VESTE BUNĂ PENTRU INFRACTORI CCR "a legalizat" evaziunea fiscală

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 18 februarie 2021

CCR "a legalizat" evaziunea fiscală

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, ieri, cu majoritate de voturi sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Guvernului şi Avocatului Poporului şi a constatat că este constituţional proiectul adoptat de Camera Deputaţilor de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.

Pe 17 decembrie 2020, ÎCCJ a decis, cu unanimitate de vot din partea celor 74 de judecători, sesizarea CCR cu privire la actul normativ care a trecut de votul Parlamentului. Potrivit ÎCCJ, dispoziţiile textului de lege nu permit stabilirea, în mod clar, precis şi previzibil, care sunt inculpaţii care beneficiază de modificarea articolului 10 din Legea nr. 241/2015.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la finalul legislaturii trecute, în 15 decembrie 2020.

Conform înregistrării electronice a voturilor din Camera Deputaţilor, au votat "pentru" deputaţii PSD, Pro România şi ALDE şi "împotrivă" cei de la PNL şi USR. Deputaţii UDMR s-au abţinut. Totuşi, deputata PNL Viorica Cherecheş, mama primarului Cătălin Cherecheş din Baia Mare a votat în favoarea iniţiativei. Viorica Cherecheş nu a mai fost pusă pe lista PNL de candidaţi la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Potrivit articolului 10 aliniat 1 din actul normativ care modifică legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

Conform aliniatului 2 al aceluiaşi articol, dacă prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, fapta nu se mai pedepseşte penal.

Iniţiativa, semnată de deputatul Cătălin Rădulescu, a intrat în dezbaterea parlamentară la finalul lui 2017, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, între timp condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Adoptată în iarna lui 2018, cu voturile PSD, ALDE şi UDMR, legea a fost atacată la Curtea Constituţională de PNL, USR şi PMP. În aprilie 2018, CCR - cu majoritate de voturi - a declarat legea neconstituţională, dar ieri, surpriză, aproape aceiaşi judecători constituţionali au dat "binecuvântarea" necesară actului normativ iniţiat de social-democraţi.

Noul act normativ va fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, care ar putea să îl retrimită spre reexaminare noului Parlament, pentru modificarea modificării social-democrate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pentru desfiintarea CCR.

    liber la furat . daca ma prinde , dau inapoi , daca nu , ma apuc de al tun . stat mafiot .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb