Veniturile grupului Enel au totalizat, în primele nouă luni, 59,15 miliarde de euro, în scădere cu 2,75 miliarde de euro (-4,4%) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Această scădere se datorează cu precădere reducerii veniturilor din vânzarea de electricitate, compensate doar parţial de creşterea veniturilor din transportul de electricitate şi vânzarea de combustibili, precizează compania.
"Scăderea veniturilor Grupului menţionată anterior include de asemenea impactul net negativ de 766 milioane de euro atribuibil variaţiei valorilor medii ale cursului de schimb în euro pentru monedele ţărilor în care Grupul este activ. Alţi factori cărora li se datorează scăderea veniturilor includ impactul negativ de 615 milioane de euro al recunoaşterii de către Autoritatea Italiană pentru Electricitate şi Gaze, în al treilea trimestru din 2012, a dreptului de a fi despăgubit pentru costurile aplicate Grupului în urma desfiinţării Fondului de Pensii pentru Profesioniştii din Domeniul Energiei ("FPE"). De asemenea, în perioada de raportare, autorităţile din Argentina au recunoscut, prin Resolución nr. 250/13, o subvenţie guvernamentală de 291 milioane de euro prin Mecanismo Monitoreo de Costes", se mai arată în comunicat.
În perioada de raportare, EBITDA a fost de 12,187 miliarde de euro, în scădere cu 549 milioane de euro (-4,3%) faţă de primele nouă luni ale anului 2012.
Profitul net al Grupului s-a ridicat la 2,335 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2013, în scădere cu 449 milioane de euro (-16,1%) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania menţionează că reducerea profitului net a fost afectată de scăderea menţionată anterior a EBIT în aceeaşi măsură ca de creşterea profitului net aferent participaţiilor minoritare. Aceste efecte negative au fost doar parţial compensate de reducerea cheltuielilor financiare nete, care în primele nouă luni ale anului 2012 au inclus câştigurile din înstrăinarea participaţiei de 5,1% în Terna, conform sursei citate.
Fulvio Conti, directorul general executiv al Enel, a declarat: "Rezultatele înregistrate în primele nouă luni ale lui 2013 reflectă atât acţiunile de economisire întreprinse de management - în această perioadă am atins ţinta pentru întregul an, cât şi optimizarea investiţiilor. Aceste rezultate se datorează şi creşterii de pe pieţele emergente. Astfel, putem confirma ţintele pentru întregul an referitoare la EBITDA şi profitul curent net, anunţate deja pieţei. În plus, vânzările de active realizate deja şi cele anunţate, alături de emiterea a peste jumătate din instrumentele financiare hibrid anunţate anterior, au accelerat semnificativ consolidarea poziţiei financiare a grupului şi ne vor permite să îmbunătăţim ţinta de 42 miliarde de euro pentru datoria financiară netă, stabilită iniţial pentru 2013".
Numărul de angajaţi la data de 30 septembrie 2013 a fost de 72.743 (73.702 la 31 decembrie 2012). Variaţia, şi anume scăderea de 959, reflectă în principal balanţa negativă între numărul de noi angajări şi contracte de muncă încheiate, compensată parţial de impactul schimbării în scopul consolidării (o creştere cu 27 a numărului de angajaţi) odată cu achiziţionarea a 50% din PowerCrop de către Divizia de Energii Regenerabile.