În opinia liderului PSD, Vasile Dâncu, după alegerile din 6 decembrie ar trebui ca majoritatea creată să gândească o schimbare a Constituţiei, tocmai pentru ca preşedintele României să nu mai aibă rol de "preşedinte jucător", conform G4media.
Dâncu a apreciat că şi presiunea alegerilor electorale a avut un cuvânt în ce priveşte disputa dintre social-democraţi şi liberali, dar că are speranţe că după 6 decembrie, acestă situaţie se va schimba.
"Într-adevăr, era necesar ca anul acesta să existe mai mult consens între opoziţie şi guvern (PNL şi PSD - n.red), pe fondul pandemiei, dar s-a nimerit prost, că a fost an electoral, a fost şi tendinţa pentru alegeri anticipate...de aici principala ruptură, altfel, probabil am fi avut o colaborare normală. Să nu uităm că PSD a votat actualul guvern, deci o strategie comună s-a vrurt cu liberalii, dar apoi s-a politizat totul. S-au luat multe măsuri în viteză, fără a fi discutate cu opoziţia (...) Sperăm că nervozitatea şi tensiunea vor slăbi după 6 decembrie (după alegerile parlamentare n.red), şi cu noul guvern să începem să lucrăm normal, împotriva pandemiei", a spus Vasile Dâncu într-o emisiune de la B1TV.
În opinia liderului PSD, după alegerile din 6 decembrie ar trebui ca majoritatea creată să gândească o schimbare a Constituţiei, tocmai pentru ca preşdintele României să nu mai aibă rol de "preşedinte jucător". "Să ne decidem, vrem republică prezidenţială, sau parlamentară? Că acest semiprezidenţial i-a încurcat pe toţi preşedinţii de până acum. Pe actualul preşedinte l-a transformat în preşedinte jucător", a spus Dâncu, referindu-se la faptul că Iohannis se expune public ca agent electoral al PNL.
Dâncu a apreciat că primul mandat al lui Klaus Iohannis a fost ireproşabil, dar că din al doilea mandat şeful statului "a avut cu totul altă viziune faţă de guvern".
"A fost eliminată opoziţia din start din discursul preşedintelui. Primul mandat al lui Iohannis a fost unul constituţional, şi-l respect. Dar apoi a făcut o asociere semiotică între războiul contra covid şi războiul contra PSD. Acest lucru a condus la o radicalizare. (...) Preşedintele a repetat constant: acest parlament este ilegitim. Îmi pare rău, dar acest parlament nu este ilegitim (...) Tensiunile s-au accelerat pentru că n-am fost măsuraţi când facem afirmaţii. Ne-am poziţionat politic foarte dur şi de aceea pierdem tot", a comentat Dâncu.
Social-democratul a ţinut să mai spună că nici argumentele folosite de liberali, privind majoritatea pe care o deţine PSD în Parlament, nu sunt veridice. "E adevărat că PSD a şi condus şi a şi făcut greşeli destule, dar acum suntem în opoziţie. Dacă s-a mai întâmplat ca PSD să aibă o majoritate de blocaj în parlament a fost din pricina măsurilor pe care liberalii au ales să nu le discute cu opoziţia, s-a întâmplat din lipsă de dialog (...) Dar dacă era să deţină PSD majoritatea parlamentară, atunci dădeam jos guvernul actual şi puneam un guvern al nostru", a spus Dâncu.
El a mai adăugat că din criza provocată de pandemie dar şi din greşelile din anii trecuţi făcute de PSD, s-au învăţat foarte multe.
"Până la urmă, chiar daca n-am avut campania clasică, este o probă electorală chiar mai bună decât discursul şi pentru liberali dar şi pentru PSD şi pentru toată lumea. În ce ne priveşte, pentru că într-un fel sau altul ne-am văzut siliţi să luăm măsuri, să ne configurăm oferta electorală pornind de la această pandemie în oglindă cu ceea ce fac guvernanţii. Ne-am văzut obligaţi şi să căutăm mai repede politici de resurse umane, sa deschidem partidul spre intelectuali, să aducem medici, să încercăm să mergem şi spre zona industrială, şi cea a tinerilor (...) În afară că nu putem comunica cu electoratul, mai ales ca noi avem un electorat spcific care nu e prezent permanent pe facebook, a fost şi o bună oprtunitate să ne schimbăm stilul de comunicare, cu accent pe reţele de socializare, pe zona online, până la urmă a fost o oprtunitate această criză pentru toată lumea", a mai spus Dâncu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 08:17)
inteligentule!
ESTE CREATIA VOASTRA!
ESTE REZULTATUL MODULUI COMUN IN CARE GANDITI SI ACTIONATI
sau nu actionati doar va trageti la geoale!?
2. Iude ale neamului romanesc!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 02.12.2020, 09:50)
Ce sunt cu vrajelile astea, bai nea' Dâncule ? Pai, se stie clar ce vreti voi si ce puneti la cale: Republica coloniala securist-masonica!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 09:56)
eu unul , nu mai vreu securisti gretosi ca tine , care inchina tara la straini , si-si baga nasul peste tot .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 15:58)
Dancule, de ce nu-l lași tu pe Iordache să facă lucrurile astea ? Se pricepe mai bine . Iar tu ,să schimbi antrenori !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 16:03)
Prof. Univ. la academia lui Oprea! Ce mai e de zis? Compromitere totală. Asa te-aș pune să dai banii înapoi !
6. Niciuna tovule !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 16:35)
Monarhia salvează ROMÂNIA + 300 parlamentari.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 17:02)
Dle Dancu, la întocmirea proiectului de schimbare a Constituției din partea PSD vor participa: Florin Iordache, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea Iar delegația va fi condusă de Viorica Dancila?
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 17:50)
vai , da ce pontos esti ! vrei sa si radem ?
7.2. Nu ma tin de poante (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 18:20)
Mă acuzi degeaba. Ca sa schimbi Constituția trebuie să ai peste 66% in parlament vot favorabil Crezi că se poate ?
In 30 de ani nu s-a putut iar miza cu atribuțiile Președintelui trezește multe orgolii iar PSD nu vede un președinte în viitorul imediat ! Apoi,nu fac mișto, dar de unde scoate PSD niște oameni pregătiți în drept care să îi reprezinte ? Si care să fie acceptați?
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 22:04)
e bine asa cum este, semiprezidentiala, sa se supravegeze unii pe altii