VICTOR NEGRESCU: "Viitorul buget european şi planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României"

A.P.
Miscellanea / 19 noiembrie 2020

"Viitorul buget european şi planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României"

Conferinţa privind viitorul buget european şi planul de relansare economică a avut loc astăzi, la iniţiativa europarlamentarului Victor Negrescu, cu sprijinul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Conferinţa a reprezentat o invitaţie la dialog, adresată societăţii civile, actorilor sociali şi celorlalte partide politice, privind modul în care fondurile europene ar trebui utilizate la nivel european şi naţional, scrie într-un comunicat de presă.

Eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a declarat: "România nu îşi permite să rateze această oportunitate istorică de dezvoltare. Fără un plan clar privind accesarea banilor europeni, fără un plan de relansare coerent, realizat prin consens şi dialog, cu societatea civilă, actorii sociali şi partidele politice, România poate pierde acest moment. Planul nu poate fi realizat doar de un partid politic în spatele uşilor închise. Viitorul buget european şi planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României. În acest sens, susţin recomandările pe care le-am impus la nivel european, de a investi 10% din planul de relansare în educaţie şi formarea continuă şi 20% în digitalizare şi formarea competenţelor. Aceste oportunităţi europene de finanţare momentan sunt doar pe hârtie, dar pentru accesarea banilor europeni este nevoie de un efort consolidat şi de un plan de acţiune. Dacă proiectul prezentat Comisiei Europene nu respectă recomandările instituţiilor europene, acesta nu va fi avizat, iar din cifrele şi datele prezentate public, cel puţin până în prezent, există aceste temeri. Întârzie să apară acest plan şi acest lucru este regretabil. Calendarul de implementare stabilit la nivel european arată că cei mai mulţi bani europeni sunt disponibili în primii ani din următorul ciclu financiar, când trebuie să accesăm atât planul de relansare cât şi bugetul multianual european. Pentru asta susţin ferm crearea unei echipe speciale compusă din experţi în atragerea fondurilor europene, cunoscuţi publicului, din toate ministerele, remuneraţi corespunzător, cu putere de decizie dar şi cu responsabilitatea atingerii unor obiective şi prezentării transparente şi permanente a rezultatelor".

În vederea expunerii acestor obiective, europarlamentarul S&D a iniţiat un studiu complex privind impactul planului european pentru relansare asupra României şi identificarea unor obiective de dezvoltare pe care grupul progresist din Parlamentul European le va susţine la nivelul instituţiei europene. Studiul pune accent pe nevoia de a realiza un plan de dezvoltare sustenabilă a României, cu direcţii clare, corelate cu recomandările specifice de ţară, în aşa fel încât resursele europene să fie folosite coerent şi eficient, dar mai ales să genereze un impact concret şi pozitiv asupra nivelului de trai al populaţiei.

Documentul prezentat astăzi subliniază necesitatea de a implica societatea civilă şi actorii sociali în elaborarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă, accentuează importanţa investiţiei în educaţie şi în capitalul uman şi digital, şi invită actorii relevanţi să iasă din sfera sloganurilor politice pentru a fructifica această oportunitate.

Cu ocazia acestei conferinţe au existat mai multe mesaje importante transmise de invitaţi relevanţi în zona bugetului european şi fondurilor europene. Un aspect inedit a fost mesajul transmis de Comisarul European pentru Bugete, Johannes Hahn, care a mulţumit europarlamentarului Victor Negrescu pentru implicare şi organizarea acestei conferinţe într-un moment extrem de important pentru bugetul european.

Comisarul European pentru bugete, Johannes Hahn, a spus: "Cu acest acord demonstrăm că Europa poate să facă faţă provocărilor şi că instituţiile europene se ridică la înălţimea responsabilităţii pe care o au în faţa acestei crize fără precedent. Regiuni, întreprinderi, cetăţeni, se confruntă cu pandemia. Vom avea o nouă Europă care va fi mai ecologică, mai digitalizată şi mai bine pregătită pentru provocările prezente şi viitoare. Acordul dinamizează modernizarea politicilor noastre. Vor fi alocate finanţări considerabile pentru cercetare-dezvoltare, pentru schimbările climatice prin Fondul pentru o Tranziţie Justă, pentru pregătirea, redresarea, rezilienţa Europei prin facilitatea specifică, pentru sănătate, prin RescEU şi noul program pentru sănătate".

Prezentă la eveniment, raportorul Grupului S&D privind bugetul european, vicepreşedinta Comisiei pentru Bugete, Margarida Marques, a declarat: "Această solidaritate şi răspunsul responsabil oferit erau necesare. Cetăţenii aşteptau acest răspuns de la Uniunea Europeană şi, prin soluţia găsită, liderii europeni menţin coeziunea între statele membre. Programele europene Erasmus, programul de cercetare, Creative Europe, programul pe valorile comune, sunt programe-cheie pentru Uniunea Europeană pentru că, până la urmă, programele europene generează o valoare adăugată europeană. De aceea, prima prioritate a Parlamentului a fost aceea de a creşte contribuţia financiară pentru programe".

La cele declarate, liderul delegaţiei europarlamentarilor PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a adăugat că: "Pentru relansarea economică, aş vrea să vă menţionez că aceşti bani nu sunt daţi în general. Trebuie să fie investiţii publice mature, să fie promovate investiţii private, inclusiv reforme relevante, să faciliteze relansarea alocărilor pentru infrastructura publică în transportul durabil, în energie curată, în infrastructura de mediu şi serviciile digitale. Semnalul pe care vreau să-l dau, alături de colegii mei, este că pregătirea planurilor naţionale pentru tranziţia justă trebuie să fie făcută imediat şi ele trebuie să respecte aceste criterii care au fost stabilite. Orice plan sau orice alte criterii care se încearcă să fie introduse nu vor putea să beneficieze, în cel mai bun caz, de finanţare, dar lucrul cel mai rău este că se poate merge la respingerea planului respectiv şi la neaccesarea acestor bani".

Coordonatorul studiului realizat cu sprijinul Grupului S&D din Parlamentul European, analistul Radu Magdin, a oferit la toate aceste aspecte o dimensiune analitică: "Studiul vizează aspecte cheie de avut în vedere în ceea ce priveşte efortul naţional de atragere a banilor europeni aferenţi planului european de relansare. Este necesară o consultare puternică şi activă a ecosistemului de societate civilă şi industrial din România în gândirea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă. De asemenea, atenţie la componenta educaţie şi la capitalizarea planurilor europene de relansare verde şi digitală. Este importantă ieşirea din sfera sloganurilor şi intrarea în sfera implementării accelerate pentru a fructifica această oportunitate istorică de dezvoltare".

La eveniment au mai participat deputatul Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene, care a subliniat importanţa corelării planului de relansare economică cu recomandările specifice de ţară şi analistul economic, Adrian Câciu, care a accentuat nevoia de a corela fondurile europene cu realităţile economice şi problemele de dezvoltare pe care le are România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb