Bucureşti este un oraş vulnerabil la cutremur, iar până acum municipiul are 183 de clădiri cu risc seismic, dintre care 172 dintre acestea sunt încadrate la clasa întâi de risc seismic, a declarat Gabriela Firea, primar general al Municipiului Bucureşti, în cadrul unui seminar având în vedere izolarea seismică, organizat împreună cu Ambasada Japoniei.
Domnia sa a adăugat: "Clădirile cu risc seismic reprezintă un pericol public, consolidarea lor fiind necesară. Au fost consolidate doar 75 de clădiri cu risc seismic, iar pentru alte 62 au fost depuse dosarele".
Doamna Firea a subliniat că a fost înfiinţată administraţia municipală pentru risc seismic, care va urmări lucrările de la expertiză până la predarea imobilului către familia care a semnat pentru consolidare, deoarece puţine imobile au fost consolidate până acum.
Aceasta a mai adăugat că până acum expertiza tehnică nu a condus automat la evacuarea imobilului: "Dacă un singur proprietar din 50 s-a opus, lucrarea nu s-a putut demara. Acum legislaţia este în curs de schimbare".
Gabriela Firea susţine că avem nevoie de un cadru legislativ pentru evacuarea clădirilor expertizate, cu garanţia că perioada în care persoanele vor trăi în alte locuri nu va fi îndelungată.
"În iunie m-am întâlnit cu ambasadorul Japoniei în România şi atunci am propus ca din cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei, unul să fie inclus într-un program pilot de pregătire a unui spital pentru cutremur, fiind ales Spitalul Colţea", a mai spus doamna Firea.
Domnia sa a precizat: "În zilele următoare voi face o vizită împreună cu viceprimarul în clădirea veche a municipiului ca să pregătim tot ce este nevoie în cazul unui eventual cutremur".
Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a declarat, în cadrul aceluiaşi eveniment: "Bucureştiul este capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa şi de aceea românii trebuie să înveţe de la specialişti cum să folosească cele mai bune tehnologii anticutremur".
Domnia sa a mai spus: "Japonia este o mare putere mondială, iar astfel de dezbateri sunt tot mai mult necesare în încercarea de a informa corect publicul. Prezentarea tehnologiilor din Japonia reprezintă un real interes pentru toată România şi pentru specialişti. În 13 octombrie este Ziua Internaţională de reducere a riscurilor dezastrelor naturale. Mă bucur că vom fi împreună pe 13 octombrie".
Vicepremierul a adăugat că oamenii trebuie să respecte puterea naturii şi să se integreze, iar japonezii sunt un exemplu de urmat în ce înseamnă solidaritatea în cazul unui dezastru.
România şi Japonia sunt înclinate spre o activitate seismică semnificativă, şi, de-a lungul sutelor de ani, ambele ţări au avut numeroase cutremure dezastruoase care au cauzat distrugeri pe scară largă care au provocat pierderea a nenumărate vieţi, potrivit unei prezentări a seminarului.
Conform acesteia, este important să fie reduse dezastrele cutremurelor proiectând metode rezistente, recent descoperite, de izolare seismică sau tehnologii pentru controlul vibraţiilor.