Moţiunea simplă intitulată "Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie", formulată de parlamentarii social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela, a fost aprobată, ieri, cu 65 voturi pentru, 25 împotrivă şi 5 abţineri. Din fericire pentru ministrul de Interne, decizia în privinţa funcţiei deţinute aparţine premierului Ludovic Orban care s-a declarat până acum mulţumit de activitatea depusă de Marcel Vela.
Semnatarii moţiunii au susţinut că prin ordonanţele militare emise de ministrul Marcel Vela a fost luat "un lung şir de decizii contradictorii" şi au fost impuse o serie de interdicţii care au fost anulate ulterior. Social-democraţii au mai spus că datele despre pandemie au fost "falsificate" şi "se oferă doar informaţii care descriu o imagine mai bună decât realitatea, privând cetăţenii de posibilitatea de a-şi forma o opinie corectă cu privire la (...) riscul real de transmitere a noului virus".
Senatorii PSD au asociat numele ministrului Vela cu "haosul", l-au acuzat că "a gestionat lamentabil venirea în ţară a circa un milion de cetăţeni români" şi că a făcut din amenzi "o taxă mascată pe coronavirus". Potrivit acestora, structurile coordonate de Marcel Vela "nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (...), nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus".
O altă acuză adusă ministrului Vela şi Guvernului PNL a fost depunerea cu întârziere a proiectului de lege pentru reglementarea stării de alertă, "întârziere care a determinat trei zile de vid legislativ".
În apărarea sa, Marcel Vela a arătat că în luarea măsurilor din timpul pandemiei a respectat legislaţia votată de social-demcocraţi în ultimii 20 de ani, o parte dintre actele normative având semnătura lui Valer Dorneanu, fie din poziţia de şef al Consiliului Legislativ, fie din aceea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, acte care acum au fost declarate neconstituţionale de acelaşi Dorneanu, din poziţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României.
"Referitor la amenzile aplicate, am fi putut să aplicăm sancţiunile din actele normative aprobate de dumneavoastra, unde cuantumurile sunt de cinci ori mai mari. Din fericire, 98,3% dintre cetăţeni au înţeles şi respectat măsurile, au conştientizat că acestea au fost luate pentru ca să îi protejeze", a afirmat Marcel Vela, care a mai arătat, pe baza documentelor din cadrul ministerului de resort, că guvernele PSD din ultimii trei ani au ignorat apelurile repetate ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la constituirea stocurilor de medicamente şi echipamente medicale.
Senatorul social-democrat Titus Corlăţean, i-a acuzat pe Vela şi pe membrii guvernului Orban că au avut informaţii privind răspândirea galopantă a Covid-19 încă din luna decembrie, dar au preferat să reducă prin legile bugetare cu 20% bugetul Ministerului Sănătăţii şi să se gândească doar la alegeri anticipate. Referitor la amenzile aplicate, Corlăţean a spus că acestea au fost uriaşe în comparaţie cu veniturile cetăţenilor şi s-au dovedit a fi neconstituţionale. El a adus în discuţie şi culoarul creat în plină pandemie pentru cei peste 2000 de muncitori sezonieri care au plecat la cules sparanghel în Germania.
Colegul său de partid, Şerban Nicolae, a afirmat că jurnaliştii de la România Tv au primit citaţii care au fost ulterior anulate pentru că ar fi răspândit ştiri false, ceea ce înseamnă o cenzură a mass-media din partea Guvernului şi a ministrului de Interne. El a menţionat şi faptul că declaraţiile publice ale membrilor Guvernului nu sunt unitare, că nu au existat norme clare cu privire la măsurile luate şi că acestea au fost uneori schimbate la două-trei zile distanţă de la momentul aprobării.
Senatrorul liberal Daniel Fenechiu a spus că moţiunea este strict politică şi nu a văzut pe niciunul dintre foştii miniştri de interne prezenţi în Senat, în calitate de parlamentari, să îl critice de la tribună pe Marcel Vela. Liderul grupului senatorilor liberali susţine că Marcel Vela a luat măsuri pe sfatul specialiştilor din Ministerul de Interne care sunt aceiaşi de pe vremea când instituţia era condusă de social-democraţi.
În schimb, senatorul Nicoleta Pauliuc, PNL, a spus: "Suntem din nou în faţa unui moment absurd. Cei care au frânat dezvoltarea României în ultimii 30 de ani, socialiştii de caviar se prefac îngrijoraţi de soarta românilor. Demersul de astăzi poate fi rezumat în două fraze: groparii sănătăţii acuză guvernul care a gestionat cea mai gravă criză sanitară din istoria recentă. PSD deformează realitatea printr-o retorică strâmbă. Este un atac patetic care se foloseşte de categoriile vulnerabile şi sensibile. Dacă PSD făcea măcar unul din cele opt spitale, situaţia ar fi fost mult mai bună pentru bătrâni".
Reprezentanţii USR au arătat că "moţiunile PSD nu pot fi luate în serios, după ce am vazut performanţa jalnică a miniştrilor PSD".
"Carmen Dan este etalonul de ministru de interne care a luptat împotriva cetăţenilor, şi mai ales a cetăţenilor din Diaspora. Asta nu înseamnă că oricine vine după Carmen Dan are un cec în alb în funcţia de ministru de interne", a afirmat senatorul Mihail Radu, care i-a amintit ministrului de interne despre modul în care cetăţenii români din diaspora au fost ţinuţi cu orele la frontiera de vest, pe sensul de intrare în ţară.
Florina Presadă de la USR l-a acuzat pe Marcel Vela de incoerenţa măsurilor luate, dar a spus că nu va vota moţiunea depusă de PSD.
Adrian Ţuţuianu, Pro România, a afirmat că de trei luni asistăm la un transfer nepermis de putere din zona Parlamentului către Executiv şi că textele ordonanţelor militare au fost departe de a corespunde criteriilor care corespund unui act normativ, fiind neclare, incoerente şi lipsite uneori de adresabilitate directă.
Reprezentantul UDMR, senatorul Cseke Attila, a anunţat că el şi colegii săi din cadrul Uniunii consideră că actualul guvern trebuie să îşi ducă mandatul până la capăt, dar că ar trebui ca premierul Ludovic Orban să schimbe câţiva miniştri. El a mai spus că guvernul Orban şi ministrul de Interne au oferit în ultimele luni bâlbe şi contradicţii continue, care au derutat cetăţenii şi societatea.
La încheierea dezbaterii moţiunii simple, Marcel Vela a spus că aglomeraţia din ultimile zece zile de la frontiera de vest a fost cauzată de ridicarea stării de urgenţă şi de faptul că în stare de alertă, cetăţenii nu mai sunt obligaţi să intre în carantină sau izolare instituţionalizată, ci o pot face la domiciliu sau reşedinţa personală. Referitor la aşa zisa operaţiune Sparanghelul, ministrul de Interne a spus că una dintre cauzele exodului cetăţenilor la muncile sezoniere din agricultură în Germania o reprezintă veniturile reduse oferite de angajatorii români din acest domeniu. Marcel Vela a spus că vinovat de plecarea la muncă a unor persoane din zone aflate în carantină se face primarul unei localităţi sucevene care a emis adeverinţe pentru cetăţenii respectivi. Ministrul de Interne susţine că a sesizat organele penale cu privire la situaţia respectivă.
1. Pistol cu apă
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2020, 10:34)
Dacă nu-i JOS, ăștia mimează că lucră. Mai puțin bugetofag ere lucrătura de-ACASĂ.