Partidul Democrat Liberal stă pe un butoi de pulbere. acest lucru l-a demonstrat şi ultima şedinţă a senatorilor acestei formaţiuni politice, la care a participat şi premierul Emil Boc. Vechea gardă a partidului, din care fac parte printre alţii Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, i-a reproşat deschis preşedintelui Emil Boc că duce o politică falimentară pentru partid, care nu va avea nicio şansă la viitoarele alegeri. Nemulţumirile din sânul partidului sunt evidente, până acum existând mai multe runde de dispute publice în care au fost angrenaţi Blaga, Macovei, Boc, Berceanu, Oltean, Boagiu, Paleologu, Voinescu. "Nu există nicio strategie pentru 2012 a partidului, în schimb avem parte de tot felul de filozofi gen Voinescu şi Macovei care sunt mai mult interesaţi să apară la televizor decât să gândească strategii", i-a reproşat, potrivit unor surse citate de hotnews.ro, Vasile Blaga lui Emil Boc la şedinţa grupului PDL din Senat.
O altă figură centrală luată în vizor a fost Ioan Oltean, căruia i se reproşează nepriceperea în promovarea oamenilor şi că a făcut praf imaginea partidului promovând personaje care au afaceri controversate şi care sunt anchetate de DNA. Potrivit aceloraşi surse, Radu Berceanu a fost cel care a abordat această temă delicată: "Ni s-a reproşat că am numit oameni corupţi în funcţii dar în câteva luni de zile Ioan Oltean a reuşit să numească în funcţii persoane anchetate de DNA în toată ţara şi a făcut partidul de râs. Niciodată PDL nu a fost atât de mult târât prin propriii oameni în justiţie, cum s-a întâmplat în ultimele luni. Suntem în prag de campanie electorală, cum credeţi că putem câştiga alegerile când avem tot felul de numiri în partid, oameni care sunt anchetaţi de DNA?". O altă nemulţumire a lui Berceanu este legată de faptul că înlocuitorul său de la Ministerul Trans-porturilor, Anca Boagiu, nu face alt-ceva decât să-i persecute oamenii de încredere, pe mulţi i-a demis din minister, şi că se şi laudă că îl va distruge din punct de vedere politic.
Principala temere este aceea că dacă se va continua pe aceeaşi linie, a experimentelor şi se va refuza punerea în valoare a experienţei unor parlamentari cu ştate vechi, alegerile viitoare se vor transforma într-un dezastru, după modelul PNŢ în 2000. O altă nemulţumire este legată de faptul că actuala echipă de conducere aşteaptă ca rezolvările la problemele de interes major să vină de la Cotroceni. Este evident că Berceanu şi Blaga nu vor mai accepta să stea în linia a doua a partidului şi doresc să preia frâiele înainte de alegerile parlamentare, mai ales că ei consideră că ultimele două campanii majore îi recomandă. Discuţiile de la Senat demonstrează că PDL este rupt în două tabere, una care doreşte cu orice preţ să se menţină la guvernare până la alegeri, formată în special din actualii miniştri, şi una care este mult mai interesată de strategiile electorale, care să evite un scor dezastruos în 2012.