Oficialii sistemului bancar sunt de părere că este destul de uşor să aplici şi să accesezi fonduri europene nerambursabile, dar este mult mai complicat să le implementezi corect, potrivit doamnei Ramona Ivan, preşedintele Comisiei pentru Fonduri Europene din Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi director al Direcţiei Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale din cadrul CEC Bank.
Domnia sa spune: "Rămânem la convingerea că este destul de uşor să aplici şi să accesezi fonduri europene nerambursabile, însă este mult mai complicat să le implementezi corect. O parte dintre instituţiile din sistemul nostru bancar, printre care şi CEC Bank, au creat colective specializate care asistă clienţii inclusiv pe partea de implementare corectă a proiectelor. Considerăm că trebuie alocată o atenţie foarte mare în acest sens. Avem situaţii în care beneficiarii nu au putut să-şi ducă proiectele la bun sfârşit, mai ales că anul curent este unul cu totul special. Unii beneficiari nu au putut să respecte termenele şi, drept urmare, împreună cu autorităţile de management de la nivelul sistemului bancar, am făcut tot ce a fost posibil ca să susţinem aceste proiecte. Sunt probleme deosebite. Am avut foarte multe amânări la plată. Vrem să vedem că beneficiarii suportă cât mai bine criza actuală şi, de aceea, căutăm cele mai bune soluţii pentru prelungirea perioadelor de implementare".
Ramona Ivan subliniază: "Suntem conştienţi, ca sistem bancar, că limbajul specific fondurilor europene nu este unul foarte uşor accesibil. De aceea, încercăm să explicăm pentru beneficiarii publici şi privaţi cum pot să atragă fonduri europene nerambursabile. La nivel de sistem, facem şi acum ceea ce facem din 1997 pe zona de fonduri europene - încercăm să stăm aproape pentru cei care vor să aplice la fonduri europene nerambursabile în toate etapele unui proiect - de la pregătirea proiectului, la a vedea ce anume se potriveşte şi pe ce schemă poate să aplice un beneficiar, dacă este eligibil la finanţare, dacă nu, să vedem ce putem să îi recomandăm. Anul acesta s-au completat fondurile europene nerambursabile cu fondurile din programe guvernamentale şi, în consecinţă, încercăm pentru fiecare în parte, în special pentru beneficiarii privaţi, să acordăm cât mai multă consultanţă ca să vedem ce este potrivit fiecărui solicitant. În afară de partea de informaţie şi cea de pregătire a proiectelor, beneficiarii au nevoie şi de o contribuţie proprie, mai precis finanţare. Avem toate tipurile de produse care pot fi accesate pentru ca aceste proiecte să fie implementate cu succes".
Ramona Ivan aduce în atenţie şi fondurile europene nerambursabile destinate sectorului public, precizând: "Suntem foarte interesaţi de tot ce ţine de finanţarea prin fonduri europene nerambursabile a sectorului public. Considerăm că fondurile europene trebuie să aibă o mare răspândire, să beneficieze cât mai mulţi cetăţeni de pe urma lor. În mod cert, zona de sector public este cea mai potrivită. Suntem dornici să susţinem toate proiectele de infrastructură, încă mai vedem drumuri care duc spre nicăieri. Sunt multe lucruri de făcut, dar consider că în această perioadă este bine ca priorităţile să fie pe zona de educaţie şi sănătate". Doamna Ivan concluzionează: "Pentru noi, este important ca fiecare proiect să poată fi implementat, să fie dus la bun sfârşit".