VICTOR PONTA: "Duicu nu a fost la mine, iar eu mi-am mutat biroul la MApN"

V.B.
Politică / 15 aprilie 2014

"Duicu nu a fost la mine, iar eu mi-am mutat biroul la MApN"

Update 16:40 Antonescu: "Este un fapt fără precedent, pe care nu l-au făcut nici Ceauşescu, nici Petre Roman"

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat astăzi că mutarea biroului premierului Victor Ponta în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) este "un fapt fără precedent", amintind că nici Nicolae Ceauşescu la Revoluţie, nici Petre Roman la mineriada din 1991 nu au fugit cu biroul în altă clădire, şi le-a cerut lui Ponta şi lui Băsescu să înceteze cu ameninţările reciproce.

Domnia sa a detaliat: "Este un fapt fără precedent. Nu este vreo comparaţie de făcut. Nici Nicolae Ceauşescu în faţa unei revolte naţionale nu s-a mutat cu biroul în altă clădire. Nici la mineriada din 1991, Petre Roman nu a fugit cu biroul în altă parte. Ce s-a întâmplat că prim-ministrul ţării ameninţă că fuge cu biroul la MApN? Care sunt explicaţiile publice pe care le dă? Ca să nu-i fie înregistrate convorbirile şi să nu-i însceneze preşedintele ceva?"

Antonescu a subliniat că, prin gestul său, Victor Ponta dă semnale negative către partenerii externi, transformând România într-o ţară "care numai previzibilă nu este".

Liderul PNL a relatat: "Să ne lămurim: ce înţeleg ambasadorii? Ce ţară este aceea în care prim-ministrul fuge cu biroul într-o unitate militară, ca să nu îi însceneze preşedintele ceva? Cum ar putea să-i însceneze? Să se deghizeze noaptea, să îi propună lucruri ruşinoase? (...) O ţară în care premierul şi preşedintele se ameninţă făţiş cu puşcăria şi în care premierul îşi ia bagajul şi fuge cu biroul în Ministerul Apărării este o ţară care nu poate face impresie bună şi care numai previzibilă nu este".

Referitor la afirmaţiile lui Victor Ponta, potrivit cărora Palatul Victoria "era mai civil", Crin Antonescu a precizat că sediul Guvernului trebuie să fie "foarte civil". Cu toate acestea, a precizat liberalul, Palatul Victoria are un regim special şi este păzit, neputând intra oricine în incinta lui.

"Ce se va întâmpla în MapN? Nu va mai putea intra nimeni decât în regim militar? Ce se întâmplă dacă în MapN se dă alarma? Rămâne domnul Ponta sechestrat acolo? Ce este această poveste de prost-gust? Cu ce drept domnul Ponta (dacă este în toate facultăţile) îşi permite acest circ cu Guvernul României, care este o instituţie nu a familiei domniei sale, nu a PSD?", s-a întrebat retoric preşedintele PNL.

Cu toate acestea, Antonescu a opinat că nu este "o chestiune de tupeu sau neruşinare", ci că "pur şi simplu domnul Ponta şi-a pierdut controlul".

"A avut multe supărări în ultima vreme şi nu mai are măsură. Ceilalţi membri ai Guvernului, membrii PSD, preşedinţii celor două Camere ar putea să-l însoţească pe domnul Ponta la un control sau să-i atragă atenţia în mod serios că nu ne putem bate joc de instituţii fundamentale ale ţării", a mai arătat şeful liberalilor.

Crin Antonescu a subliniat că, în acest an, miza alegerilor prezidenţiale este una extraordinară: "cine pierde intră la puşcărie".

"Noi avem pretenţia, într-o democraţie, ca domnul preşedinte să nu ameninţe nişte oameni, nevestele lor cu puşcăria. Mai nou, tânărul lui succesor îi indică exact cine trebuie să scape şi cine să intre. Din puşcărie, sare şi domnul Năstase şi arată clar cine trebuie să vină, care este noua promoţie de puşcăriaşi", a detaliat liderul PNL.

Totodată, Crin Antonescu le-a cerut "celor doi domni care reprezintă România", lui Victor Ponta ("preşedintele unui partid parlamentar, care doreşte o competiţie dură, dar civilizată") şi lui Traian Băsescu, "să înceteze".

"Nu suntem într-un stat din Africa unde, pe vremuri, când se schimba puterea, preşedintelui i se tăiau urechile şi i se mâncau. Trebuie să discutăm ce se face şi, mai ales, ce nu se face în fruntea unei ţări în această competiţie politică".

De asemenea, Antonescu a menţionat, în treacăt, faptul că Ponta nu a menţionat nimic despre o posibilă demitere a consilierului onorific Ionel Blănculescu, ca urmare a declaraţiilor făcute pentru ziarul BURSA, potrivit cărora ţara noastră devine "ţintă perfectă" pentru un atac militar, în contextul recentei înarmări (pe fondul crizei din Ucraina) şi al amplasării scutului anti-rachetă la Deveselu.

Nu în ultimul rând, fostul preşedinte al Senatului a menţionat că în ţara noastră "nu se dă bătălia" pentru o justiţie independentă, ci "pe cine pune mâna pe justiţie".

"Este inacceptabil. Noi am vorbit clar (şi în perioada când eram în USL) despre o justiţie scoasă de sub influenţa lui Traian Băsescu. N-am vorbit niciodată despre o justiţie care să treacă în subordinea lui Ponta. Oamenii din sistemul judiciar este foarte important să-şi câştige propria independenţă. Indiferent cine câştigă alegerile, independenţa justiţiei trebuie să devină realitate", a mai spus Antonescu.

---

Premierul Victor Ponta a declarat ieri seară la un post TV că nu s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), şi nici nu a discutat cu acesta despre schimbări în poliţie, adăugând că, pentru a evita alte înscenări, şi-a mutat biroul în sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), unde orice intrare este înregistrată ca într-o unitate militară.

Ponta a explicat: "De astăzi (ieri - n.r.) de dimineaţă începând, mi-am mutat biroul. Mi-am mutat biroul. L-am rugat pe domnul Duşa (ministrul Apărării - n.r.). Am un birou la Ministerul Apărării Naţionale. Aia e unitate militară. Oricine intră, dacă veniţi la mine, fiind unitate militară, se înregistrează. Acolo (la Palatul Victoria - n.r.) era mai civil, aşa".

Întrebat dacă asta înseamnă că şeful Guvernului se mută într-o unitate militară, Ponta a răspuns că este vorba de un minister unde, în orice moment, orice instituţie a statului poate să primească date legat de cine a fost la domnia sa şi cât a stat.

"Până în luna noiembrie, mă aştept la înscenări. Or, eu vreau ca, până în noiembrie, asemenea înscenări şi asemenea montaje făcute de domnul Băsescu, de oamenii din jurul lui, să poată fi dejucate foarte clar şi foarte simplu. Până în noiembrie, acolo o să stau", a afirmat Ponta.

Domnia sa a mai spus că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu arată că Adrian Duicu ar fi venit efectiv la premier, ci că aşa susţinea acesta: "M-am dus şi am întrebat. Nu a fost Duicu, nu a vorbit cu mine, nu a vorbit cu şeful Poliţiei. De unde aveţi această informaţie, că la mine în birou? La mine în birou a venit şeful CIA cu şeful SRI, 20 de prim-miniştri, vin şefi de mari corporaţii, vroiam să întreb. Păi, zice, noi nu am zis aşa ceva, ci că Duicu îi spunea altcuiva pe un telefon - din benzinărie, de pe autostradă. Nu a fost la mine (am întrebat) dar şi DNA zice: < noi nu zicem că a fost, ci că a vorbit pe telefon >".

Recent, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, a şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi a omului de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, în dosarul unde sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

DNA îl acuză pe Duicu de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii anticorupţie susţin că Adrian Duicu şi-ar fi traficat influenţa în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se afla şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Presa scrie că nu rezultă faptul că ar fi fost făcute înregistrări în biroul lui Ponta, ci doar ideea că Duicu era cel monitorizat.

În dosarul de corupţie, în care Adrian Duicu şi Ştefan Ponea, au fost arestaţi preventiv, apare şi numele premierului Victor Ponta. Prim-ministrul a fost întrebat atunci dacă a existat o întâlnire sau o discuţie între Radu Stroe şi şeful IGPR, Petre Tobă, în biroul domniei sale de la Palatul Victoria, Ponta răspunzând negativ. Ponta a negat şi faptul că în biroul dumnealui s-ar fi făcut trafic de influenţă de către Adrian Duicu.

"Ce trafic de influenţă? Despre mine? Am citit, nu scrie aşa ceva acolo, vă rog să nu denaturaţi, vă mulţumesc", a răspuns Ponta.

Ponta a răspuns negativ şi la întrebrea dacă a avut loc o întâlnire între Stroe şi Tobă în biroul domniei sale.

Recent, analistul de informaţii Ionel Niţu declara, pentru ziarul BURSA, că ţara noastră "pare că a devenit un stat militarizat", având "cei mai mulţi generali pe metru pătrat din Europa, fără să fim în război cu cineva".

"Potrivit presei, serviciile de informaţii româneşti sunt cele mai mari din Europa (raportat la numărul de locuitori). Dacă aşa stau lucrurile, atunci este normal ca şi numărul surselor să fie proporţional", a spus Ionel Niţu.

Domnia sa a adăugat că, "privită de afară, România pare că a devenit un stat militarizat, apropos tocmai a fost numit un procuror în funcţia de prefect".

"Sunt o sumedenie de trupe, de forţe cu atribuţii care se suprapun. Avem, probabil, cei mai mulţi generali pe metru pătrat din Europa, fără să fim în război cu cineva", a mai spus analistul.

Ionel Niţu şi-a exprimat opinia că autorităţile trebuie să acorde prosperităţii o atenţie "cel puţin egală" cu cea manifestată pentru securitate.

Domnia sa a detaliat: "Cred că trebuie să acordăm o atenţie cel puţin egală prosperităţii (aşa cum o acordăm azi securităţii). Iar în materie de securitate naţională, trebuie să mutăm accentul de pe contracare (şi sancţionare) pe prevenire. Nu sunt cu nimic mai fericit că umplem puşcăriile de corupţi. Cred că trebuie să prevenim corupţia. Nu insist, pentru că tema este complexă şi ţine de anumite cutume instituţionale şi politici manageriale, însă cred că e o temă fundamentală pentru viitorul preşedinte. Şi pentru noua republică, care presupune o schimbare de sistem, de paradigmă".

Pe 2 aprilie, premierul Victor Ponta a anunţat că procurorul DNA Nicolae Petrovan va fi noul prefect al Capitalei, susţinut de UNPR. Petrovan o înlocuieşte pe Georgeta Gavrilă, instalată la iniţiativa PNL.

Întrebat ce îl recomandă pe procuror, prim-ministrul (cel care i-a semnat numirea) a răspuns ironic: "Vocea şi talentul".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai daca nu-ti poti pazi propria bostanarie , crezi matale , nea Ponta , ca poti tine in frau ditamai gasca de mafioti din politica ? . Se vede ca n-ai stofa de lider .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb