Procesele digitalizate devin un multiplicator foarte mare de creştere a productivităţii şi a eficienţei actului economic, consideră Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului în domeniul economiei şi Decan al Facultăţii de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice.
Domnia sa susţine că prin lipsa digitalizării şi proceselor digitale din economie nu faci decât să ţii blocate rezerve de productivitate.
"Cu cât vom creşte mai mult procesul de digitalizare, cu atât se eliberează timp pentru antreprenori şi companie care se va transforma într-o anumită perioadă de timp în profit, altfel avem o grămadă de actvităţi care ne consumă timp şi nu aduc profit", a explicat consilierul de stat.
Tănase Stamule susţine că actualul context a adus foarte multe schimbări în comportamentul cetăţenilor şi al administraţiei publice, astfel că, astăzi, înţelegem cu toţii necesitatea digitalizării.
Domnia sa a declarat: "Dacă până acum 5-6 luni când vorbeai de digitalizare multă lume din administraţia publică nu era foarte fericită, astăzi toată lumea înţelege necesitatea digitalizării, iar acest lucru duce la creşterea de prodctivitate în anumite zone ale statului care ajută implicit şi economia, prin faptul că termenele au devenit în foarte multe cazuri mul mai scurte şi implicit oamenii au mai mult timp pentru a face afaceri".
Consilierul de stat a mai spus că din cauza acestei perioade nefericite, a fost nevoie de o legiferare, în medie, cam de cinci - şase ori mai multă decât într-o perioadă normală, iar Guvernul a trebuit să interacţioneze foarte mult cu mediul de afaceri şi toate mediile asociative, ceea ce a dus la o capacitate crescută de reacţie a Guvernului la nevoile mediului de afaceri care de foarte multe ori cerea această digitalizare.
Tănase Stamule a adăugat că Guvernul, în continuare, urmăreşte un plan foarte mare de a accelera digitalizarea, susţine semnătura digitală care momentan este blocată în Parlament, dar care va scădea interacţiunea dintre persoane şi stat.
Totodată, domnia sa a subliniat faptul că digitalizarea a venit cu schimbări de paradigme în sistemul de învăţământ.
Tănase Stamule a explicat: "De exemplu, noi la ASE am trecut foarte repede în online, am făcut cursuri online, ne-am achiziţionat softwear-uri. Se face astfel un upgrade neplanificat, dar foarte util în întreg sistemul de învăţământ. În plus, cadrele didactice din ţară fac astăzi cursuri să folosească aplicaţiile, să ştie să preda online şi să poată interacţiona, astfel, cu studenţii".
Domnia sa consideră că această pandemie a forţat întreaga societate să se digitalizeze, să folosească aplicaţii şi aparate pe care nu le folosea înainte.
"Noi la Guvern nu facem decât să susţinem acest trend, să încercăm să îl accelerăm şi să dăm un upgrade şi economiei româneşti, pentru că cu cât sunt oamenii mai digitalizaţi, cu atât se câştigă timp pentru a-şi desfăşura activitatea de bază", a adăugat oficialul.
Consilierul de stat a mai spus că este nevoie ca schimbările să vină pas cu pas, dar fără oprire pentru a nu produce şocuri administraţiei publice şi a risca, astfel, o reacţie administrativă care să blocheze procesul.
"Obiectivul este cel al unei administraţii fără hârtie. Cetăţenul trebuie să poată interacţiona din faţa calculatorului cu Guvernul, fără să fie nevoie să se plimbe pe la ghişee. Acest lucru necesită însă o schimbare de ecosistem, de mentalitate, o înţelegere a faptului din partea funcţionarilor că administraţia digitală nu este duşmanul lor, iar guvernul liberal prin digitalizare nu doreşte să înlocuiască angajaţii, ci să le eficientizăm munca celor existenţi prin introducerea de soluţii digitale", a subliniat Tănase Stamule.
1. Multiplicator .....
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2020, 14:24)
Asta știe și GRIVEI. INSTITUȚIILE STATULUI ÎS REPETENTE. EX. JUSTIȚIA N-ARE GMAIL......