Vasilescu, BNR: Depozitele românilor la băncile greceşti sunt foarte sigure

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 februarie 2010

"Băncile aşa-zis greceşti de la noi din ţară sunt, de fapt, bănci româneşti, doar capitalul este grecesc. În plus, în caz de faliment, statul garantează la toate băncile echivalentul în lei de până la 50.000 de euro/bancă/persoană", a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Băncile aşa-zis greceşti de la noi din ţară sunt, de fapt, bănci româneşti, doar capitalul este grecesc. În plus, în caz de faliment, statul garantează la toate băncile echivalentul în lei de până la 50.000 de euro/bancă/persoană", a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Depozitele la băncile cu capital majoritar grecesc din ţara noastră sunt la fel de sigure ca şi cele de la restul băncilor, a declarat, pentru ziarul Bursa, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Băncile aşa-zis greceşti de la noi din ţară sunt, de fapt, bănci româ-neşti, doar capitalul este grecesc. În plus, în caz de faliment, statul garantează la toate băncile echivalentul în lei de până la 50.000 de euro/bancă/persoană, aşa că românii nu au de ce să îşi facă probleme", ne-a explicat domnia sa.

Băncile greceşti se numără printre jucătorii importanţi de pe piaţa locală, deţinând aici patru dintre instituţiile financiare aflate în top 15 - Alpha Bank Romania, EFG Eurobank - Bancpost, Piraeus Bank Romania şi National Bank of Greece - Banca Românească.

În perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, grecii au fost cei mai activi investitori din sistemul bancar, aducând un aport de 204 milioane de euro la capitalul social al filialelor locale, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Băncile care au beneficiat de aceste fonduri au fost "Banc-post" şi "Banca Româ-nească".

"Nu o să vedem retrageri de capital la băncile care au ca acţionari majoritari bănci greceşti. Toate băncile locale sunt în afară oricărui pericol, indiferent dacă au acţionari greci sau aus-trieci", consideră Adrian Vasilescu,

Alpha Bank a adus în decembrie 20 de milioane de euro, în timp ce acţionarii Bancpost tocmai au aprobat majorarea capitalului social cu circa 50 de milioane de euro.

Anul trecut, Piraeus şi National Bank of Greece au adus infuzii de capital suplimentar în mai multe tranşe, însumând peste 100 milioane de euro.

Piraeus Bank România, filiala locală a grupului omonim din Grecia, a fost, anul trecut, unul dintre cei mai activi jucători de pe piaţă. În primele nouă luni din 2008, banca a înregis-trat o dublare a soldului creditelor acordate şi o creştere de 130% a volumului depozitelor atrase, până la 881 de milioane de euro. Piraeus deţinea, la sfârşitul lunii septembrie, o cotă de 5% pe piaţa bancară locală.

Notă:

Subiectul articolului a fost propus, pe site-ul ziarului BURSA, www.bursa.ro, de către un cititor, care ne-a solicitat un răspuns cu privire la siguranţa depozitelor la bănci: "Ce le puteţi spune oamenilor care au constituit depozite la băncile greceşti din România? Să-şi retragă banii sau să aibă încredere, în continuare, în băncile greceşti".

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a avut amabilitatea să îi răspundă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Va multumesc pentru raspuns!BNR sa informeze periodic deponentii persoane fizice despre eventualele "surprize"pe care le pot produce!!!!

    1. De cand molia asta da garantii in numele unei institutii. El ca si Bogdan Baltazar sunt niste nulitati absolute. Mai nou BB manipuleaza opinia publica in legatura cu tehnologiile utilizate la Rosia Montana. Teparul pietei de capital este platit sa manipuleze. ZZZt placa imputita.

      Dl Adrian Vasilescu este un formator de opinie de tip romantic. Este firesc, dat fiind formatia sa de scriitor Numai ca atunci cand ne tot repeta niste chestiuni de inginerie economica te apuca plansu! Motivul e simplu. Dl Adrian Vasilescu , pe care-l respect ca scriitor, nu duce analiza pana la capat, ca si dl Mugur Isarescu ,Guvernatorul BNR, De aici impresia reala de manipulare de constiinte.Cu respect va spun ,dle Adrian Vasilescu ,v-as fi trantit fara nici-o retinere daca mi-ati fi fost student pe vremea cand lucram la o Alma Mater pentru ingineri.Din dezamagire! Revenind la obiect,precizez ca bancile sunt romanesti cu numele profitul activitatii bancare se duce la cel care detine capitalul,respectiv statul sau particularii greci sau austrieci, francezi,etc.Statul roman se alege practic cu praful de toba! Asta e chestiunea de baza! Pentru o economie sanatoasa raportul , numeric dintre bancile ce detin capital autohton si cele ce detin capital strain trebuie sa fie mai mare de 10! La noi, acest raport este invers! In ceea cel priveste pe dl expert in privatizare Bogdan Balthazar, un manipulator pervers de constiinte,grupul nostru ii atrage din nou atentia ca tara in care traieste nu este mosia dansului si ca subiectul Rosia Montana frige rau de tot! S-ar putea lasa cu o complicitate la tentativa de genocid impotriva unei colectivitati umane complicitate rezultata prin manipulare selectiva de constiinte! Sa nu va plangeti ca n-ati fost avertizat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb