VIDEOCONFERINŢA BURSA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTE CONAF: "Toate companiile ar trebui să aibă acces echitabil la finanţare europeană"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2020

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

Autorităţile trebuie să permită accesul echitabil al tuturor companiilor la finanţările europene, care se vor face din banii de la UE pentru relansarea economică, indiferent dacă firmele au sau nu certificat de situaţie de urgenţă, este de părere Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), moderatorul conferinţei online.

Evenimentul organizat de Ziarul BURSA în parteneriat cu CONAF a adus la aceeaşi masă atât reprezentanţi ai celor mai importante industrii din economie, dar şi membri ai Guvernului, reuşindu-se, astfel, un dialog benefic între cele două părţi.

În acest context, în finalul video-conferinţei, Cristina Chiriac a solicitat, în numele CONAF, reprezentanţilor Guvernului prezenţi la discuţii, garanţii că nu doar firmele afectate de Covid-19 vor beneficia de finanţări europene, ci şi cele care au înregistrat rezultate bune şi în această perioadă, acestea fiind cele care plătesc taxe şi impozite la bugetul de stat.

Preşedintele CONAF a afirmat: "Noi am făcut o petiţie pentru accesul echitabil al tuturor companiilor la fonduri europene, iar doamna Mariana Brădescu chiar a făcut o menţiune şi întrebarea este, de ce vrem să finanţăm doar companiile care au probleme? De ce să nu finanţăm companiile care au rezultate bune, atât istoric, dar şi în acest moment?

Nu acestea sunt cele care asigură bugetul statului prin taxe şi impozite? Revin la ceea ce spuneam înainte - şi ni se alătură tot mai mulţi oameni care menţionează acest lucru - şi probabil că va trebui să ne întâlnim şi să discutăm, pentru că, în Bucureşti şi Ilfov, sunt peste 220.000 de companii care, în acest moment, nu au acces la finanţare europeană. Companii care, prin crearea unor locuri de muncă, ar putea să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat.

Mai ales în situaţia în care ştiţi foarte bine că mediul de afaceri urmăreşte cu extrem de mult interes şi probabil că va sancţiona Guvernul în situaţia în care ajungem în luna septembrie şi vom constata că bugetul statului se va îngreuna şi mai mult prin plata unor alocări suplimentare la bugetul asigurărilor sociale. Şi aici mă refer la pensiile care, aşa cum se aşteaptă şi cum a fost anunţat, s-ar putea să fie suplimentate. În consecinţă - şi este mai mult decât un demers al CONAF, este un demers public la ora actuală - vă rugăm să luaţi în considerare o eventuală discuţie, să ne aşezăm la masa negocierilor şi să găsim împreună o soluţie, chiar dacă poate nu pentru toate companiile care activează în zona Bucureşti-Ilfov, poate doar pentru cele care sunt afectate, dar cumva aceste inechităţi antreprenoriale cum le spun eu ar trebui să se diminueze, pentru că nu mai avem timp şi nici spaţiu de gândit. Este nevoie să ne reaşezăm business-ul la nivel european, pentru că trendul acesta este şi reacţiile sunt în lanţ. Chiar dacă segmentul meu de activitate nu a fost în mod direct afectat, indirect efectele economice şi sociale le resimţim cu toţii".

În răspuns, secretarul de stat de la Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc, a afirmat că o să analizeze situaţia şi că schema de ajutor de stat gândită la momentul actual la MFE nu face diferenţieri regionale între companiile ce pot beneficia de ajutor, precum şi că nu vede de ce o companie care a făcut cu bine faţă acestei perioade nu poate fi acceptată la finanţări pentru investiţii.

Mariciuc a spus: "Pentru măsurile pe care le avem în vedere, în principiu vrem să acoperim întreg teritoriul României fără a mai face diferenţierea aceasta între regiuni mai puţin dezvoltate şi regiuni mai dezvoltate. (...) Eu am luat act de ceea ce aţi spus dumneavoastră. O să analizăm situaţia şi, cum am spus, ce avem în minte - schema de ajutor de stat - nu face diferenţiere între Bucureşti-Ilfov şi alte zone ale României. Cel puţin deocamdată, discuţiile cu Consiliul Concurenţei nu ne-au dus către o astfel de nevoie. Prin urmare, nu ştiu dacă vom fi nevoiţi să apelăm la ea.

În ceea ce priveşte finanţările care sunt legate de Covid-19, cred că sunteţi în asentimentul meu că trebuie să acordăm cel puţin un punctaj suplimentar firmelor care au fost mai consistent afectate şi asta se poate observa în reducerea cifrei de afaceri, în numărul de persoane trimise în şomaj tehnic, în restanţe la plata anumitor facturi către diferiţi furnizori sau alte elemente asemănătoare. Dar, dincolo de acestea, pentru zona aceea de investiţii, cu siguranţă şi o companie care a făcut faţă cu bine situaţiei pe care am traversat-o este acceptată la finanţare".

Oficialul a mai declarat că, în mod normal, apelurile de proiecte pe care le lansează MFE sunt lansate cu o listă de coduri CAEN ataşate, fiind excluse de la posibilitatea de finanţare cu bani europeni doar industria tutunului, cea a armamentului şi cea a băuturilor alcoolice.

În acelaşi timp, Cristina Chiriac a mai notat că rata şomajului va ajunge cel mai probabil la 9% în acest an, într-un scenariu optimist, dar şi că "majoritatea antreprenorilor nu aşteaptă milă de la stat, dar când statul dă shutdown ca să salveze vieţi, e normal ca statul român să vină cu un pachet de măsuri de sprijin": "Noi, mediul de afaceri, l-am aşteptat şi cea mai mare măsură a fost să susţină şomajul tehnic pentru că existau foarte mulţi antreprenori care nu ar fi putut să susţină indemnizaţia de şomaj tehnic. (...) Reacţiile au fost în lanţ, iar scăderea consumului atât de drastică încât a afectat un segment extrem de larg al antreprenorilor şi chiar şi companii care aveau un grad foarte mare de digitalizare".

Domnia sa a mai afirmat: "Noi, cei din antreprenoriat, considerăm că fondurile europene reprezintă cea mai bună investiţie la ora actuală. Despre petiţia CONAF în legătură cu accesul echitabil al tuturor companiilor la fondurile europene, aş vrea să spun pe scurt, că un hotel care are sediul în Bucureşti şi care a fost afectat de măsurile de distanţare socială şi distanţare economică ar trebui să aibă acces la fonduri europene la fel ca şi hotelul care are sediul social în Suceava. Este vorba despre tratament echitabil şi accesul echitabil pentru toţi antreprenorii din România la fonduri europene, cu sau fără certificat de urgenţă".

Amintim că Executivul european a propus, recent, un plan de relansare economică în valoare de 1,85 trilioane de euro, din care României i-ar reveni o cotă de 33 de miliarde de euro, 19,6 miliarde fiind fonduri nerambursabile sub formă de granturi/garanţii. De asemenea, menţionăm că în bugetul UE pentru perioada 2014-2020, regiunea de dezvoltare 8 Bucureşti-Ilfov face parte din categoria regiunilor dezvoltate, astfel că firmele care au sediul aici nu au acces la aceleaşi sume în fonduri structurale din exerciţiul financiar multianual actual ca firmele cu sediul în oricare din celelalte şapte regiuni ale României, care fac parte din categoria regiunilor mai puţin dezvoltate. Astfel, diferite apeluri de proiecte având ca potenţiali beneficiari întreprinderi mici şi mijlocii au mers mai degrabă către zonele mai puţin dezvoltate, zona de dezvoltare 8 Bucureşti-Ilfov, fiind exclusă de la anumite finanţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb