Reporter: TUI Travel a intrat în parteneriat cu Memento Group exact înainte de pandemie. Cum a trecut prin perioda respectivă? Ce strategie aţi abordat ca să rămâneţi în piaţă?
Ştefan Leon Joos: Cred că a fost o conjunctură poate mai puţin favorabilă, dar întotdeauna trebuie să joci cu ce cărţi îţi oferă viaţa. Nici proiectul nostru nu a făcut excepţie. Contractul de parteneriat cu Grupul Memento a fot semnat în luna decembrie 2019, iar proiectul a pornit chiar în luna respectivă, dar, ca urmare a evenimentelor din timpul pandemiei, el a fost oprit. Anul trecut, în luna august, am reluat construcţia proiectului. Deşi i-am dat un restart, suntem totuşi la început, iar planurile noastre în România sunt pe termen lung.
Reporter: Cum aţi încheiat sezonul estival 2022?
Ştefan Leon Joos: Sezonul de vară aproape că l-am încheiat, din punct de vedere operaţional. A fost un sezon bun, cred că toate agenţiile de turism pot afirma acest lucru. A fost o creştere semnificativă, deşi este adevărat că veneam de la aproape nimic, aşa că lucrurile trebuia să se întâmple în sens pozitiv. Acest an ne-a ajutat să ne dăm seama ce avem de făcut pentru viitor şi să atacăm piaţa de turism în perioada următoare.
Reporter: Cu ce noutăţi aţi venit în acest an şi ce ne pregătiţi pentru sezonul de iarnă?
Ştefan Leon Joos: În primul rând urmează ca în scurt timp să marcăm prezenţa TUI în România, dar despre acest eveniment nu doresc să spun mai multe acum. Piaţa va trebui să ştie că TUI este din nou prezent în România, într-un mod frumos şi inedit. Dorim să fim mai aproape de clienţii noştri tradiţionali.
Apoi, ne gândim la acele destinaţii şi produse pe care le putem oferi pieţei şi în foarte scurt timp vom lansa o serie de destinaţii către piaţa din România. Totodată, am lansat unele destinaţii, în colaborare cu TUI Austria, şi operăm zboruri din Bucureşti pentru destinaţii exotice cum ar fi Maldive, Mauritius sau Mexic. Zborurile sunt operate cu Austrian Airlines şi au conexiune la Viena. În viitor ne vom extinde reţeaua proprie de vânzare cu alte noi birouri în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Dorim să fim mai prezenţi în mijlocul publicului pasionat de vacanţe.
Reporter: Câte birouri aveţi în prezent?
Ştefan Leon Joos: Acum operăm prin 12 birouri plus sediul central, unde se desfăşoară doar activităţile de back office şi suport. Până la sfârşitul anului preconizăm să creştem cu 16-17 birouri, urmând ca în anul viitor să deschidem alte birouri de vânzare, pe care le vom adăuga reţelei noastre. La acest număr de agenţii se adaugă circa 650 de parteneri, revânzători ai produsului TUI în România, agenţii cu care noi colaborăm.
Reporter: Cum vă descurcaţi cu forţa de muncă?
Ştefan Leon Joos: Este o întrebare bună, la care mi-aş fi dorit să răspund un singur cuvânt - bine -, dar răspunsul trebuie să fie mai elaborat. Dacă înainte de pandemie lucrurile erau statuate, după pandemie cei mai mulţi turoperatori şi foarte multe agenţii au pierdut foarte mulţi profesionişti. Acest lucru nu s-au redresat, oamenii au plecat către alte sectoare de activitate, au luat cu ei experienţa de 5-7-8 ani pe care au adunat-o de-a lungul timpului, iar pentru a forma agenţi în locul acestui corp de profesionişti va dura mult timp. Fiecare se descurcă cum poate, recrutăm din piaţă şi ne instruim proprii colegi, dar este un proces de durată.
Reporter: Ce pericole se întrevăd pentru turism în contextul războiului de la graniţă?
Ştefan Leon Joos: Nu cred că putem vorbi de pericole fizice la adresa securităţii clienţilor noştri, pentru că nu traversăm zone de conflict. Dar există alte pericole, mai parşive - efectele economice pe care le are războiul asupra noastră - şi sperăm să nu fie foarte mult amplificată iarna aceasta. Există o temere în piaţă referitoare la imposibilitatea unei părţi a populaţiei de a-şi acoperi traiul zilnic. Dar zona de turism are un segment de turişti care au un anumit nivel de trai şi pe care-l pot conserva sau îmbunătăţi. Din acest punct de vedere, apreciez că luxul şi destinaţiile de de lux vor fi la mare căutare şi nu vor avea de suferit. Poate că turismul de masă ar putea avea un anumit recul în 2023, dar aceasta nu este o certitudine, ci doar un scenariu.
Reporter: În turism există acest segment de lux, pe care TUI îl atinge.Care este profilul clientului Tui?
Ştefan Leon Joos: Pofilul clientului TUI este destul de simplu - clientul nostru îşi doreşte întotdeauna excelenţă, servicii bune, garanţia serviciului şi un raport preţ/calitate corect. Referitor la preţurile pe care clientul TUI este dispus să le plătească, vorbim de un nivel de la mediu în sus.
Reporter: Care sunt noile orientări de vacanţă ale turiştilor români? Cum a evoluat cererea din piaţă?
Ştefan Leon Joos: S-a schimbat cererea. În cadrul unei discuţii, colegii de la Viena ne spuneau că în Austria nu clienţii spun unde vor să călătorească, ci ei le spun clienţilor unde vor călători. Ce doreau să spună era că sunt atât de mari încât setează trendul. Ne dorim şi noi să ajungem acolo încât să setăm trendul. Şi pentru acest lucru venim în întâmpinarea clienţilor cu produse, cu destinaţii noi. Încercăm să-i provocăm să călătorească în destinaţii noi, iar piaţa răspunde pozitiv.
Reporter: Există deja o idee în piaţă care să vă dezvăluie ce trend ar urma să aibă turismul?
Ştefan Leon Joos: Acum sunt în actualitate destinaţiile exotice, pentru sezonul toamnă-iarnă. Oamenii revin din nou la conceptul de early booking, adică îşi fac planurile de vacanţă din timp. Pentru că în vara lui 2022 foarte mulţi turişti au dorit să-şi organizeze vacanţa în regim last minute şi acest lucru a fost de multe ori imposibil. Destinaţiile exotice sunt, deocamdată, pe primul loc ca opţiune, după care vom vedea care vor fi opţiunile pieţei ca urmare a lansării ofertei pentru 2023.
Reporter: Mulţumesc!