VICEPREMIERUL GEORGE COPOS: "Pentru IMM-uri, greul începe abia după integrare"

Ziarul BURSA #Politică / 13 martie 2006

Dacă societăţile nu devin competitive, ele riscă să dispară de pe piaţă

"E păcat că tineri licenţiaţi în cele mai diverse domenii ajung să culeagă fructe prin alte ţări"

Statul a alocat, pentru 2006, 246,7 milioane RON, pentru pregătirea sectorului IMM în vederea integrării europene. Vicepremierul George Copos ne-a declarat că Executivul a decis, astfel, să aloce acestui sector economic de 2,5 ori mai mulţi bani faţă de anul precedent, principala prioritate strategică în utilizarea acestora fiind reprezentată în continuare de dezvoltarea capacităţii competitive a IMM. De asemenea, domnia sa ne-a mai spus că "Guvernul a aprobat o strategie de dezvoltare a reţelei naţionale de incubatoare de afaceri. IMM-urile trebuie să înţeleagă că greul începe abia din 2007, cînd produsele lor trebuie să devină competitive la nivel european". George Copos este de părere că atingerea unui grad înalt de competitivitate se bazează pe tehnologizare şi acces mai rapid al întreprinderilor la finanţări. În acest sens, a precizat domnul Copos, Guvernul a constituit un grup de lucru pentru sprijinirea exportatorilor. Prin măsurile propuse şi aprobate de Guvern, s-a reuşit majorarea capitalului social al "Eximbank" (de la 23 milioane de euro în 2005 la 198 milioane de euro în 2006) şi redistribuirea către "Eximbank" a sumelor neutilizate din fondurile bugetare constituite la nivelul ministerelor, pentru programele de susţinere a exportului. Acelaşi grup de lucru a contribuit şi la modificarea Legii privind procedura insolvenţei, care reglementează printre altele procedura de ieşire de pe piaţă a firmelor şi mecanismul compensării financiare bilaterale a obligaţiilor (netting) între instituţii (bănci şi societăţi).

Un alt element care va ajuta suplimentarea fondurilor destinate IMM-urilor îl reprezintă, ne-a mai spus domnul Copos, hotărîrea de Guvern prin care toţi banii care vor rămîne necheltuiţi la departamentele de export ale fiecărui minister să fie redirecţionaţi către "Eximbank".

Exportatorii au pierdut 20% din banii pe care îi cîştigau în 2004, prin deprecierea euro

Totodată, George Copos ne-a declarat că "nimeni nu poate prognoza cîte IMM-uri vor dis-părea de pe piaţă începînd cu 2007, putem însă să căutăm, în permanenţă, să pregătim cît mai bine IMM-urile, pentru momentul integrării europene, oferindu-le în mod continuu toate informaţiile şi sprijinul necesar pentru ca întreprinderile româneşti să poată implementa operativ măsurile şi corecţiile ce se impun". Domnia sa a mai adăugat: "Din păcate, nu toată lumea poate fi fericită, unii vor pierde, iar alţii vor cîştiga, lucru care face parte din realităţile economiei de piaţă". George Copos a mai precizat că, în scopul informării şi pregătirii IMM-urilor şi exportatorilor pentru momentul integrării, au fost des-chise oficii teritoriale, prin intermediul cărora societăţile vor putea afla despre cum pot utiliza eficient instrumente financiare aferente.

George Copos a recunoscut că, într-adevăr, exportatorii au mari probleme în prezent, "deoarece ei au pierdut 20% din banii pe care îi cîştigau în 2004, prin deprecierea euro cu acelaşi procent". Soluţia, crede domnia sa, constă tocmai în utilizarea unor instrumente financiare derivate care să suplinească aceste pierderi, un exemplu în acest sens fiind hedging-ul. Vicepremierul este de părere că BNR nu are, din păcate, decît două soluţii în acest moment, respectiv urmărirea unei ţinte a inflaţiei de 5% (lucru dificil de atins, crede domnul Copos, care apreciază că inflaţia ar putea ajunge chiar la 7%) şi să nu întărească moneda naţională.

Anul 2005 a adus investiţii străine de peste 5 miliarde de euro

George Copos ne-a declarat că "anul 2005 a reprezentat un adevărat succes în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor străine". Domnia sa ne-a spus că volumul acestora a crescut, în 2005, cu 26,8% faţă de anul 2004, mai exact acestea fiind estimate la 5,197 miliarde euro. Vicepremierul apreciază că succesul înregistrat în 2005 este cu atît mai demn de apreciat cu cît "în suma atrasă în 2004 a fost inclus şi fluxul provenit din privatizarea PETROM". Pe de altă parte, domnia sa consideră că "anul 2005 nu a înregis-trat investiţii semnificative în privatizări, întrucît cele circa 2,2 miliarde euro provenite din preluarea BCR de către Erste Bank, la sfîrşitul anului trecut, vor fi încasate de stat în 2006".

În ceea ce priveşte prognozele pentru 2006, George Copos se arată foarte optimist, apreciind că volumul investiţiilor străine atrase de ţara noastră va atinge un nou record şi se va ridica la 6,5-8 miliarde de euro.

George Copos: "Dacă vrem succese, trebuie să ne schimbăm mentalitatea"

Vicepremierul este de părere că ceea ce se cere schimbat acum în ţara noastră este mentalitatea în privinţa procesului de muncă. Domnia sa apreciază că "în condiţiile în care un popor îşi dovedeşte real inteligenţa, este inexplicabil şi dureros faptul că tineri licenţiaţi în cele mai diverse domenii ajung să culeagă fructe prin alte ţări". George Copos consideră că a venit timpul să renunţăm treptat la moştenirea latină, bazată pe pîine şi circ, "din care, din păcate, am ales să stimulăm numai circul, uitînd să mai facem pîine". Domnia sa ne-a mai declarat că pîinea despre care vorbim înseamnă infrastructură, dezvoltare rurală, educaţie şi cercetare, investiţii în sănătate, turism.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe articole, legea insolvenţei

Deputaţii au adoptat, săptămîna trecută, pe articole, legea privind procedura insolvenţei, votul final urmînd să aibă loc în şedinţa din această săptămînă. Legea, care are caracter organic şi a fost adoptată de Senat, este o prioritate legislativă pentru integrarea în Uniunea Europeană şi înlocuieşte prevederile Legii 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului. Legea privind procedura insolvenţei a primit avizul Consiliului Legislativ şi Consiliului Economic şi Social. Deputatul PD Augustin Zegrean, membru în Comisia juridică, a declarat că prin această lege se simplifică procesul declanşat în momentul constatării insolvenţei. Prin noua lege creşte rolul Adunării Creditorilor în desfăşurarea procedurii insolvenţei. Adunarea Creditorilor va desemna lichidatorul în procedura insolvenţei, judecătorul sindic putînd doar să confirme alegerea făcută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb