Autorităţile responsabile de la nivelul Uniunii Europene (UE) lucrează la un nou concept de implementare a Agendei 2030, a spus Laszlo Borbely, Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului şi Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.
Printre altele, oficialul a menţionat: "Avem un departament care, pe baza unei noi strategii de dezvotare durabilă a României adoptată acum doi ani, încearcă implementarea Agendei 2030, urmărind ce putem face în următorii zece ani. Se lucrează la nivelul UE la un nou concept de implementare a Agendei 2030. Noi suntem consideraţi un centru regional, pentru că avem strategia, vom avea un plan de acţiune pe baza ţintelor şi obiectivelor pentru 2030, până la jumătatea anului viitor, avem un comitet interdepartamentar care prezintă în fiecare an la Parlament un raport cu stadiul în care ne aflăm şi avem un consiliu consultativ alcătuit din 34 de cercetători care ne vor ajuta în perioada următoare să păstrăm relaţia cu mediul academic, cu mediul privat.
Avem huburile la fiecare minister şi instituţie şi vom avea o activitate care să arate că România poate face mai mult în acest domeniu".
În zona bugetară, Guvernul îşi face lecţiile astfel încât să aibă toate datele foarte clar analizate la nivelul Guvernelor ţării şi să conceapă strategia pentru anii care vin, a mai spus Laszlo Borbely. Domnia sa a conchis: "În exerciţiul financiar 2021-2027 suntem prezenţi cam în fiecare program operaţional, pentru a concepe proiecte într-un timp mai scurt şi bazate pe o eficientizare a atragerii fondurilor.
În altă ordine de idei, este foarte import să emitem obligaţiuni verzi, aşa cum au făcut foarte multe ţări. Toată economia circulară se referă la o schimbare de mentalitate. Investitorii vin şi investesc în obligaţiunile verzi. Pe termen mediu şi lung trebuie să ne schimbăm priorităţile. Sunt sigur că România va putea folosi acest element de obligaţiuni verzi în continuare şi că vom putea fi printre ţările care se schimbă în baza Green Deal-ului, a Planului de industrializare, a Strategiilor de biodiversitate, a Planului de acţiune pe economia circulară, care vor dicta ceea ce se va întâmpla la nivelul UE".