paliere care ţin de formare, care ţin de un nou tip de evaluare a funcţionarilor publici", a mai declarat vicepremierul.

(S.A.)

-------------

Vicepremierul Vasile Dîncu a negat astăzi, într-o emisiune la Realitatea TV, că ar fi fost propunerea PSD pentru funcţia de ministru şi de vicepremier.

"Nu sunt propunerea PSD. (...) Poate că în calculul strategic, în general, să fi contat şi chestiunea asta. În niciun caz noi n-am vorbit de politică. (...) PSD a avut în acel moment o propunere, o propunere rezonabilă după părerea mea, pentru premier, domnul Liviu Voinea, după un model care era vehiculat în acel moment. Faptul că în comisie am reuşit să conving pe toată lumea, inclusiv pe parlamentarii din PNL, faptul că am reuşit să găsesc o formulă de comunicare şi un proiect care să-i convingă, mie îmi dă speranţe pentru viitor, pentru o nouă etapă din politica românească", a afirmat Vasile Dâncu.

Acesta a adăugat că îl ştie de mai multă vreme pe Dacian Cioloş, care i-a propus să facă parte din guvernul său.

"Am vorbit cu domnul Cioloş de mai multe ori înainte, ne cunoaştem de mai multă vreme, am discutat foarte mult despre agricultură, despre cercetarea pentru asta, am discutat despre faptul că avea în această iarnă o reuniune a Consiliului Europei în care se discuta despre planificarea agricolă pe noua reformă agrară, pe care dânsul a făcut-o pentru România, şi mă întreba de studii, i-am dat studii. Printre altele, se vorbea atunci de faptul că aş putea să fiu ministru şi a încercat să mă încurajeze, fără să ştim nimic. (...) I-am explicat motivele profesionale pentru care nu vreau", a mai declarat Dîncu.

Vicepremierul a precizat că nu şi-ar fi dorit să facă parte din noul Cabinet, mai ales că avea de lucru la mai multe proiecte.

"După ce şi-a dat demisia Victor Ponta (...) mă aşteptam, m-am rugat să nu mă sune, pentru că mă aşteptam să-mi continui ceea ce am de făcut. Aveam câteva proiecte importante de terminat în această toamnă. M-am gândit într-o zi: sper să nu mă sune, dacă nu mă sună astăzi, înseamnă că am scăpat şi pot să-mi văd de treabă. (...) Şi când mă bucuram că n-am primit niciun telefon şi m-am pus în faţa computerului şi mi-am luat o carte - lucrez la o carte despre imaginarul colectiv şi superstiţiile la români, pe care trebuie să o termin - şi când am început să scriu din nou, am primit telefonul să ne vedem. Mi-am dat seama că va fi foarte greu să refuz, mai ales că discutasem de foarte multe ori cu domnia sa despre principiile reformării României. Am discutat în ultimii ani, când dânsul era la Bruxelles (...), de zeci de ori despre ce ar trebui făcut pentru România. Discutam ca doi oameni care sunt sincer interesaţi de România, nu de politică", a mai afirmat Dîncu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb