Via Carpathia şi calea ferată Gdansk-Constanţa, pe ordinea de zi a summitului Iniţiativei celor Trei Mări

G.M.
Ziarul BURSA #Companii / 20 octombrie 2020

Via Carpathia şi calea ferată Gdansk-Constanţa, pe ordinea de zi a summitului Iniţiativei celor Trei Mări

Iniţiativa celor Trei Mări va contribui, în perioada post-pandemie, la redresarea economică a statelor membre, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, după summit-ul care a avut loc ieri în sistem videoconferinţă.

Redresarea ar urma să se facă în jurul marilor proiecte de investiţii, care potrivit preşedintelui Iohannis au nevoie de o finanţare substanţială, în afara sumelor alocate până acum.

"Pe lângă Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări vor trebui folosite fonduri guvernamentale şi fondurile anunţate de SUA. Iniţiativa celor Trei Mări va contribui prin proiectele respective la dezvoltarea conectivităţii între statele din regiunea noastră. Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea proiectului BRUA, faza 1 şi ne dorim trecerea la faza 2. În domeniul transporturilor, am subliniat importanţa deosebită a rail to see, adică a căii ferate care leagă porturile Gdansk şi Constanţa, precum şi a traseului rutier Via Carpathia. În cadrul summit-ului au fost conturate liniile principale de actiune pentru perioada următoare", a declarat Klaus Iohannis.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia). Iniţiativa are ca obiectiv creşterea convergenţei şi a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone şi state membre ale UE, prin creşterea interconectivităţii în regiune, în domeniile energiei, transporturilor şi celui digital.

În privinţa fondurilor europene alocate României, Klaus Iohannis susţine că în prezent negocierile cu oficialii de la Bruxelles merg un pic mai greu.

"I-am încurajat pe toţi să se reunească şi să caute soluţii, deoarece ar fi foarte păcat să pierdem vremea şi să nu obţinem aceste fonduri. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul şi în varianta normală în anul 2021 vom intra pe noul buget şi vom putea folosi aceşti bani europeni", a spus Klaus Iohannis.

În legătură cu fondurile europene, preşedintele a precizat că există riscul ca acestea să fie reduse dacă pensiile vor fi majorate cu 40% ceea ce ar duce la creşterea deficitului bugetar.

"Toată lumea se aşteaptă de la România la măsuri precaute, o acţiune bugetară responsabilă. Criza economică este un fapt, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut, e evident că anumite cheltuieli trebuie făcute - spitalele, medicii, tablete pentru elevi, dar multe cheltuieli pot fi amânate până se îmbunătăţeşte situaţia. Dacă nu va fi aşa, cu siguranţă vom intra într-o procedură specială cu un rating în scădere iar Comisia citeşte cu mare atenţie tratatele ca să vadă în ce zonă putem fi încadraţi şi traşi la răspundere", a menţionat Klaus Iohannis.

În cadrul conferinţei de presă de la Cotroceni, şeful statului s-a referit şi la temele dezbătute în aceste zile în politica internă. În legătură cu alegerile parlamentare, Klaus Iohannis a afirmat că acestea au fost stabilite conform legii şi că vor avea loc în 6 decembrie.

Referitor la o eventuală reformare a Curţii Constituţionale, preşedintele a arătat că în acest moment este nevoie de modificarea legilor justiţiei, după care va urma modernizarea Constituţiei, inclusiv la capitolul privind CCR.

Şeful statului s-a referit şi la informaţiile recente privind dorinţa Franţei şi a marilor concernuri europene din industria de apărare ca statele membre ale Uniunii Europene să nu mai depindă de armamentul american.

"România are un parteneriat strategic foarte puternic cu SUA. România alocă 2% din PIB pentru apărare. Da, sunt actori în Europa care doresc să se construiască o strategie a UE şi sunt perfect de acord, e un lucru bun, dar abordările europene şi NATO trebuie să se completeze reciproc, nu să se înlocuiască. Pentru mine, primul şi cel mai important lucru este siguranţa României", a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb