VICPREŞEDINTELE AVAS, LASZLO GYERKO: FMI a fixat un termen nerealist pentru privatizarea "Electroputere" şi "Tractorul"

RALUCA BÂRA
Ziarul BURSA #Companii / 4 aprilie 2005

În urma negocierilor cu Fondul, Guvernul s-a angajat ca, pînă la 1 iulie, cele două societăţi şi "Rulmentul" Braşov să fie privatizate

Oficialul AVAS spune că Fondul agreează ca privatizarea BCR şi CEC să fie finalizată pînă la sfîrşitul acestui an, aproape simultan

Din cele 120 de companii pe care le mai are în portofoliu, AVAS va vinde, în medie, 20 de societăţi pe trimestru

Laszlo Gyerko mai spune că AVAS va găsi o metodă care să îi despăgubească pe foştii proprietari, dar care să permită şi vînzarea unor pachete de acţiuni pe piaţa de capital

Procesul de privatizare se apropie de sfîrşit. În portofoliul privatizabil al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se mai află, în prezent, aproximativ 120 de societăţi la care această instituţie este acţionar majoritar. Între aces-tea, cele mai importante sînt BCR, CEC, "Electroputere" Craiova, "Tractorul" şi "Rulmentul" Braşov. AVAS mai deţine în portofoliu circa 400 de pachete minoritare de acţiuni.

Laszlo Gyerko, vicepreşedintele AVAS pe probleme de privatizare, ne-a declarat că termenele de privatizare au fost stabilite în funcţie de angajamentele asumate în relaţia cu organis-mele financiare internaţionale. Astfel, susţine domnia sa, vor fi privatizate cel puţin 20 de societăţi în fiecare trimestru. Laszlo Gyerko ne-a explicat: "În funcţie de situaţia acestor societăţi, va trebui să optăm pentru privatizare sau pentru lichidare voluntară - ca formă de privatizare. Prin lichidare voluntară, societăţile vor fi vîndute cu acordul acţionarilor şi al AVAS, printr-un lichidator judecătoresc. Acolo unde, din diferite motive, societăţile nu vor putea fi vîndute ca întreg, există posibilitatea ca anumiţi investitori să fie interesaţi de unele active. Cred că este de datoria noastră să dăm posibilitatea dezvoltării unor astfel de afaceri".

Vicepreşedintele AVAS nu este, însă, prea optimist în ceea ce priveşte termenul de 30 iunie impus de FMI pentru privatizarea societăţilor "Electroputere" Craiova, "Tractorul" Braşov şi "Rulmentul" Braşov. "Este greu de agreat această dată, mai ales că, realist vorbind, nu putem face într-un timp atît de scurt ceea ce nu s-a realizat în 15 ani". Spre sfîrşitul acestui an este proiectată privatizarea BCR şi CEC. "Banca Comercială Română reprezintă o prioritate pentru AVAS, deşi FMI doreşte ca privatizarea celor două bănci să fie finalizată aproape simultan", afirmă domnul Gyerko. În ceea ce priveşte posibilii inves-titori interesaţi, vicepreşedintele AVAS nu a făcut nici o nominalizare, specificînd că toate datele vehiculate în presă nu au fost făcute publice din interiorul instituţiei pe care o reprezintă.

Unul dintre obiectivele AVAS este şi compatibilizarea metodelor pe care le foloseşte: restituirile către foştii proprietari şi vînzarea pachetelor minoritare pe Bursă.

"Cele două activităţi au la bază acte normative diferite", spune domnul Gyerko, explicînd: "Restituirea proprietăţilor este fundamentată pe Legea nr. 10/2001, AVAS fiind doar una dintre instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, iar vînzarea pachetelor minoritare, ca şi a celor majoritare, este făcută conform legislaţiei din domeniul privatizării. Vom încerca să împăcăm cele două activităţi astfel încît nimeni să nu aibă de suferit".

În plus, Guvernul lucrează la elaborarea unei strategii de aplicare a Legii 10, astfel încît despăgubirile să fie acordate transparent şi nediscriminatoriu: "Activitatea de privatizare, atît cît a mai rămas, va trebui să fie transparentă şi eficientă, mai ales în condiţiile în care în portofoliul AVAS se mai află cîteva societăţi de o importanţă deosebită pentru economia românească în ansamblu". Laszlo Gyerko apreciază că negocierea este mai transparentă decît oferta în plic, deşi ambele implică preselecţia.

După încheierea procesului de privatizare, AVAS va efectua partea de monitorizare postprivatizare a celor peste 8.000 de contracte încheiate. Pe de altă parte, una dintre principalele activităţi va consta în valorificarea de creanţe bancare, fiscale şi comerciale.

Privatizarea societăţilor la care statul mai deţine participaţii este gestionată, începînd din 8 martie, de Laszlo Gyerko.

Domnia sa a fost numit de premierul Călin Popescu-Tăriceanu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului pe probleme de privatizare. În ultimii cinci ani, Laszlo Gyerko a ocupat funcţii de conducere în cadrul grupurilor "Perla Harghitei" din Miercurea-Ciuc şi "Impar" din Odorheiu Secuiesc. Noul vicepreşedinte este absolvent al Facultăţii de Management din Timişoara, profilul inginerie economică, şi al Facultăţii de Inginerie Economică din Gyongyos, Ungaria. Laszlo Gyerko nu este membru al vreunui partid politic.

Calendarul AVAS al privatizării a fost stabilit în funcţie de angajamentele asumate în relaţia cu organismele financiare internaţionale. Pentru vicepreşedintele AVAS, una dintre cele mai importante provocări din acest an va fi finalizarea privatizării la Banca Comercială Română. Laszlo Gyerko spune că privatizarea BCR este o prioritate pentru AVAS, dar că FMI doreşte ca ea să aibă loc aproape simultan cu privatizarea CEC.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb