VIDEOCONFERINŢA BURSA "TELECOMUNICAŢIE & EDUCAŢIE" / DRAGOŞ PREDA, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ŞI COMUNICAŢIILOR: "Cadrul legal pentru lansarea licitaţiei 5G trebuie definit până la finalul anului"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 4 septembrie 2020

Dragoş Preda

Dragoş Preda

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor are, în prezent, în analiză punctele de vedere şi observaţiile cu privire la proiectul de lege privind tehnologia 5G, a afirmat Dragoş Preda, secretar de stat în cadrul Ministerului de resort.

Domnia sa a mai spus că, aşa cum au subliniat şi oficialii ANCOM, este nevoie pentru finalul acestui an să se determine şi cadrul legal pentru a putea lansa licitaţia pentru spectrul 5G.

"Discuţiile la nivel european au punctat necesitatea unui calendar unitar pentru a vorbii despre interoperabilitate, care are impact şi asupra infrastructurii şi soluţiilor de care vom dispune nu numai pentru teleşcoală şi pentru telemuncă, dar şi pentru alte sectoare", a mai afirmat reprezen­tantul ministerului.

Dragoş Preda a precizat, totodată, că decalajele dintre zonele urbane şi cele rurale trebuiesc rupte, iar fiecare cetăţean trebuie să dispună de co­nectivitate.

Domnia sa a explicat: "Aşa cum spuneau Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene, responsabilă pentru o Europă pregătită pentru era digital, cât şi Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Unică, dacă vrem să cunoaştem adevărata realitate şi valoarea soluţiilor informatice a acestei noi ere determinate într-un mod poate pentru unii abrupt, dar eu consider că este un mod care ne aduce în prezent din punct de vedere al dezvoltării tehnologice, trebuie să oferim conectivitate pentru toţi cetăţenii, în toate demensiunile realităţii sociale şi nu mă refer doar pentru zona urbană unde stăm bine, iar România este lăudată în acest sens, ci în special intra şi inter judeţean şi la nivel rural. În acest fel trebuie să rupem aceste decalaje. Am spus-o deseori şi cu privire la dezvoltarea oraşelor inteligente, trebuie să vorbim de coeziune social, iar această coeziune socială în această lume digital care în România se rezumă doar la aspectele legate de soluţii tehnologice de tip soft şi nu priveşte de fapt viziunea întreagă europeană şi anume Tehnologia informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC). Pentru a avea toată această infrastructură pusă la punct trebuie să avem conectivitate. Aici intervine şi legătura între sistemul de educaţie şi domeniul acesta al telecomunciaţiilor şi digitalizării care va devenii tot mai pregnant în existenţa noastră".

Secretarul de stat a amintit că această evoluţie a pornit de la analog la digital, de la digital la digitalizare - crearea sistemelor şi, de fapt, la ceea ce la nivel guvernamental se numeşte transformare digitală.

"Transformarea digitală este de fapt acea strategie, viziune asupra transferului tehnologic, din punct de vedere al big data, a serviciilor de la nivelul fiecărei structuri şi autorităţi, atât centrale, cât şi locale, într-un sistem unitar. Este tot ceea ce vorbim despre interoperabilitate", a adăugat Dragoş Preda.

Oficialul a explicat, totodată, că există două dimensiuni ale interoperabilităţii: radio şi telecomunicaţii şi guvernanţă electronică.

"Vorbim foarte mult de guvernanţă electronică, dar în primul rând partea de radio şi telecomunicaţii reprezintă elementul de la care trebuie să se plece pentru că avem nevoie de conectivitate", a menţionat secretarul de stat.

Dragoş Preda a mai precizat că Ministerul pe care îl reprezintă conlucrează foarte bine cu Ministerul Educaţiei şi încercă să găsească soluţia prin care operatorii pot pune în aplicare, în cel mai scurt timp, conectarea unităţilor şcolare cu infrastructura deja existentă.

"Am constituit un grup de lucru şi cu cele două entităţi naţionale care se ocupă de zona de infrastructure şi anume CFR Telecom, care se ocupă şi de infrastructura pentru reţeaua recunoscută şi apreciată la nivel European - RoEduNet, care este dedicată zonei academice (universităţilor şi unităţilor şcolare) şi Societatea de Radio Comunicaţii (SNR), ambele dispunând de o infrastructură mare (CFR Telecom de 5700 de km, iar SNR circa 3200 km) care pot să furnizeze reţea în cele mai îndepărtate colţuri ale ţării", a adăugat reprezentantul Ministerului.

Domnia sa a mai afirmat că Ministerul de resort poartă discuţii cu cele două entităţi aflate în subordinea Ministerului pentru a crea un protocol şi pentru ca pe viitor să ofere nu numai Ministerului Educaţiei, dar şi celorlalte ministere de importanţă majoră pentru statul român, cum ar fi Ministerul Sănătăţii, dar şi structurilor de la nivel local acces la infrastructură.

"Aici vorbim şi ar trebui să vorbim din ce în ce mai mult de infrastructuri critice. Acestea trebuie gândite în mod unitar. Am avut o discuţie şi cu Centrul Român de Energie pentru a căuta modalităţi de conlucrare pe această dimensiune şi anume, zona de infrastructură de date să fie conectată cu infrastructura de transport terestru şi cu cea de transport de energie de acum încolo. Toate statele dezvoltate gândesc aceste evoluţii în mod unitar. Vorbim şi despre relansare, care de fel se face prin dezvoltarea de infrastructură şi pentru a vorbi de o revenire în "V" şi nu în "L" şi pentru a putea să restartăm dinamic România, infrastructura în general, nu doar cea de date, este imperativă în acest demers", a explicat Dragoş Preda.

Oficialul a precizat că în cadrul unui grup de lucru a fost suprapusă harta unităţilor şcolare cu harta infrastructurii de care dispune Ministerul Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi cu punctele de acces ale operatorilor pentru a vedea unde se poate interveni cât mai rapid: "Este vorba de o conlucrare pragmatică pe punctele de acces pentru a transpune această conectivitate necesară începerii în conformitate a anului şcolar cât mai repede".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie referendum și întrebat poporul ce părere are despre favorizarea americanilor in materie de 5G

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb