VIDEO "Modul în care COMVEX a ajuns în controlul lui Dan Drăgoi este schema unei escrocherii"

Radu Soviani
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Video / 19 ianuarie 2024



"Modul în care COMVEX a ajuns în controlul lui Dan Drăgoi este schema unei escrocherii"

English Version

(Cine-mparte parte îşi face/Povestea nespusă a privatizării în masă)

Interviu cu Raymond de Rubeis, fost membru în Consiliul de Administraţie al COMVEX

Modul în care COMVEX a ajuns în controlul lui Dan Drăgoi este schema unei escrocherii, susţine Raymond de Rubeis, într-un interviu realizat în cadrul proiectului pe care îl derulez în parteneriat cu Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) şi ziarul BURSA, din care astăzi publicăm prima parte. Raymond de Rubeis este mai mult decât unul dintre foştii membrii ai Consiliului de Administraţie al COMVEX (şi la acel moment acţionar direct şi indirect), întrucât Dan Drăgoi, cel care controlează societatea, îi este chiar naş.

De Rubeis s-a apropiat de România în perioada privatizărilor pe nimic, ca angajat al grupului Balli (reprezentat în România într-o primă fază de generalul Victor Stănculescu şi în cele din urmă de Dan Drăgoi) şi, ulterior, a ajuns să deţină direct şi indirect participaţii la COMVEX, alături de Dan Drăgoi.

Asta până când naşul său, Dan Drăgoi, l-a deposedat de deţinerile sale, după ce a intrat într-o stare de mare agitaţie în 2015-2016 (perioadă care coincide cu impunerea lui Bogdan Drăgoi la conducere SIF1).

Cum l-a deposedat? Printr-o "schemă", pe care de Rubeis o numeşte "escrocherie" şi, care, în opinia lui, nu ar fi fost posibilă fără complicităţile din Autoritatea de Supraveghere Financiară, ANAF, dar şi din alte instituţii ale statului.

Faptic, Raymond de Rubeis arată cum familia Drăgoi a ajuns să deţină, "pe persoană fizică" (soţia lui Dan Drăgoi), 17,5% din acţiunile COMVEX, la un preţ de nimic: 1,1 milioane de euro.

În acelaşi timp, soţia directorului general al COMVEX a achiziţionat tot 17,5% din COMVEX, tot pentru 1,1 milioane de euro. Împreună, pachetul de 35% din COMVEX a fost preluat în 2016 de cele două neveste pentru 2,2 milioane de euro.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fără încălcarea legislaţiei pieţei de capital, a societăţilor comerciale, a codului civil şi fără complicitatea instituţiilor, crede de Rubeis, care detaliază în interviu întreaga schemă.

COMVEX era privatizată în 5 septembrie 1997 către vehiculul deţinut de Balli pentru preţul, conform contractului, de 89 de miliarde de lei vechi (echivalentul a 12 milioane de dolari), societatea reprezentantă în România de Dan Drăgoi primind în schimb 40% din acţiunile COMVEX.

"Este o mutare clasică a unor acţiuni din buzunarul stâng în buzunarul drept", spune de Rubeis, care a sesizat şi ANAF cu documente şi informaţii privind acest dosar al preţurilor de transfer.

Cu alte cuvinte, în loc ca respectivele doamne, devenite acţionari la COMVEX, să plătească 22 de lei pe acţiuni (cât era preţul în piaţă, prin "schema unei escrocherii" pe care de Rubeis o devoalează au ajuns să plătească doar 2,51 de lei pe acţiune şi să treacă "pe persoană fizică" deţinerile deţinute prin vehicule off-shore sau on-shore. Acţionarul majoritar COMVEX (grupul aflat în controlul lui Dan Drăgoi, societatea Solidmet) a decis atunci, pe ascuns, că are nevoie urgentă de o majorare de capital. Brusc, urgenţa dispare, Solidmet îşi diluează participaţia la COMVEX pentru că nu participă la majorarea de capital pe care chiar ei o ceruseră şi apar imediat nevestele. Dosar evident de preţuri de transfer, spune de Rubeis. ANAF consideră însă, într-o primă fază, că este "secret", după care paseză competenţa la Departamentul relaţii cu mass-media din ANAF. Apoi tace...

Raymond de Rubeis spune, în cadrul interviului, că, faţă de el, Dan Drăgoi a admis multiplu că face parte dintr-o anumită structură. Mi se pare că Raymond de Rubeis spune chiar "general".

Pe adresa COMVEX, în atenţia directorului Dan Drăgoi, am trimis în urmă cu ceva timp o solicitare pentru mai multe documente şi informaţii, adresând inclusiv o întrebare referitoare la gradul pe care-l deţinea Dan Drăgoi în structura amintită de de Rubeis.

În partea a doua a interviului, Raymond de Rubeis găseşte şi unele similitudini între conduita de business a naşului său, Dan Drăgoi, şi cea a fostului ministru de finanţe, Bogdan Drăgoi, cel care în mandatul său la Ministerul Finanţelor achita societăţii care căpuşase SIDEX, controlată la momentul căpuşării de tatăl său (aşa cum reiese din interviul anterior, cu Petrişor Peiu, fost preşedinte SIDEX), despăgubiri. Este acelaşi Bogdan Drăgoi care a devenit Preşedinte la SIF1, SIF care controlează SIF4 şi SIF5, sau ceea ce a mai rămas din programul de privatizare în masă.

Radu Soviani

Radu Soviani: Care este relaţia dumneavoastră cu familia Drăgoi?

Raymond de Rubeis: În 1996 lucram pentru o companie din Marea Britanie, o casă de comerţ internaţională. Ei făceau privatizări în România. Am fost trimis în România să lucrez pentru privatizări şi la acel moment l-am întâlnit pe Dan Drăgoi. Acea privatizare era a unei companii care se numea COMVEX, mai făcuseră deja o altă privatizare - ALUM, în Tulcea şi Dan Drăgoi era atunci în biroul din Bucureşti al companiei din Marea Britanie pentru care lucram. Şeful biroului era generalul Victor Stănculescu şi, sub el, Dan Drăgoi. Apoi generalul Stănculescu a plecat şi a preluat Dan Drăgoi. Deci a devenit directorul general al companiei din Romania. Şi l-am întâlnit pe Dan Drăgoi venind aici în România. Am primit însărcinări din partea companiei şi una dintre cele mai importante era restructurarea COMVEX. Am venit aici pentru privatizarea COMVEX, care s-a întâmplat în 1996-1997 şi atunci l-am întâlnit pe Dan Drăgoi.

Radu Soviani: Cum a evoluat relaţia cu familia Drăgoi?

Raymond de Rubeis: Din acel moment, pentru că aveam de-a face cu Dan Drăgoi de fiecare dată când veneam în România şi aveam mai multe companii în care eram mereu implicaţi, foarte rapid am devenit prieteni foarte buni. Prieteni în sensul că el a devenit "naşul", cum se spune în română, a fost cavalerul meu de onoare, naşul la căsătorie. Apoi a devenit naşul copiilor mei şi chiar Bogdan Drăgoi - fiul lui, a devenit naşul unuia dintre copiii mei. Am patru copii, aşa că am avut multe ceremonii. Iar Dan a fost, pot spune, pentru că familia mea era în Australia, a devenit familia mea: mergeam în vacanţe împreună, mergeam la cină împreună, sărbătoream aniversările, zilele speciale, vacanţele şi am devenit prieteni foarte buni.

Radu Soviani: De la foarte buni prieteni, ca o familie, ceva s-a întâmplat...

Raymond de Rubeis: Într-adevăr s-a întâmplat ceva. În 2014 am început să vad o schimbare. Eram într-o afacere în care am încasat nişte dividende semnificative. Aceste dividende au fost plătite, iar în 2015 cred că Bogdan Drăgoi a devenit şeful SIF1 (unul dintre fondurile de investiţii din România), iar în 2016 a fost o schimbare drastică. Dan era privit ca fiind foarte puternic, bine conectat, tot timpul a fost bine conectat. El provenea dintr-o companie care fusese înfiinţată încă din perioada comunismului si care cred că mai există încă. Era un ofiţer important dintr-o instituţie implicată în domeniul serviciilor de informaţii.

Radu Soviani: A admis lucrul acesta?

Raymond de Rubeis: Faţă de mine, da. Şi este bine cunoscut. Alţi oameni pe care i-am cunoscut prin el de asemenea făceau parte din aceeaşi entitate. La COMVEX am devenit membru al Boardului în 2002, după ce am lucrat acolo, din partea companiei britanice, pentru a o restructura, încă din 1996, de la achiziţie. În 2016 lucrurile s-au schimbat drastic, atunci am avut o problemă imensă. Mi s-a dat posibilitatea să merg în Australia să analizez un terminal de cereale, pentru că decisesem să construim un terminal de cereale la COMVEX în portul Constanţa, iar în Portul Kembla ştiam că există un terminal de cereale, care fusese construit în 1989 şi în 2016, un nou terminal era construit de către Quatro Ports şi am fost trimis să mă informez, să îmi fac câteva idei, cum se face asta acolo. Mi-a convenit pentru că mi-a dat un bun motiv să mă întorc în Australia. Când m-am întors, COMVEX îmi cumpărase biletele de avion, ştia itinerariul meu. Când eram pe zborul de întors spre Bucureşti, au stabilit o întâlnire a Consiliului de Administraţie, pe 17 august. Nu ştiam nimic despre ea, nu am fost notificat, nu email, nu telefon, eram în contact cu ei, nici o notificare nu fusese făcută pentru convocarea board-ului. Am aterizat la 2 noaptea, am ajuns acasă spre 2.30, aşa că în următoarea zi nu ştiam nimic, am stat acasă. M-am dus la birou, eram in biroul Solidmet, care e biroul lui Dan Drăgoi pentru că Solidmet e compania care deţine acţiunile la COMVEX şi COMVEX era deţinută 63% de Solidmet. Solidmet era compania noastră pentru că, în 2005-2006, când compania britanică pentru care am lucrat a decis să se retragă din operaţiunile din Romania, COMVEX a fost cumpărată de un grup format de noi: căpitanul Cornel Idu, care era un om de afaceri important din Constanţa, implicat în operaţiunile Portului, Viorel Panait - era directorul general al COMVEX, Dan Drăgoi s-a alăturat şi cu mine. Lucram la COMVEX full-time din 2002, restructurasem compania, am făcut majorări de capital, am decis sa investim în companie, investiţii de capital. Eram într-un lanţ întreg de investiţii şi creare de valoare pentru companie. Ca urmare, COMVEX a devenit unul dintre cele mai eficiente porturi din Uniunea Europeană. În 2014 am văzut că firma care lucra cu resurse minerale, minereu de fier, bauxită şi cărbune, industria oţelului în general se deteriora, pentru că din China se inundase piaţa cu oţel şi ştiam că producţia de oţel din Uniunea Europeană şi în special în România va scădea. Ne-am uitat la alternative, la cereale, şi am văzut ca business-ul cu agricultură din Romania înflorea, se majora an de an, creştea producţia de cereale şi exportul. În Constanţa, portul are două părţi: portul interior şi cel exterior. Portul nostru este în portul exterior. Avem 1,4 kilometri de chei şi suntem un port de mare adâncime. Cele mai multe silozuri au fost construite în portul interior, care are o limitare de adâncime, vasele care vin aici pot fi încărcate doar atât cât partea interioară a vaselor ajunge aproape de fundul marii. Apoi trebuie duse înapoi în mare, iar dacă vrei să mai adaugi marfă, trebuie adusă cu alte vase, ceea ce e un proces de durată şi nu este eficient. La COMVEX, pe de altă parte, avem un port de mare adâncime, pentru a încărca nave mari, iar terminalul de cereale era programat să permită încărcarea directă a acestor vase şi să nu mai existe probleme. Deci terminalul de cereale a fost categoric o afacere bună în care să intri şi am început-o. În 2015 aveam o listă scurtă, am făcut calculaţia costurilor, totul era în regulă. Şi cum am spus, în 2016 am plecat în iulie spre Australia, m-am întors pe 17 august, totul era în regulă. Şi apoi, cu câteva zile înainte de 9 septembrie, am auzit prin cineva de la biroul lui Dan Drăgoi că este o adunare generala a acţionarilor. Nu am fost înştiinţat, sunt membru al Board-ului, sunt cinci membri ai boardului; Dan Drăgoi este unul dintre ei, împărţim biroul în fiecare zi, nu am fost niciodată informat.

Aşa că am decis să mă duc de unul singur, am apărut pe 19 septembrie şi îmi aduc aminte această dată pentru că este ziua aniversarii căsătoriei mele. Am parcat în spatele clădirii, am intrat (aveam card), de obicei Adunarea Generală a Acţionarilor se ţine într-o sală de conferinţe în spatele clădirii, la parter. Am mers acolo, nu era nimic. De obicei pe masă erau fructe, mâncare, băuturi, oamenii veneau, aveam AGA, dar nu era nimic acolo. Am urcat. Viorel Panait era in biroul lui. Am întrebat: Adunarea Generală a Acţionarilor? S-a anulat, era doar o formalitate, a fost anulată. Ok. Nu ştiam nimic despre întâlnirea board-ului. Era semnată doar de trei directori: Dan Drăgoi, Viorel Panait şi Bogdan Idu. Alţi doi directori nu semnaseră hârtiile, mie nu mi-au fost arătate niciodată. Am stat cu Viorel, am discutat alte lucruri, eram însărcinat cu structura corporate, trebuia să mă asigur ca totul este în regulă, conturile, conturile bancare sun reflectate corect şi în fiecare an, trebuia să strâng toate informaţiile şi să le dau auditorilor. Am discutat lucrurile necesare, în pregătirea auditului. Nu a fost nicio adunare generală a acţionarilor, nicio deschidere formală a AGA. Eram în biroul lui Viorel Panait, angajaţii erau acolo, dar nu era nicio AGA. Bine. Am stat 2-3 ore şi am plecat. Am trecut pe la biroul căpitanului Idu, pentră ca aveam nevoie de nişte documente de la el, informaţii pe care mi le-au transmis, prin email, mai târziu. M-am întors la Bucureşti şi asta a fost, totul era bine. Ştiu că Dan Drăgoi contactase KPMG în 2015, încercând să obţină ajutor de stat pentru proiect, la care nu ne-am calificat. Apoi am ţinut o AGA şi am decis să numim Price Waterhouse Coopers să ne obţină ajutor de stat, sub un alt program. PwC nu a reuşit sau nu ne-am calificat. Nu ne-am calificat la două ajutoare de stat în România şi în 2016 vorbeam cu Dan Drăgoi despre cum merge, zicea că merge. Am auzit că Viorel Panait vine în Bucureşti, nu mi s-a spus, deşi am spus mereu că, în calitate de Director Financiar vreau să fiu implicat în negocierile de împrumuturi. Niciodată nu am fost informat despre vreo întâlnire cu vreo bancă, informaţiile mele veneau de la Dan Drăgoi, iar Dan nu prea venea la birou în zilele acelea, aveam să aflu mai târziu că el şi Viorel se întâlneau prin oraş, fără mine. Pe 15 decembrie 2016, mă pregăteam să mă duc la o petrecere de Crăciun şi am primit un telefon pe la 7.00-7.30 seara, de la Bogdan Idu. Şi Bogdan îmi spune: "Tatăl meu tocmai a primit un telefon de la Dan Drăgoi, cerându-i să vină a doua zi cu dovada a câteva milioane de euro". Am spus - "Despre ce vorbeşti?" Mi-a spus: "Uite, se pare că avem o majorare de capital". Am fost şocat! "Adică ce vrei să spui prin majorare de capital? Nu am semnat niciun document pentru vreo majorare de capital. Ai semnat tu? Nu! Nu ştim nimic despre vreo majorare de capital". Au fost, în cele din urmă, vreo 2-3 telefoane, Bogdan Idu era în Sofia, Bulgaria, cu nişte afaceri. Îmi spune: "Uite, mă întorc mâine, nu face nimic până atunci, tatăl meu a spus să aştepţi". Ok.

Am aşteptat. A doua zi eram preocupat de ce se întâmplă, l-am sunat pe Viorel Panait, nu mi-a răspuns la telefon. Am sunat-o pe Mădălina Militaru, avocatul, nu mi-a răspuns la telefon, l-am sunat pe Dan Drăgoi, nu mi-a răspuns la telefon. Şi am sunat-o pe Irina Oprea, directorul financiar, şi ea mi-a trimis un mesaj: "Nu pot vorbi cu tine". Punct.

Am aşteptat. După-amiază, Dan Drăgoi vine la mine acasă, ne-am văzut pe stradă şi am spus: "Dan ce se întâmplă?" Îmi răspunde: "Aaaa... am fost norocoşi, am reuşit subscrierea. E OK! Avem mai multe acţiuni decât am avut înainte". Am spus: "Dan ce se întâmplă?" "Aaaaaa .... Sidex a subscris". Şi am zis: "Ce vrei să spui? De ce nu m-ai sunat? De ce nu mi-ai spus?"

"Ce puteai să faci? Nu puteai să faci nimic. Era într-o anumită stare..." şi am spus "OK, vorbim mâine".

Căpitanul Idu a convocat o întâlnire sâmbătă la care am fost, am fost la biroul lui, clubul lui de tenis din Constanţa, ne-am întâlnit acolo. Căpitanul Idu, Bogdan Idu şi cu mine. Am avut o discuţie. După acea discuţie, căpitanul Idu a cerut o întâlnire, a doua zi, pe 20 decembrie, şi mi s-a spus să fiu la bistroul francez, la ora 12.00. Şi m-am dus la acest restaurant, am fost condus către o cameră privată. Când intram, era căpitanul Idu deja aşezat, Dan Dragoi stătea şi el, m-am aşezat şi eu. Am început să vorbim. Eu eram emoţionat deoarece nu ştiam ce se întâmplă. Dan Drăgoi este ofiţer SIE, iar căpitanul Idu, din câte înţelegeam, era ofiţer SRI. Nu am avut niciun fel de probleme cu ei, dar nu ştiam ce se întâmplă.

Am stat, am vorbit, apoi vine Viorel Panait, se aşază într-un colţ cu nişte documente şi spune: "Uite, Sidex a subscris în ultimul minut, la 16.45". Am spus: "E irelevant pentru mine. De unde a venit majorarea asta de capital?" Şi Dan Drăgoi a spus: "A fost o greşeală. A fost o greşeală. Pentru schema de ajutor de stat a trebuit să facem o majorare de capital". Dar ei nu luaseră ajutor de stat. Zice, "a fost o greşeală, dar am reuşit să avem acum 65% din acţiuni în loc de 63%".

Am vorbit. Căpitanul Idu stătea acolo şi continuam să vorbim şi, în cele din urmă, am agreat că vor redistribui acţiunile către căpitanul Idu şi către mine, într-o anumită proporţie astfel încât să ne întoarcem la structura de deţineri iniţială.

Radu Soviani: Care era această structură iniţială?

Raymond de Rubeis: Când COMVEX a fost cumpărată, în 2006, s-a format o nouă companie numită Bulk Project. SolidMet, unde Dan Drăgoi este singurul director, a fost singurul director de când am făcut privatizarea în 1996, pentru că Solidmet a fost compania românească înfiinţată doar pentru a deţine acţiunile COMVEX. Bulk Project a fost înfiinţată pentru a cumpăra acţiunile companiei holding din off-shore, care urma să deţină Solidmet. Deci Bulk Project a cumpărat 100% din acţiunile Solidmet.

Solidmet avea, la acel moment, în 2006, cred că 52-53%. Prin majorări de capital, până în 2016, aveam 63%. Am făcut majorări de capital. Apropos, toate majorările de capital au fost făcute de către noi. Eu m-am ocupat de toate finanţările. Erau cu banii noştri. Din grup. Pentru că eu mă ocupam de grup. Off-shore.

Bulk Project era deţinută 55% de căpitanul Idu, prin Octogon, compania lui, şi aveam o companie înmatriculată în Cipru, numita Beftstras Holdings Limited, iar noi deţineam 45%. În Befstras, 33,3% aveam eu, 33,3% Viorel Panait şi 33,3% Dan Drăgoi. Eram acţionari cu cote egale. Deal-ul era următorul: căpitanul Idu să pună toţi banii, a pus 12 milioane de euro, şi am documentele, de unde a împrumutat banii, de la ce bancă, unde s-au dus, tot! Iar noi îi vom plăti înapoi căpitanului. Eu nu am primit niciodată dividende. Deţin, de asemenea, toate tranzacţiile cu banii plătiţi căpitanului Idu, care au fost înregistrate, cu toţi banii plătiţi căpitanului Idu. Deci asta era despre Consiliu, totul era în regulă.

Radu Soviani: Aţi spus că urma să vă întoarceţi la structura iniţială a acţionariatului.

Raymond de Rubeis: Da. Şi iată ce s-a întâmplat: pe 19 septembrie, când eu am fost la COMVEX şi nu a fost nicio adunare AGA, de fapt nu a fost anulată.

Radu Soviani: Nu a fost anulată? Când aţi aflat?

Raymond de Rubeis: Am aflat în decembrie.

Radu Soviani: V-au minţit?

Raymond de Rubeis: Da. Continuu. Pe 20 septembrie s-a ţinut adunarea generală a acţionarilor. La acea AGA, rezoluţia trecută de Consiliul de Administraţie când eu eram în avion, în drum spre România, şi nu ştiam nimic a fost aprobată o decizie de majorare de capital. De emitere de 6 milioane de acţiuni noi, care urma să se întâmple în două faze: faza întâi, timp de 31 de zile, în care toţi acţionarii existenţi puteau să subscrie pro-rata...

Radu Soviani: Pentru a-şi păstra poziţiile...

Raymond de Rubeis: Da, pentru a-şi păstra poziţiile. Apoi, faza a doua, toate acţiunile nesubscrise din prima fază. Faza a doua era de trei zile. Deci faza întâi era de 31 de zile, faza a doua era de trei zile, care picau în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

RS: Cum este posibil?

Raymond de Rubeis: Este posibil, aşa a aprobat Autoritatea de Supraveghere Financiară. Puteai subscrie doar într-o zi de vineri. Este totul documentat. Ceea ce s-a întâmplat este că SIDEX a subscris în faza întâi, Solidmet care era cea care a solicitat majorarea de capital nu a subscris. Deci acţionarul cu deţinerea majoritară de 63% nu a subscris. Preţul de subscriere, valoarea acţiunii, o acţiune COMVEX era în septembrie 2016 în valoare de 22 de lei. Preţul de subscriere este 2,5 lei, în prima fază. În cea de-a doua fază este 2,51 lei. Iar în cea de-a doua fază, majorarea de capital s-a făcut pe principiul primul venit, primul servit. Oricine era în faţă la coadă, primea primul drept de subscriere. Ceea ce am aflat în februarie 2017, pentru că acele documente au fost înregistrate la acel moment, atunci am aflat că doamna Anca Drăgoi şi doamna Roxana Nicola (soţia lui Viorel Panait), deci nevestele lor, au subscris 2.000.050 acţiuni, care nu fuseseră subscrise până în faza a doua, pentru că Solidmet nu a subscris la majorarea de capital. Pe 15 decembrie am aflat toate astea. Pe 20 septembrie nu aflasem că soţiile lor subscriseseră, Dan Drăgoi nu ne-a spus. Ne-a spus doar: am obţinut acţiunile, dar fără să îşi menţioneze nevestele. Am întrebat pentru că el a spus: avem mai multe acţiuni acum decât înainte. Am presupus că el şi Viorel au subscris.

Radu Soviani: Deci Anca Drăgoi a fost prima sosită.

Raymond de Rubeis: Anca Drăgoi şi Ruxandra Nicola au fost numărul 1 şi numărul 2 pe acea listă.

Radu Soviani: Au subscris în week-end?

Raymond de Rubeis: Au subscris vineri. Perioada de subscriere a pornit pe 16 decembrie.

Radu Soviani: Vinerea de dinainte de week-end.

Raymond de Rubeis: Asta este foarte interesant. Să ne întoarcem pe 19 septembrie. Atunci, Anca Drăgoi cumpără 40 de acţiuni. Pentru prima dată, Anca Drăgoi cumpără 40 de acţiuni la COMVEX.

Radu Soviani: Deci devine acţionar, pentru prima dată.

Raymond de Rubeis: Pe 16 septembrie, Ruxandra Nicola a cumpărat 40 de acţiuni. Deci în 16-19 septembrie soţiile lor devin acţionari la COMVEX, cu cate 40 de acţiuni. Pe 9 august, am aflat după ce lucrurile s-au întâmplat şi m-am documentat, Dan Drăgoi cumpărase 40 de acţiuni. Deci şi Dan Drăgoi era acum acţionar la COMVEX.

Radu Soviani: Nu printr-o companie, ci în mod personal.

Raymond de Rubeis: Direct, nu şi nu prin Solidmet. Eu aveam multe acţiuni COMVEX, în trecut, dar am rămas cu 2.250 de acţiuni, în mod direct.

În prima faza a subscrierii, 8 sucursale ale Raiffeisen au fost deschise pentru 8.000 de acţionari, ca să subscrie. În cea de-a doua fază, doar o sucursală, la Bucureşti. Pe 16 decembrie începe subscrierea, presupun la ora 9.00 dimineaţa. Când prima perioadă de subscriere se încheie, ceea ce e pe 14 decembrie, Viorel Panait are obligaţia să pregătească un raport şi să îl transmită la BVB pentru publicare, pentru a spune câte acţiuni au rămas nesubscrise. Acel raport e emis pe 15 decembrie, la ora 13.00. Exista o listă făcută pe 15 decembrie, cu cei care au subscris, şi pe acea listă, pe primul loc, era Ruxandra Nicola, iar pe al doilea era Anca Drăgoi. Ele au subscris la 13.15.

Radu Soviani: La ora 13.15? Cum a fost posibil?

Raymond de Rubeis: Asta este întrebarea. Şi aşa s-au pus în poziţia să subscrie milioane de acţiuni. Când a început subscrierea pe 16, exista deja această listă. Această listă ar trebui anulată, dar ASF-ului nu îi pasă. La 13.15 au subscris, fiecare câte 2.050.000 de acţiuni. În total erau nesubscrise, pentru că Solidmet nu subscrisese, 4.150.000 de acţiuni. Ele au subscris împreună 4.100.000 de acţiuni, lăsând pentru subscriere doar 50.000 de acţiuni, pentru restul de 8000 de acţionari.

Potrivit unor documente ASF, doar 8 acţionari au subscris, toate acţiunile dispăruseră şi - e un articol în ziar, în mod norocos un tip a fost acolo pe 16 decembrie şi a scris articolul, citându-i pe cei de la coadă care spuneau: "Ne-am aşezat aici la rând pentru că ni s-a spus că acţionarul majoritar nu a subscris, lăsând acţiunile să fie subscrise de oameni în faza a doua".

Radu Soviani: Este în ziar?

Raymond de Rubeis: Da, din 16 decembrie. Şi sunt şi alte lucruri în ziar. Oricum, nimeni nu cunoştea toate astea până în februarie, când COMVEX trimite notificarea despre acţionarii Anca Drăgoi şi Ruxandra Nicola, ceea ce cred că era în februarie 2017. Atunci a aflat toată lumea. 17,5% din toate acţiunile Comvex au fost cumpărate de Anca Drăgoi, 2.050.000 de acţiuni, la 2,51 lei/acţiune, şi au plătit 1,1 milioane euro, pentru 17,5% din companie.

Radu Soviani: Pentru o companie care cât ar valora acum, în opinia dumneavoastră?

Raymond de Rubeis: Sunt zvonuri pe piaţă că Dan Drăgoi a vorbit cu o companie rusească, cu o companie elveţiană şi cu una din Orientul Mijlociu şi cifra vehiculată este de 350 de milioane.

Radu Soviani: Mai ales în acest context, ne vom întoarce la ceea ce s-a întâmplat atunci, pentru că seamănă cu o reţetă de furt a unei companii...

Raymond de Rubeis: Este schema unei escrocherii. O escrocherie. Este o coordonare a lui Dan Drăgoi, Viorel Panait, de punere la punct a unui sistem unde ei stabilesc o majorare de capitală irelevantă, nenecesară. Şi apoi compania care deţine 63% din Comvex nu subscrie, dar soţiile lor o fac. Deci acţiunile pe care Soldimet ar fi trebuit să le subscrie au fost lăsate pentru numărul 1 şi numărul 2: doamna Drăgoi şi doamna Nicola. Nevestele lor. Am acum o lista care arată că, în procesul de subscriere, Viorel Panait şi Dan Drăgoi au subscris şi ei. Dar au cumpărat doar câte 1.500 de acţiuni, după neveste. Sunt multe informaţii care arată că a fost o acţiune deliberată, planificată, o capcană, pentru a lua 35% din companie, pe numele soţiilor. Pentru familiile Drăgoi si Panait. În Aprilie 2017, statutul COMVEX spunea că, pentru stabilirea cvorumului la AGA, era nevoie de 45% prezenţă. Pentru cvorum. În aprilie 2017 au modificat statutul COMVEX pentru a spune că noul cvorum nu mai e 45%, ci 35%. Ghici cine avea 35% din acţiuni?

Radu Soviani: Nevestele?

Raymond de Rubeis: E atât de evident. Am făcut o plângere către ANAF, pentru preţuri de transfer. În primul rând am primit un răspuns de la ANAF că decizia pe care o vor lua va fi secretă, nu va fi făcută public. Am scris din nou, sunt o persoană afectată, vreau să ştiu. Am primit o corespondenţă de la ANAF, de la departamentul de relaţii publice şi comunicare publică Galaţi, ca să mă duc la Galaţi să mă întâlnesc cu ei. Cu departamentul de relaţii publice si comunicare. Să mă întâlnesc cu ei. Am zis: "Nu, nu, nu! Preţurile de transfer se verifică în Bucureşti, nu trebuie să mă duc să vorbesc cu oamenii voştri de PR. Vreau o întâlnire cu cei de la preţuri de transfer pentru că vreau să le ofer probe şi informaţii". Niciun răspuns. În cele din urmă primesc un telefon de la un tip de la ANAF, din sediul de lângă pasajul Băneasa, cerându-mi să mă întâlnesc cu un tip, Ştefan Giurgiu. Am zis, este ANAF, Ok, merg. M-am dus. Am intrat şi era o doamnă blondă la masă, care nu s-a prezentat. Şi spune: "Ascultăm!" Le explic: "E vorba despre buzunarul stâng, despre buzunarul drept, e vorba de o mutare din buzunarul stâng în cel drept, îşi transferă acţiunile în familie, dar evită să plătească preţul acţiunilor de pe piaţă, plătind doar 2,51 lei/acţiune". Sunt preţuri de transfer. Şi tipul spune: "De ce aţi venit la noi?" Şi spun: "Voi m-aţi sunat. Doar voi sunteţi responsabili de taxe şi impozite". Şi am întrebat: "De ce m-aţi sunat?" "Nu ştim!"

Radu Soviani: Deci au pasat totul, doar ca să nu verifice...

Raymond de Rubeis: M-am plâns şi la ASF, reglementatorul pieţei de capital...

Radu Soviani: Asta este se întâmpla în 2017...

Raymond de Rubeis: Atunci am depus toate aceste plângeri.

Radu Soviani: Este important în ce lună, pentru că în mai 2017 s-a schimbat preşedintele ASF. A fost înainte sau după luna mai? Pentru că domnul Mişu Negriţoiu era preşedintele ASF până în mai.

Raymond de Rubeis: Mişu Negriţoiu era încă acolo.

Radu Soviani: Sunt prieteni foarte buni.

Raymond de Rubeis: Ştiu. La fel şi Mircea Ursache. Prieteni buni. Dar îl ştiu pe Mircea Ursache din alt context. Ştiu cine este. Deci, asta este situaţia. Am scris scrisori la ASF şi ASF îmi scrie înapoi: "Am verificat cu COMVEX şi COMVEX ne-a spus că au făcut totul corect". Punct.

Am scris mai mult, am toate scrisorile, totul este documentat. Am zis că voi scrie către ESMA - Autoritatea Europeană a Pieţei de Capital -, voi ajunge la nivelul Uniunii Europene. Am scris la ESMA, m-am plâns. Ceea ce nu am înţeles, ar fi trebuit să ştiu asta dar nu ştiam, este că tot ceea ce face ESMA este să scrie la ASF.

Radu Soviani: Da, este doar un intermediar.

Raymond de Rubeis: Şi le spune celor de la ASF: "Am primit plângerea acestui domn"... Ce credeţi că putea să spună ASF? Putea să zică: "Da, totul a fost făcut greşit, este fraudă, sunt tranzacţii din interior, este ilicit"?

Radu Soviani: Deci li s-a ţinut spatele pe deplin, de către Mişu Negriţoiu şi de către ceilalţi din ASF.

Raymond de Rubeis: Mircea Urasche a semnat pentru ASF şi un document lung, post-factum, departamentul special care trebuia să se ocupe de asta a spus: "Nu e vorba de tranzacţii privilegiate".

Nu e vorba de manipulare de piaţă, totul a fost făcut perfect. Dar ceea ce au pus în acel raport este extrem de greşit. Au spus nişte lucruri pe lângă lege ca argumente, este total greşit.

M-am dus Tribunalul din Constanţa. Prima instanţă mă întreabă dacă vreau să anulez AGA din 19. Spun da, pentru că nu a fost nicio AGA.

Radu Soviani: Nu aţi fost informat...

Raymond de Rubeis: Nu am fost informat.

Radu Soviani: Aţi fost minţit!

Raymond de Rubeis: Eram în avion, toate astea s-au întâmplat fără ca eu să ştiu. Totul a fost falsificat. Am ajuns la tribunal, am invocat legile pieţei de capital, legea societăţilor comerciale şi codul civil. Judecătorul spune să meargă cazul, dar cealaltă parte se opune, cere nulitate absolută. Iar legislaţia pieţei de capital spune că, dacă vrei să faci o plângere, trebuie sa te plângi în 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei AGA şi că poţi să o faci doar în termenul de 15 zile de la publicare. Nu am ştiut nimic de acea AGA până în 2017. Şi nu aveam nicio şansă să facă asta, pentru că abia acum este evident ce s-a întâmplat.

Judecătorul invocă doar legislaţia pieţei de capital, cu acea prevedere. Şi se închide cazul. Fără să ajungem la probe. Mă duc la Curtea de Apel, acelaşi lucru. Pornesc un alt proces, în privinţa modificării cvorumului AGA de la 45% la 35%, pentru că încercau să formeze un monopol, un control asupra companiei. Pierd şi acest proces.

În iulie 2017, de data aceasta participând la întâlnirea Consiliului de Administraţie, pentru că trebuia să ne convoace. Deci, în aprilie mi-au spus să semnez anumite documente, am refuzat, am zis că e ilegal şi că trebuie sa emită un convocator. Deci să fie oficial. Şi au emis primul convocator pentru întâlnirea Consiliului de Administraţie. Am vorbit despre ceva investiţii, am spus că nu e bine să investim acum. Sa fim cinstiţi. Am decis să avem o adunare a acţionarilor, am stabilit-o pentru 31 iulie 2017. Între convocare şi data AGA, Solidmet scrie că vrea să introducă încă ceva pe ordinea de zi: revocarea mandatului lui Raymond de Rubeis.

Radu Soviani: Făceaţi parte din Solidmet.

Raymond de Rubeis: Nu. Eram în boad-ul COMVEX. Am deţinut indirect 15% din Solidmet. Dar Solidmet nu avea nici decizie a acţionarilor în acest sens. Nu au cerut companiei Bulk Project asta. Chiar şi când decizia Solidmet a fost de a nu participa la majorarea de capital. Dan Drăgoi nu a convocat niciodată AGA. Bulk Project nu ştia nimic despre asta. Nu exista nicio AGA care să spună că Bulk Project agreează faţă de Solidmet să îşi dilueze participaţia.

Adunarea Generală a Acţionarilor avea astfel un nou punct pe ordinea de zi, am venit pe 31 iulie 2017 şi eram doar eu, Bogdan Idu, Viorel Panait şi restul avocaţilor lui Viorel. Unul este Dănilescu, cred că a fost implicat complice în multe, pentru că el este avocatul care pregăteşte o mulţime de lucruri pentru Viorel. Şi, destul de amuzant, el a fost într-o societate de avocatură numită Mareş - Dănilescu - Mareş. Acum firma este Mareş si Mareş. Şi am avut o discuţie cu Mihai Mareş. Confidenţială. Şi nu voi spune ce am vorbit. Dar Dănilescu a ieşit din firmă.

Am apărut la AGA şi le-am spus: care este baza revocării mandatului meu? Pentru că mandatul meu este pe 4 ani şi mai am încă 13 luni. Care este baza? Ce este? Nimic... Aş fi vrut să îmi spună neglijenţă, că nu am lucrat în interesul companiei.

Ceva, un motiv. Nu! Dar pe 31 iulie nu era cvorum. Toţi avocaţii erau acolo, Viorel era acolo, celălalt acţionar era acolo, dar nu era cvorum, 35%. Ce se întâmplă cu cvorumul? În următoarea zi, au apărut aceiaşi oameni şi mi-au revocat mandatul. Unul dintre avocaţi avea mandat. Pe 1 august este ziua mea. Mi s-a dat un pumn în gură, la mulţi ani, eşti dat afară.

Radu Soviani: Deci v-au scos total din COMVEX.

Raymond de Rubeis: Total. Nu doar din COMVEX, ci din tot grupul. Pentru că aveam afaceri în grup, deşi deţin părţi, nu mai am acces la circuitul financiar, nu îmi spun ce se întâmplă. Nu mai ştiu nimic.

Radu Soviani: Propriul dumneavoastră naş.

Raymond de Rubeis: Propriul meu naş (Dan Drăgoi). Şi vreau să vă spun ceva despre naşul meu. În 2005-2006 m-am separat de soţia mea. Din păcate lucrurile nu au mers bine, aveam doi copii, soţia mea dorea o altă viaţă. Am decis să ne despărţim. Unde am locuit? Am stat în casa lui Dan timp de şase săptămâni.

Radu Soviani: Eraţi atât de apropiaţi...

Raymond de Rubeis: Foarte apropiaţi. Vacanţe. Petreceri. Zile de naştere. Prânzuri, cine, restaurante. Era cel mai apropiat lucru de o "familie" pentru mine, în Romania.

Radu Soviani: Dar de ce a vrut să facă asta şi de ce în 2016?

Raymond de Rubeis: Ceva s-a întâmplat în 2014-2015-2016. Ceva s-a întâmplat, la care nu am acces, dar ceva se petrecea. Era încă un general activ...

(Va urma)

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Wow! Stiam ca Soviani este un jurnalist serios dar ma declar surprins ca este atat de bun. Asta da meserie. Felicitari!

    Cât de mârșav este Drăgoi! E in stare sa facă orice pentru bani, călcând și pe cadavre daca trebuie! Sunt curios cat o sa mai dureze până cineva va da cu el de pământ! Sper că nu prea mult! Caracatița s-a tot extins ...

    Felicitările mele pentru articol! Aveți mare curaj! Azi vând toată participația COMVEX, pentru că nu accept acest mod de a face afaceri.

    dar ce nu este ecscrocherie, furt si minciuna de 33 de ani?

    cred ca acesata caracatita dragoi lakis sifuri acopera cam 20% din titlurile listate la bvb

    Dacă a doua etapă trebuia să se deruleze pe parcursul a 3 zile din care 2 nelucrătoare înseamnă că nu e legal totul!

    Mă surprinde și altceva: cum de Corneliu Idu nu a subscris? Între timp parcă a murit de Covid! 

    Aici combinatia o vezi de la o posta cu ochelari de bun-simt. Dar cu ochelari juridici ea este bine lucrata, intinzand la maxim dispozitiile legale si bazându-se ca judecatorii in Romania, daca nu sunt corupti, au ochelari de cal si nu gandesc “in afara cutiei”.

    1. Dar ei sunt corupti.

    Așa zisa majorare de capital este o înșelăciune evidentă . ASF a girat-o prin refuzul de a constata evidența abuzului. Mai departe judecătorii au închis ochii tocmai în considerarea garanției oferite de ASF. Cu cat frauda este mai mare cu atât este mai tolerabilă pentru ASF. Această caracatiță a ruinat ce mai mișca bine în piața , a ruinat transportatorii, ne fură anual din buzunar prin comisioanele pe care și le atribuie drept bonusuri. Familia Drăgoi îi are în buzunar pe majoritatea funcționarilor de acolo. Așa ca ce s-a furat, furat rămâne . Vedeți cazul SIF 1.

    normal ca au facut aceea MC cu cap pentru ca urma sa distribuie dividende societatea COMVEX si familia Dragoi cu Panait trebuia sa incaseze legal banii sub forma de dividend,banii ramaneau in familie,deci.

    de ce sa incaseze ceilalti actionari dividendele,asta arata ca au gandit-o dinainte. 

    Într-o bună zi va veni un comunicat de genul: ASF aproba în urma majorării de capital delistarea societăților Sif 1,4,5 cerută de dl B.Dr.detinator a 95,2% din susmentionatele societăți. Evaluator...etc...

    Ptr conformitate..  

    In oricare tara cat-de-cat normala Dan Dragoi si Panait ar fi facut ani grei de puscarie pentru frauda asta de zeci de milioane de euro. In Romania frauda a fost acoperita practic de toate institutiile statului. Ma intreb cato rfi costat toti oamenii astia care populeaza ASF, justitie etc! Cred ca nu mult. Functionarii romani corupti intotdeauna s-au vandut destul de ieftin.

    Nu numai De Rubeis a fost furat. El este singurul care s-a plans. Mii de alti actionari au fost furati, ca la SIF-uri unde mult mai multi actionari sunt furati in continuu cu sprijinul acordat de ASF hotilor. 

    1. corect.

    Si totusi, avand in vedere influenta finaciara si in randul serviciilor de informatii, cineva nu le-a dat ajutor de stat. Cineva muuuuuuuult mai puternic ca ei.... Romania e pe drumul bun.

    Enache, AUR: "Am deschis Muzeul Risipirii Banului Public, trotuarul rulant de la Gara de Nord" - sa arati sau sa vezi o problema nu cere inteligenta… sa rezolvi probleme cere inteligenta… emotionala… financiara… culturala… sociala… politica… financiara.

    sa vezi scoaba din ochiul aproapelui nu e dificil. 

    s c c r e t  

    1. Delir.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb