Veniturile CEZ în România au scăzut, anul trecut, cu 5%, de la 10,1 miliarde coroane ceheşti la 9,5 miliarde coroane (383 milioane euro), fiind afectate parţial de încasările mai mici din distribuţie şi penalităţile aplicate clienţilor rău-platnici, reiese din datele raportate de grupul ceh şi citate de Mediafax.
Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) înregistrat de CEZ pe piaţa românească din activităţi de producţie şi trading de energie a crescut puternic, în 2011, la 1,2 miliarde coroane (48 milioane euro), de la 300 milioane coroane în 2010.
Totodată, profitul EBITDA din activităţi de distribuţie şi vânzare de energie a scăzut de la 2,4 miliarde coroane, la 1,7 miliarde coroane (68 milioane euro), potrivit companiei.
Creşterea profitului din producţie şi trading este urmarea consolidării marjei de profitabilitate, datorită ponderii mai mari a producţiei de electricitate de la parcul eolian de la Fântânele (judeţul Constanţa), cu impact pozitiv şi prin certificatele verzi astfel obţinute.
Scăderea profitului din distribuţie şi vânzare a fost cauzată de veniturile mai mici din distribuţie şi din penalităţile aplicate clienţilor rău-platnici, dar şi de ajustarea creanţelor şi crearea unor provizioane pentru acoperirea eventualelor costuri provocate de litigii.
Compania notează că a încasat, la finele lunii ianuarie, suma de 88 milioane lei (20 milioane euro), în contul amortizării parţiale a datoriilor companiilor feroviare de stat din România către CEZ.
Directorul de operaţiuni al CEZ România, Martin Zmelik, a declarat în octombrie că CEZ Vânzare are de recuperat datorii totale în valoare de aproape 480 milioane de lei (peste 112 milioane euro), dintre care aproximativ jumătate de la Căile Ferate Române (CFR).
Pe segmentul producţiei de energie regenerabilă, CEZ a înregistrat anul trecut în România un plus de 151%, la 0,6 TWh, şi estimează pentru 2012 o producţie de 1,1 TWh, datorată finalizării conectării turbinelor de la parcurile Fântânele şi Cogealac.
Grupul ceh mai notează că a investit, anul trecut, în România 4,9 miliarde coroane (196 milioane euro) în proiecte eoliene şi alte 1,4 miliarde coroane (56 milioane euro) în reţelele de distribuţie.
CEZ este prezent pe piaţa distribuţiei şi furnizării de electricitate din Româ-nia din 2005, când a cumpărat filiale Electrica Oltenia.
Grupul deţine în România CEZ România SA, CEZ Vânzare SA, CEZ Trade SRL şi firmele MW Team Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power şi Tomis Team.